4 knolselderpuree recepten van Jeroen Meus, Sandra Bekkari (jaja!), Piet Huysentruyt en op grootmoeders wijze.
Met tips hoe de perfecte, witte puree te maken.
En niet witte, maar daarom niet minder lekkere: knolselderstoemp van Jeroen Meus.
Knolselderpuree van Piet Huysentruyt uit SOS Piet

Altijd goed om te beginnen met een recept uit SOS Piet, zodat je weet waar het eigenlijk om gaat.
Wat kan en wat niet.
De basis dus.
5 tips:
Tip 1: Eerst en vooral de keuze van je aardappels. Je kiest aardappels om … aardappelpuree te maken.
Je kiest voor bloemige of melige aardappels, zoals ze zeggen. Piet kiest echter voor de meest gekende all round, beetje bloemige aardappel “bintje”. Maar echte afkokers – die dus na het koken volledig uit elkaar vallen – zijn Irene, Doré , Eigenheimer of Resonant.

Tip 2: Snijd de aardappels en knolselder in stukken van gelijke grootte, zodat ze allen even snel gaar zijn.
Tip 3: Neem de juiste verhouding: dus niet “1” knolselder en “4” aardappels zoals in Sandra’s recept hieronder. Wel even afwegen of schatten:
- half knolselder vs half aardappel
- 3/4 knolselder vs 1/4 aardappel is het minimum aan aardappel in je puree.
Tip 4: Belangrijk na het garen: eerst knolselder en aardappel pureren, zodat je weet hoe droog of hoe plat je puree al is. Maar: Dan pas indien nodig verdunnen met extra melk. room, boter…
Tip 5: Voor de fijnste puree, pureer je met de passe-vite (roerzeef). Wegens aardappels in een blender: als je te lang mixt, wordt het ietwat “behangerslijm”. Piet maakte een puree met half knolselder en half aardappels. Na het pureren met de staafmixer kon je de puree zo al serveren.
Hoe witte knolselderpuree maken!
Hoe langer een knolselder in contact komt met de lucht, hoe meer hij begint te bruinen.
Om de knolselder zo wit mogelijk te houden, schil je hem in 1 stuk en wrijf in met een half doorgesneden citroen.
Dan: niet gaan stomen (want dat is alweer contact met de lucht) maar direct onderzetten in water met melk! En hierin garen.
- 400 gram aardappels
- 800 gram knolselderij
- evenveel melk als water tot alle groenten onder staan
- rotszout, peper, nootmuskaat naar smaak
- room naar wens, hangt ook sterk van de aardappels af! (50 ml)
- Schil de aardappels, snijd in even grote blokjes en doe in een stoofpot.
- Schil de knolselder, wrijf in met citroensap, snijd in even grote blokjes en voeg toe.
- Overgiet met evenveel melk als water tot alle groenten onder staan.
- Kruiden met rotszout (voorkruiden peper en nootmuskaat indien gewenst)
- Aan de kook brengen, vuur zachter zetten en gaar pruttelen (15 tot 20 minuten: voelen dus).
- Zijn je groenten gaar, dan giet je het kookvocht weg en laat je de pot even op het vuur drogen zonder aan te bakken.
- Pureer liefst met een passe-vite.
- Voeg naar wens room toe en kruiden (peper, zout, nootmuskaat).
Hieronder dus variaties op het klassieke recept van Sandra Bekkari uit Open Keuken en Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost.
Knolselderpuree van Sandra Bekkari

Eet Sandra dan toch aardappels hoor ik je vragen?
Ja dus :-)
Deze keer doet zo ook gewone, volle melk mee in de aardappeluree :-)
Trouwens ze heeft haar eigen brood, zei het zuurdesembrood gemaakt met het oergraan spelt.
Wist je dat:
- De makkelijkste manier om meer groenten te eten:
- de groenten door de aardappelpuree te mengen?
Extra voordeel?
Je hoeft jezelf niet meer de vraag te stellen: hoe vervang ik aardappels?
Al dat gedoe van aardappel vervangen door zoete aardappel, wegens die laatste zou meer voedingsstoffen bevatten…

Gebruik gewoon een aardappel, pureer er bijvoorbeeld Sandra’s superfood broccoli door en voila: broccolipuree! Met al het goede van de broccoli en niet eens half zo zoet als zoete aardappel en nog lekkerder dan gewone aardappel.
Om maar te zeggen dat je niet altijd je ingrediënten in exotische landen moet gaan zoeken om gezond bezig te blijven.
Hoe knolselder snijden a la Sandra:
- Een jaar geleden zagen we Sandra in Open Keuken de knolselder eerst in schijven snijden en dan met een aardappelmesje de schil wegsnijden.
- Dit jaar zien we haar kop en voet wegsnijden van de selder. Dan neemt ze de ganse knol in haar hand, om zo de schil weg te snijden met een mesje. Voordeel is hier dat je daarna makkelijk met een halve citroen over de geschilde knol kan wrijven, zodat dat deze ze niet te snel gaat verkleuren. De echte reden is dat ze er dunne plakken van gaat snijden en deze als “lasagnevellen” gaat gebruiken.
Lekkere tomatensaus van Sandra Bekkari met als bindmiddel: knolselder!
Deze moeten we toch delen:

Sandra maakt voor haar knolselderlasagne deze lekkere tomatensaus:
- 1 ui, knoflookteentjes en 1/2 knolselder aan te stoven in olijfolie
- 1 fles passata erover, kruiden met peper, chilivlokken en rotszout + een druppel vloeibare bouillon van Knorr.
- Alles gaar pruttelen en pureren.
- Nog wat verse basilicum erbij en Sandra’s tomatensaus is klaar.
Een jaar geleden zagen we Sandra nog groentebouillon gebruiken met alleen kruiden en zout – het merk dat ze altijd verborgen hield, kan je hier vinden. Ondertussen is ze overgeschakeld naar vloeibare bouillon van blijkbaar sponsor Knorr: waar suiker bij in de ingrediënten vermeld staat.
Uiteraard maak je hier je eigen keuzes :-)
Terug naar Sandra’s knolselderpuree:
- 4 aardappelen
- 1 knolselder
- 1 ui
- knoflookteentjes
- AH biologische volle melk (jaja deze keer geen rijstmelk!)
- olijfolie
- Kook water zodat je onmiddellijk kan gaan stomen.
- Schil de aardappels en snijd in dobbelstenen.
- Schil de knolselder, snijd in dobbelstenen.
- Doe in een stoompot of kookpot met stoommandje en stoom goed gaar (20tal minuten).
- Schil de ui, hak grof en stoof aan in olijfolie met geplette knoflookteentjes.
- Mix de gare knolselder en aardappel plus de gestoofde ui in de blender met een scheut volle melk, olijfolie en gekruid met peper, rotszout en nootmuskaat.
Knolselderstoemp recept van Jeroen Meus

Altijd net iets anders die Jeroen: geen puree maar stoemp! :-)
Geen gedoe met melk.
Geen gesukkel met een passe vite.
Plus Jeroen’s makkelijke manier om de groenten perfect te garen.
- hoeveboter
- 1 ui
- 1 kg bloemige aardappels
- 1 knolselder
- 1 eierdooier
- selderzout!
2 lekkere knolseldersoep recepten van Jeroen Meus: warme knolselderroomsoep met witte wijn of met witbier. Smelt een flinke knol boter in een grote stoofpot. Snijd de geschilde knolselder in blokjes en stoof gaar in de boter. Je mag de knolselder zelfs een beetje bruinen zegt Jeroen. Voordeel: je giet geen seldersmaak weg met kookvocht.
- In een andere pot met gezouten water kook je aardappels gaar. Voordeel: zo ben je zeker dat je zowel je aardappel als je knolselder naar wens gaar kookt.
- Giet de aardappels af en voeg toe aan de knolselder.
- Maak “stoemp” door de aardappels en de knolselder fijn te pletten met een aardappelstamper.
- Maak smeuïger met dooier van 1 ei en een klont boter.
- Kruid met… selderzout!
Klassiek knolselderpuree recept op grootmoeders wijze

Makkelijk en lekker recept om winterse knolselderij te verwerken in knolselderpuree.
Knolselder verkleurt als je hem snijd (zoals ook appels verkleuren), dus verwerk (schil) de knol niet op voorhand.
Een andere lekkernij is de knol in dunne frietjes te snijden en te bakken in frituurvet.
In plaats van melk kan je 10 tot 20 gram cashew noten aanlengen tot 100 ml met water en minstens 1 minuut in een blender cutteren tot notenmelk.
Om in de seldersfeer te blijven, kan je net zoals Jeroen Meus rotszout of zeezout vervangen door selderzout.

5 tips om je perfecte Knolselderpuree te maken: ongelooflijk lekker!
Ingrediënten
Neem altijd hetzelfde gewicht knolselder als aardappelen bijvoorbeeld:
- 4 aardappelen geschild
- 3/4 to t 1 knolselder
- indien gewenst: 1 ui geschild
Smaakmakers en smeuïgheid voor in je puree:
- 2 to t 4 eetlepels boter of olijfolie
- volle melk 100 ml
- zout naar smaak
- nootmuskaat en citroensap van 1/2 citroen naar smaak
Bereiding
- Neem een kleine pot, leg er 1 gehalveerde ui en de aardappelen in. Voeg water toe tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen en de ui zacht zijn (als je er makkelijk met een vork in kan prikken, minstens 15 minuten).
- In een andere pot doe je hetzelfde met de andere ui en de geschilde en in stukken gesneden knolselder. Voeg water of half water en half melk toe tot de knolselder goed onder staat (knolselder blijft witter gekookt in melk met stukken vers gesneden citroen net voor ze in de kookpot gaan), breng aan de kook en laat sudderen tot ze gaar zijn, minstens 10 minuten: knolselder kookt sneller gaar dan aardappelen.
- Giet het water af, doe de knolselder met ui bij de aardappelen met ui, voeg wat melk (begin met de helft), wat olijfolie en wat zout toe en pureer. Zet opnieuw op het vuur (onder voortdurend roeren) als de puree toch nog te nat blijkt.
- Breng de knolselderpuree verder op smaak met citroensap en nootmuskaat, serveer met gebakken vlees en een frisse salade.
Een reactie achterlaten