Boeuf bourguignon Jamie Oliver

Lekker makkelijke Franse stoofpot met rundsstoofvlees: boeuf bourguignon van Jamie Oliver.

Bœuf bourguignon vertaald vrij naar rundsstoofvlees uit Bourgondië. Het stoofvlees werd klassiek gestoofd in een mengsel van bouillon en rode, Bourgondische wijn. Voor extra smaakmakers wordt gekozen uit knoflookteentjes, ui en kruidentuiltje.

Net voor het einde van de stooftijd worden klassiek ook nog zilveruien en champignons toegevoegd.

Was het stoofvlees niet genoeg doorregen met vet, dan werd het stoofvlees gelardeerd met spek.

Boeuf bourguignon recept

  • 4 eetlepels koolzaadolie of arachide olie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1kg stoofvlees van het rund, in stukken van 5cm gesneden
  • 14 geschilde sjalotten
  • 200 gram gerookt spek, in blokjes gesneden
  • 200 gram bruine champignons, in 4 gesneden
  • 1 grote wortel, geschild en in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 fles rode bordeaux of bourgogne
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels gehakte, platte peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • schil van 1 sinaasappel

Boeuf bourguignon koken

Boeuf bourguignon Jamie Oliver

  1. Verwarm de oven voor tot 150 ° C, gasstand 2.
  2. Verhit een grote ovenvaste braadpan op een matig vuur en voeg er de olie aan toe.
  3. Kruid het rundsstoofvlees met peper en zout en bak goudbruin (ongeveer 3 minuten), draai om en bak de andere kant. Braad het vlees in ongeveer 3 keer als de pan niet echt heel groot is en zet het vlees apart.
  4. In dezelfde pan voeg je nu de sjalotten, het spek, de champignons, stukjes wortel, knoflook en fijngehakte tijm toe en bak alles lichtbruin aan.
  5. Voeg dan de tomatenpuree en de bloem toe en bak gedurende 2 minuten, onder voortdurend roeren.
  6. Voeg het stoofvlees en het eventueel vrijgekomen vleesnat toe en roer zorgvuldig in het sjalotten mengsel. Giet er de wijn en de bouillon over en voeg peterselie, laurier en sinaasappelschil toe. Breng aan de kook.
  7. Zet een deksel op de pan en plaats in de oven voor 2 en half of 3 uur.
  8. Proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.

Bestrooi de boeuf bourguignon van Jamie Oliver met vers gehakte peterselie of takjes tijm en bijvoorbeeld knolselderpuree.

(Visited 6,449 times, 6 visits today)

Comments

  1. Henny Pijls-Schlösser says:

    Een heerlijk simpel te maken winterse stoofschotel met een zeer subtiel en verrassend smaakpalet, heerlijk met haricots verts en knolselderiepuree met platte peterselie. Glas goede volle rode wijn er bij, wat wil je nog meer….

Zeg Wat Je Denkt

Connect with Facebook

*


*