Warme Mexicaanse soep voor op grijze regendagen
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Mexico, Glutenvrij
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 8
 
Warm jezelf op met deze lekkere Mexicaanse soep boordevol Mexicaanse smaken, zodat een koude winterdag of grijze lentedag weer volop zomers zal aanvoelen!
Ingredienten
  • kippenborsten van 2 ganse kippen (met de rest van de kip kan je dan de kippenbouillon maken zoals in dit recept)
  • olijfolie om te bakken
  • zwarte peper van de molen, paprikapoeder, cayennepeper, rotszout
  • 2 grote uien
  • 2 grote, dikke wortels
  • 2 dikke bleekselderstengels
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • naar smaak (vers of makkelijker te vinden wanneer je echte Mexicaanse pepers wil: uit een bokaal) 3tal Spaanse pepers (bijvoorbeeld Jalapeno)
  • knoflookteentjes naar wens (6)
  • 1 groot blik (800 ml) tomatenblokjes
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 bosje verse koriander
  • 6 kleine mais tortilla's (15 cm diameter) (in de supermarkten dikwijls in de koeling of naast de broden te vinden)
  • limoensap naar wens
  • naar wens: een goedkoop overschot stukje kaas uit de kaaswinkel
  • naar wens: avocado
Bereiding
  1. Maak kippenbouillon zoals in dit recept met 2 kippen maar wel 2 keer de borst niet mee in de bouillon. Of gebruik kippenbouillon uit de diepvries of... kippenbouillonblokjes...
  2. Oven voorverwarmen op 175 graden C.
  3. Neem de 2 kippenborsten, wrijf in met olijfolie om te bakken, strooi er flink wat peper, paprika, indien gewenst een beetje cayennepeper en een snuifje zout over, vet een bakplaat in en leg er de kippenborsten op met het vel naar omlaag. Laat een 3 kwartier roosteren in de oven tot de kip gaar is.
  4. Ondertussen maak je de rest van de toch wel klassieke soep net zoals bij ons. Begin met de soepgroenten aan te stoven. Doe een flinke scheut olijfolie om te bakken in een brede pot. Snijd de uien fijn en begin aan te stoven. Snijd de wortels fijn en stoof mee aan. Snijd de selder fijn en stoof ook mee aan. Kruid met zwarte peper, paprika, komijnpoeder en korianderpoeder en voeg indien de pot te droog wordt meer olijfolie toe. Zo nu en dan door elkaar roeren zodat alle soepgroenten de hitte van de pot zullen voelen.
  5. Als alle soepgroenten aangestoofd zijn, voeg je de fijngesneden pepers toe en laat even meestoven tot de peperaroma's vrijkomen. Snijd je de knoflookteentjes fijn en stoof even mee aan tot het knoflookaroma je keuken vult (niet aanbakken!).
  6. Giet er dan onmiddellijk de tomaten en de kippenbouillon over. Snijd de blaadjes (het ganse bovenste in 1 keer) van de bussel koriander, bind de stengels (ook de wortels er mee aan laten, wel het zand eraf wassen uiteraard) met een touwtje op en voeg toe als "bouquet garni".
  7. Snijd tortilla's halfdoor, snijd dan in 1 cm repen en voeg toe. Breng alles aan de kook en laat minstens een half uurtje onder deksel sudderen.
  8. Zijn je kippenborsten geroosterd, laat ze dan wat afkoelen zodat je het vlees en vel van het been kan trekken. Scheur of snijd het vlees in stukken.
  9. Als de soepgroenten gaar zijn, haal je het korianderbosje weer uit de soep en pureer je de soep (indien gewenst met geraspte kaas). Proef en voeg indien nodig meer rotszout toe. "Mist je soep iets", voeg dan wat limoensap toe en proef opnieuw.
  10. Serveer je mexicaanse soep met de apart gehouden verse korianderblaadjes, verse stukjes avocado en in plaats van broodkorstjes: tortilla chips.
Recipe by Ons Kookboek at http://www.onskookboek.be/soep/mexicaanse-soep.html