Chocolade of chocola is een lekkernij, gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, suiker en andere ingrediënten. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen. Dit zijn de pitten van de vrucht van de cacaoboom.
Chocolade is vooral te koop in repen, hagelslag, letters, pasta, vlokken en in België ook als "het Belgische chocoladetablet" een dunne plak chocolade die als broodbeleg dient. Tevens is los cacaopoeder te koop.
Chocolade wordt verwerkt in pralines (bonbons genaamd in Nederland), koekjes en snoep.
Chocolade soorten
- Chocolade: mengsel van cacaomassa, cacaoboter en suiker.
- Pure chocolade: dit is chocolade die ten minste 35 % cacaobestanddelen bevat.
- Melk Chocolade: chocolade waar melkpoeder werd aan toegevoegd. Melk chocolade bevat minimum 25 % cacaobestanddelen en 14 % melkpoeder.
- Witte Chocolade: Dit is geen "echte" chocolade omdat er geen cacaobestanddelen in zitten. Witte chocolade bestaat uit een grote hoeveelheid suiker, melkpoeder en cacaoboter.
- Pralines: een lekkernij in België uitgevonden in 1912 door de bakkers van Neuhaus. Andere bekende Belgische pralines zijn Leonidas, Godiva en Sweertvaegher.
- Chocoladetruffels: Een praline met van binnen ganache en van buiten chocolade of cacaopoeder. Ganache is een mengsel van halfzoete chocolade en room of boter dat tot een romig mengsel wordt gemengd. Dit mengsel kan op smaak gebracht worden met oploskoffie, fruit, kruiden of likeur. Met andere woorden: een mengsel rijk aan chocolade, op smaak gebracht met andere ingrediënten.
- Chocoladeletters: tijdens de Sinterklaas dagen zijn chocoladeletters verkrijgbaar. Dit is zoals het woord zegt: chocolade in de vorm van een letter.
- Paaschocolade: rond de paasdagen zijn de chocolade paashazen, eieren en kuikentjes verkrijgbaar.
- Snack-repen: beter gekend door hun merkamen: Mars, Twix, Nuts, Lion, Milkyway of Kitkat. Snackrepen zijn kleine reepjes chocolade met bijvoorbeeld nootjes, rijst of biscuit erin verwerkt.
- Chocolade drankjes: cacao verwerkt in melk of andere drankjes
Chocolade producenten
- Belgische chocolademakers: Cote d’Or, Chocolade Jacques, Chocoladewerken Gudrun en de grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut.
- Nederlandse chocolademakers: Baronie, Droste, Chocolade Verkade, Rademaker en Van Houten. Vroeger bestonden ook: Tjoklat, Bensdorp, Betke, Kwatta, Korff, Blooker, de Jong, Pette en Ringers.
Hoe maak je chocolade?
Chocolade maak je door het mengen van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Soms wordt wat vanille toegevoegd.
- Eerst worden de geoogste cacaobonen gegist, gedroogd, gereinigd en gebrand. Zoals bij koffie is ook bij cacaobonen het branden belangrijk om het aroma te ontwikkelen en de smaak te verbeteren.
- De zo verkregen cacaobonen worden opengebroken zodat de kern, nibs genaamd, achterblijft.
- De nibs worden gemalen tot een dikke, donkere "pasta": cacaomassa met ongeveer 55% vet.
- Dan wordt onder hoge druk de vetstof uit de cacaomassa geperst. Deze vetstof is gelig van kleur, bevat ongeveer 55 % vet en is de welbekende cacaoboter.
- Wat overblijft wordt fijngemalen tot cacaopoeder (met toch nog 10 tot 24% vet).
Voor de vervaardiging van zogenaamde chocoladerepen, worden verschillende basisingrediënten gemengd en doorlopen een lang traject van:
- fijnwalsen : de deeltjes in de chocolade zo fijn mogelijk te maken,
- opwarmen,
- concheren : de warme chocolade urenlang omroeren voor betere smaak, houdbaarheid en smeuïgheid, en
- temperen : de chocolade laten uitkristalliseren.
Doel van de chocoladebereiding: door bovenstaande bewerkingen zorgt de fabrikant ervoor dat het smeltpunt van chocolade iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor de chocolade smelt in je mond.
Chocolade workshop: leer snel lekkere pralines maken
Als je wat rondsurft, vind je op onze en andere kookboeken-sites zeker een chocolade recept, truffels recepten en pralines recepten, daarom niet ideaal om af te slanken, maar alvast met herkenbare ingrediënten:
- Chocolade truffels met boter ganache
- Chocolade truffels met slagroom ganache
- Witte chocoladetruffels
- Truffels maken stap voor stap met enkele druppels Grand Marnier in de ganache
Gezondheidscoach Katinka Michiels maakt wel gezonde chocoladesnoepjes die op truffels lijken door cacaopoeder te kneden in notenpasta gemengd met gedroogd fruit.
Maar om van de eerste keer succesvolle en lekkere pralines of chocolade truffels te maken, raden we aan dat je een korte chocolade workshop volgt. Tijdens een chocolade workshop leer je op zeer korte tijd een assortiment heerlijke truffels, pralines en chocolade-lekkernijen maken.
Sommige workshops duren 2 uur, kosten soms maar 10 Euro en je kan naderhand je eigen pralines mee naar huis nemen of ter plekke opsmullen!.
Hoe verras je iemand met chocolade
Dankzij het Internet kan je nu zeer snel en gemakkelijk online chocolade bestellen en versturen. Bestellingen van pralines, truffels en andere lekkernijen kunnen binnen de 5 dagen doorheen gans België en Nederland geleverd worden. Speciale verpakkingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de chocolade bewaart blijft gedurende het ganse verzendingsproces: het product blijft zo even vers alsof je het aankoopt in de winkel.
Een leuk geschenk is de zogenaamde chocoladetelegram versturen: elke letter van elk woord van je telegram wordt gevormd door 1 praline.
Hoe gezond is chocolade?
Eerst en vooral melden we dat chocolade niet gezond is voor paarden en honden!
Voor mensen is het een ander verhaal, maar moeten we aanstippen dat we met chocolade pure chocolade bedoelen, en niet alle supermarkt chocoladesnoepjes met slechts een beetje chocolade omringd met ontzettend veel andere toegevoegde stoffen. Chocoladesnoepjes met alle toevoegstoffen zijn te vermijden als je wil afslanken en gezonder wil leven.
Chocolade eten maakt sommige mensen blij. Chocolade bevat fenylethylamine: een stof die bij neerslachtige of depressieve mensen te weinig aanwezig is. Jammer genoeg is chocolade niet het wondermiddel om een depressie op te lossen.
De geur van chocolade maakt sommige mensen al blij. Dit komt door de cannabinoïden die in de chocolade zitten, dezelfde stof die ook in cannabis aanwezig is en zorgt voor een rustgevend effect. De hoeveelheden aanwezig in chocolade zijn echter zo klein, dat je flink wat kilo’s zou moeten consumeren alvorens verslaafd te raken aan de cannabinoïden.
Chocolade bevat ook flavonoïden. Dit zijn de stoffen aanwezig in rode wijn en de reden waarom uw dokter u aanraad om een glas rode wijn per dag te drinken. Flavonoïden zijn antioxidanten die je zouden beschermen tegen hart en vaatziekten doordat ze schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed neutraliseren. Flavonoïden komen verder voor in appels, groenten en thee. Maar chocolade bevat vier keer zoveel flavonoïden als thee.
Tenslotte bevat chocolade ook caffeine, dat afhankelijk van persoon tot persoon gunstige of ongunstige effecten kan veroorzaken.
Chocolade is een gezonde lekkernij als er tijdens de bereiding niet teveel verzadigde vetten worden toegevoegd (zoals in de snackrepen!) : hoe minder vet in de chocolade, hoe beter voor de gezondheid.
Mensen met een lactose intolerantie moeten melkchocolade en witte chocolade vermijden maar kunnen wel pure chocolade eten: altijd goed lezen op de verpakking welke ingrediënten er gebruikt werden. Mensen die een cholesterol-arm dieet volgen, vermijden best pralines met ganache van boter of room. Piet Huysentruyt probeert sinds hij diabetes type 2 patient is, pure chocolade te verwerken in gerechten zoals in zijn toch wel lekkere ontbijt havermoutpap met chocolade, soja, noten en vers fruit in een laagje gelatine, zodat je in 1 keer ontbijt voor een ganse week kan klaarmaken.
Leave a Reply