De herfstmaanden nodigen uit tot gezellig samen genieten van een kopje heerlijk geurende koffie. Wanneer koffie zijn warmte verliest, blijft het kopje koffie ook vaak onaangeroerd staan. Koude koffie is meestal niet iets wat hoog op het verlanglijstje staat in de wintermaanden en toch zijn er enkele tips en recepten om een leuke twist te geven aan een namiddag babbelen bij een lekkere koffie.
Wees voorbereid
Het belangrijkste ingrediënt van een ijskoffie is uiteraard koffie, of die nu gemaakt is van koffiebonen, gemalen koffie, pads of capsules. Het maakt niet zo veel uit, als je maar kiest voor een goede basiskwaliteit. Om je koffie om te toveren in een ijskoffie, zijn er wel wat extra ingrediënten nodig. Koop ze dus zeker op voorhand zodat je al eens kunt experimenteren voor je gasten komen. Zet alvast verschillende melkproducten zoals room, gecondenseerde melk en een elektrische melkopschuimer op je lijstje. Maar ook siropen en sauzen die een extra rijke smaak toevoegen, zijn een must. Denk op voorhand ook aan het maken van voldoende ijsblokjes, zodat het drankje snel tot de juiste temperatuur afkoelt.
Hoe begin je eraan?
Een basisrecept om mee te starten is een kop afgekoelde milde koffie in een groot smal glas gieten, waar je wat melk en vanillesiroop aan toevoegt. Doe er wat ijsblokjes bij en werk je ijskoffie helemaal af met een topping van slagroom.
Er zijn uiteraard nog veel meer variaties mogelijk, zoals koffie met siroop (of zoetstoffen), ijsblokjes en spuitwater, afgewerkt met munt, rozemarijn of een schijfje citroen. Eenmaal je de smaak te pakken hebt, is het vooral leuk om eigen recepten uit te vinden. Experimenteer naar hartenlust met koffiesiropen, melkproducten, honing, toppings, … en bepaal zo zelf je favoriete mix voor een heerlijke ijskoffie.
Zoet dessert
Wil je graag een culinair trapje hoger gaan, dan kun je roomijs toevoegen aan je ijskoffie. Op die manier creëer je een klassieker op de dessertkaart, namelijk café glacé. Laat hiervoor sterke illy koffie koud worden die je vervolgens mengt met een bol vanille-ijs. Doe nu twee bollen mokka in een coupe en overgiet die met het mengsel. Afwerken doe je met zoete slagroom en wat cacaopoeder of chocoladeschilfers. Smullen maar!
Misschien zijn de verschillende ingrediënten een struikelblok of ben je geen keukenprins(es)? Ook dan kun je genieten van een heerlijke ijskoffie. In Italië spreken ze over een ‘affogato’, waarbij een bol roomijs in een coupe of grote kop wordt overgoten met een kopje sterke espresso. Lekker eenvoudig en toch heerlijk.
Een reactie achterlaten