Lekkere, vegetarische appelcake maken

Op zoek naar een makkelijk recept om een lekkere en gezonde appelcake te maken? Ga aan de slag met dit vegetarisch recept met appels, noten en indien gewenst rozijnen of veenbessen.

Om een cake te maken die altijd lukt, zorg je ervoor een gelijk gewicht aan bloem, boter, suiker en eieren af te wegen. Indien minder eieren worden gebruikt, moet je extra boter en of melk toevoegen zodat het cake beslag vloeibaar genoeg blijft. Voor een beslag met minder vet kan je een deel van de boter en eieren vervangen door melk.

Gebruik steeds cake recepten van iemand die "al jaren zo cake bakt" of van koks die je vertrouwt. Eens je de juiste verhoudingen hebt, het exacte merk van de gebruikte bloem en de grootte van de eieren, moet een cake goed kunnen lukken.

In appelcake is de meest "ongekende" variant de appels: sommige appels bakken tot moes, andere blijven dan weer hun vorm behouden. Opnieuw is het volgen van een beproefd recept het makkelijkst voor het maken van een geslaagde cake.

Bak Tips

Indien je een hete lucht oven hebt met ventilatie, zet dan de ventilator af bij het bakken van cake. Hierdoor zal de cake tijdens het bakken niet inzakken wegens de hete luchtstroom bovenaan de cake.

Om een meer luchtige appelcake te maken raden we aan om de eierdooiers en het eiwit te scheiden. Klop het eiwit stijf en voeg als laatste toe aan het cake deeg, net voordat hij de oven in gaat om te bakken.

Ingrediƫnten om appelcake te maken

Dit appel cake recept gebruikt iets minder bloem dan de typische 4/4 verhouding bloem, boter, suiker en eieren, Mensen die minder eieren willen eten, vervangen soms in gebak de eieren met appelmoes. Het eindresultaat is gebak met een structuur die niet zo licht en luchtig is als wanneer je evenveel eieren gebruikt als voor de andere ingrediƫnten. Bovendien blijft appelmoes vochtig tijdens het bakken, eieren drogen op tijdens het garen.

De boter werd vervangen door plantaardige olie, wat dit recept geschikt maakt voor ovo-vegetariers: geen koemelk en geen boter.

Deze cake is dus een "speciale, gezonde cake" en niet de vier vierde cake die je gewoon bent van bij je bakker. Voor een lekkere, traditionele appelcake – zoals je die waarschijnlijk gewoon bent -, volg je het eerste recept uit SOS Piet appelcake. Op diezelfde pagina lees je in het tweede recept hoe je een cake bakt zonder eieren en waar de boter dan weer is vervangen door soja margarine.

Vegetarisch appelcake recept

 • 400 gram suiker
 • 330 gram gezeefde bloem
 • 60 tot 120 gram fijngehakte noten (bijvoorbeeld walnoten en appels gaan goed samen)
 • 60 tot 120 gram rozijnen of gedroogde veenbessen
 • 2 eieren
 • 80 ml arachideolie
 • poeder suiker om de appelcake te versieren
 • 2 grote, zure appels in fijne stukjes of schijfjes gesneden
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 theelepels vanille extract
 • 2 theelepels kaneel poeder
 • ronde cakevorm ingevet met arachideolie en daarna bebloemd (bloem in de vorm strooien en overtollige bloem die niet aan de olie blijft plakken weer uit de vorm schudden)
 • indien nodig: een 3tal eetlepels water of notenmelk

Hoe lekkere appelcake maken

Appelcake maken

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Zeef de bloem in een kom.
 3. Meng het zout, bakpoeder, kaneel poeder en suiker door elkaar.
 4. Meng het suiker mengsel door de bloem (gebruik de kloppers van de mixer) en zet apart.
 5. In een andere kom klop je de eieren met het vanille extract in de olie.
 6. Zet de kloppers van de mixer op laagste stand en meng beetje bij beetje de bloem doorheen de olie tot een glad beslag.
 7. Schil de appels, ontdoe van het klokhuis en snijdt in schijfjes.
 8. Roer met een houten lepel de appels en de noten doorheen het cake deeg. Indien nodig voeg je enkele eetlepels water of notenmelk toe
 9. Neem de ingevette cake vorm en lepel er het deeg beslag in.
 10. Laat 1 uur bakken in de oven: totdat de cake goud-donker bruin is of totdat een priem in het deeg gestoken geen nat deeg uit het gebak trekt.
 11. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen vooraleer uit de cake vorm te verwijderen: snijdt met een mes rondom de cake-rand, zet een bord of beter een taart rooster op de cake en draai om.
 12. Laat volledig afkoelen en werk af met bloemsuiker boven de appelcake te ziften.
(Visited 12,307 times, 1 visits today)

Zeg Wat Je Denkt

Connect with Facebook

*


*