Makkelijk recept om lekkere kikkererwtensoep te maken zodat je met weinig ingrediënten – dus goedkoop – een vullende groentesoep kan serveren.
Wil je strikt vegetarisch koken, maak dan een groentebouillon van wortel, ui, prei en selder en wat je maar aan extra groenten wil toevoegen (kool, sla, komkommer) en een kruidentuiltje van laurier, tijm en peterseliestengels. Laat 30 tot 40 minuten pruttelen zonder deksel.
Wil je snel werken, neem dan een instant bouillon blokje.
Wil je nog sneller werken, dan kan je de soep ook maken met kikkererwten uit blik. Neem dan wel minstens het dubbele gewicht als voor droge kikkererwten want droge kikkererwten gaan na het weken en garen minstens dubbel zoveel wegen.
Koop steeds droge kikkererwten in een winkel waar er een verse aanvoer is van droge producten: hoe ouder immers de gedroogde erwten, hoe langer het duurt vooraleer ze gaar gekookt zijn. Afhankelijk van de droging gaan sommige erwten ook veel langer koken dan andere, dus reken een gaartijd van toch wel enkele uren. Een snelkoker (hoge druk pot) is hier wel degelijk een nuttig hulpmiddel om de kooktijd te verkorten.
Kikkererwtensoep ingrediënten
Voor de kippenbouillon:
- 1 soepkip
- ongeveer 2 liter water
- indien gewenst: 1 blokje kippenbouillon
- 1 kruidenbuiltje van laurierblad, een paar takjes verse peterselie en verse tijm, salie en een stuk Parmezaanse kaas zwoerd
Voor de kikkererwten:
- 300 gram droge kikkererwten
- 5 teentjes fijngehakte knoflook
- kippenbouillon van eigen maak
- 2 wortelen
- 1 stengel selder
- 1 blik gehakte tomaten (400 ml)
- versgemalen peper en zout
- 1 pepertje (naar smaak: wil je minder pikant, dan zaadjes eerst verwijderen)
Voor de "extra vlees"-eters:
- minimum 1 hardgekookt ei
- stukjes prosciutto of vers gebakken spek
Voor de garnering indien gewenst:
- peterselieblaadjes
Kikkererwtensoep maken
- Week de kikkererwten 1 nacht in koud water en laat daarna uitlekken.
- Maak kippenbouillon: doe 1 kip in een pot, zet onder water, kruid met peper en zout, het kruidenbuiltje en eventueel een kippenbouillonblokje. Breng aan de kook en laat anderhalf uur sudderen tot de kip helemaal gaar is.
- Indien gewenst kook je ondertussen de eieren hard (10 minuten in kokend water).
- Haal de kip uit de bouillon, laat wat afkoelen, verwijder het vlees van de kippebeentjes en zet apart. Verwijder het kruidenbuiltje uit de bouillon.
- Doe de geweekte kikkererwten en de teentjes knoflook in de bouillon, breng aan de kook en laat een 20 minuten sudderen.
- Als de kikkererwten zachter beginnen te worden voeg je er de wortel, selder en tomaten aan toe en laat alles verder koken tot de kikkererwten zacht zijn (een extra 25 minuten). Na een kwartiertje voeg je het pepertje toe. Heb je geen ervaring met pepertjes, roer dan elke minuut de soep om en proef: begint de soep te pikant te worden, haal het pepertje er dan weer uit.
- Voeg indien gewenst wat stukjes prosciutto toe, proef en breng verder op smaak met zeezout.
- Doe wat kippenvlees in een kom en schep er de kikkererwtensoep over. Garneer indien gewenst met in stukjes gesneden hard gekookte eieren en peterselieblaadjes. Wat teveel is kan je invriezen.
Een reactie achterlaten