• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet

Lekker klaar binnen 1 uur: 't meest simpele recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt. Bonus van Jeroen Meus + je ganse maaltijd: klaar in 1 ovenschotel.

Onskookboek.be » Allerhande recepten » Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet

2 Reacties

3x genieten van Gratin Dauphinois…

Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.

Maak je gratin sterker gekruid volgens ‘t recept van Jeroen Meus.

Of maak aardappelgratin met gehakt en spinazie: dus je ganse maaltijd klaar in 1 ovenschotel. Om wat tijd te winnen kan je de aardappelen enkele minuten voorkoken…

Aardappelgratin

Inhoud

  • 1 Simpel aardappelgratin recept van Jeroen Meus
    • 1.1 Ingrediënten voor de melk:
    • 1.2 Ingrediënten voor de gegratineerde aardappels:
    • 1.3 Hoe maakt Jeroen Meus Gratin Dauphinois met kaas?
  • 2 Gratin dauphinois met gehakt en spinazie: volledige maaltijd
    • 2.1 Recept aardappelgratin voor 6 personen
    • 2.2 Hoe gratin maken met extra’s
  • 3 Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet
    • 3.1 Ingrediënten
    • 3.2 Bereiding 
    • 3.3 Tips en Weetjes

Simpel aardappelgratin recept van Jeroen Meus

Aardappelgratin Jeroen Meus

Jeroen’s basisrecept uit Dagelijkse Kost gelijkt zeer sterk op het Recept van Piet. 2 verschillen:

  • Jeroen gebruikt gewoon meer kruiden in zijn melk.
  • Opgelet: Jeroen bakt én in een koudere oven én korter in tijd… Uiteindelijk hangt hier alles van je oven af: kleurt je kaas te snel, dan zet je de temperatuur lager. Zijn de aardappels niet gaar, dan laat je uiteraard langer garen.

Ingrediënten voor de melk:

  • 400 ml room 35%
  • 400 ml volle melk
  • verse kruiden: twijgjes tijm, laurierblad, twijgje rozemarijn, knoflookteentjes
  • muskaatnoot
  • rotszout en peper van de molen

Ingrediënten voor de gegratineerde aardappels:

  • 1 flinke klont hoeveboter
  • ongeveer 1 kg vastkokende aardappels
  • 150 gram gemalen kaas

Hoe maakt Jeroen Meus Gratin Dauphinois met kaas?

  1. Doe alle "ingrediënten voor de melk" in een sauspannetje. Breng bijna aan de kook en laat zo de smaak van de kruiden in de melk trekken.
  2. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze met een mandoline in dunne schijfjes (3mm).
  3. Neem een vuurvaste ovenschotel.
  4. Oven voorverwarmen op 160 graden.
  5. Smelt een flinke klont boter en giet in de ovenschotel. Bestrijk er ook de wanden mee.
  6. Schik daarover dakpansgewijs de aardappelschijfjes.
  7. Neem een zeef: houd boven de aardappels en giet hier de melk door. De kruiden gooi je dus weg: deze hebben hun werk gedaan. De schotel niet hoger dan 2/3de vullen.
  8. Overstrooi met de gemalen kaas.
  9. Zet minstens een half uur in de oven: tot de aardappels gaar zijn (prik en voel) en de kaas goudbruin gekleurd is.

Gratin dauphinois met gehakt en spinazie: volledige maaltijd

Gratin Dauphinois met gehakt en Spinazie

Makkelijk en lekker aardappelgratin recept met spinazie, spek en gehakt… Zodat je in slechts 1 ovenschotel een compleet warme maaltijd kan serveren.

Een ovenschotel dus met lagen:

  • Vertrek met aardappelpuree,
  • daarboven gebakken spinazie en daarboven
  • zeer smaakvol gehakt op basis van hamburgers gebakken met flink wat ajuin.
  • naar wens extra lagen en
  • werk af met flink wat geraspte kaas.

Tip: leg boven de kaas eens enkele repen spek…

Recept aardappelgratin voor 6 personen

  • 1 kg aardappelen
  • 200 ml room
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 1 kg spinazie (uit de diepvries)
  • 4 hamburgers (uit de diepvries)
  • 3 rode uien in kleine stukjes gesneden
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • indien gewenst 6 plakjes spek
  • geraspte Gruyère kaas

Hoe gratin maken met extra’s

  1. Schil de aardappelen. Snijd er enkele schijfjes van. Kook de aardappels in gezouten water gaar voor ongeveer 20 minuten. Maar: haal de schijfjes
    er al na een 10tal minuten uit.
  2. Giet de gekookte aardappelen af, doe er zout, peper, nootmuskaat en room bij en pureer.
  3. Doe de spinazie in een warme pan en bak even aan zodat het water vrijkomt: giet het nat weg of laat het verdampen. Als de pan droog is, voeg dan wat zout, peper en een klontje boter toe en zet apart.
  4. (Laat de eventueel bevroren hamburgers ontdooien).
  5. Schil de uien, hak fijn en bak in een pan met wat boter op een middelmatig vuur glazig. Doe er dan 4 eetlepels suiker en 1 theelepel zijn bij. Roer alles goed om en laat een 10 tot 15 minuten op een zeer laag vuur karameliseren.
  6. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  7. Voeg bij de uien de hamburgers. Maak het gehakt los, roer goed onder de uien en laat een 5tal minuten bakken op een laag vuur.
  8. In een ingevette vuurvaste schotel doe je eerst een laag aardappelpuree, gevolgd met een laag spinazie en een laag uien met gehakt. Leg er opnieuw een laag spinazie over. Schik er hier en daar een aardappelschijfje over. Bestrooi met geraspte Gruyère kaas. Indien gewenst: leg er de 6 stukken spek op en strooi daar nog wat geraspte Gruyère kaas over.
  9. Dit aardappelgratin recept is serveerklaar na 15 minuten in de oven: eet smakelijk!

 

Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet

https://www.onskookboek.be
Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.
4.60 from 5 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 40 mins
Totaal 1 hr 10 mins
Gerecht Bijgerecht
Keuken Frankrijk
Servings 4

Ingrediënten

  • een halve liter volle melk
  • een halve liter room of vervang de room en melk met 1 liter zelfgemaakte cashewnotenmelk
  • 1 kilo aardappels bij voorkeur bintjes
  • een teentje knoflook fijngesneden of geraspt
  • peper en zout
  • eventueel geraspte kaas

Bereiding
 

  • Oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Doe de melk en de room in een pot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg er de fijn gemaakte knoflook aan toe.
  • Neem een scherp mes of een mandoline en snijd de gewassen en goed afgedroogde aardappelen in fijn schijfjes. Was de schijfjes na het snijden niet meer!
  • Vet een vuurvaste ovenschotel in, leg er laagjes aardappelschijfjes, kruid elk laagje met peper en zout en druk even aan.
  • Giet het melkmengsel over de aardappelen tot deze juist onder staan.
  • Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven op 180 graden (tot de aardappels gaar zijn). Neem uit de oven als de schijfjes gaar zijn.

Tips en Weetjes

Piet Huysentruyt tip: Eet je graag aardappelgratin met kaas? Voeg de kaas pas dan toe: nadat de schotel al 25 minuten in de oven heeft gestaan.
Piet gebruikt een mandoline om de aardappelen te snijden. Dit is een rechthoekige rasp of schaaf: waarmee je flinterdunne plakjes kunt maken wanneer je er een stuk groente heen en weer over beweegt. Gaat evenzeer met een gewoon, scherp mes. Droog de aardappelen wel goed af alvorens in plakjes te snijden. Hoe dikker de aardappelschijven, hoe langer de gaartijd in de oven.
Piet gebruikte een halve liter room in zijn recept. Wil je plantaardig koken? Vervang dan de slagroom en melk met cashewnotenmelk:
  1. week minstens 100 gram rauwe cashewnoten 1 uur in water,
  2. spoel af en
  3. mix met 1 liter water tot "melk". Hoe meer cashewnoten je gebruikt, hoe romiger je notenmelk wordt.
Wil je meer smaken in je melk? Kook ze dan zoals in het recept van Jeroen Meus hierboven. Dus melk koken met extra kruiden (tijm, rozemarijn, laurierblad) en even laten trekken alvorens bij de aardappelen te gieten.
Voel met een vork na het bakken in de oven of de aardappelen wel degelijk gaar zijn.
Keyword Aardappel, Makkelijke Recepten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Allerhande recepten

Reader Interactions

Reacties

  1. Isabel Van Remoortere zegt

    augustus 24, 2022 at 12:07 am

    5 stars
    wat eten we vandaag?

    Beantwoorden
  2. Bart Van Den Eynde zegt

    augustus 23, 2022 at 11:27 am

    5 stars
    en wat hebben we geleerd : ten eerste … Zo lang geleden alweer

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!