Makkelijk recept om zelf chocolade truffels te maken zodat ook jij net zoals in de winkel heerlijke snoepjes kan maken met verschillende smaken en lagen.
Het basisrecept van de ganache, een makkelijke chocolade-room vulling, kan je naar smaak aanpassen door gebruik te maken van je kant en klare favoriete chocoladereep uit de winkel (vele pure chocolade’s worden tegenwoordig met extra toegevoegde smaken verkocht), of de honing te vervangen door andere smaakmakers zoals bijvoorbeeld oploskoffie of een beetje likeur (niet teveel, of de ganache gaat schiften).
Deze truffels bewaar je in een luchtdichte container in de ijskast en serveer je naar hartelust, want het is makkelijk genoeg om snel verse, nieuwe truffels te maken.
Chocolade truffels ingrediënten
Voor de chocolade ganache:
- 150 gram donkere weinig-zoete chocolade van goede kwaliteit (geen melkchocolade)
- 100 gram echte (ongezouten) melkerijboter op kamertemperatuur gebracht
- 1 dooier van een gezond ei van een gezonde kip
- 1 theelepel honing
Voor de afwerking (buitenste laag) en presentatie naar keuze:
- een bakplaat bekleed met anti-aanbak perkamentpapier
- ongezoet cacaopoeder
- fijngehakte nootjes zoals pistachenoten, amandelen of hazelnoten (indien gewenst)
- kleine papieren vormpjes (indien gewenst)
Stap voor stap chocolade truffels maken
- Hak de chocolade in kleine, gelijkmatige stukjes, zodat ze gemakkelijk en gelijkmatig smelten, en weeg af.
- Vul een steelpan een kwart vol met kokend water. Doe de chocoladesnippers in een metalen kom en zet de kom goed vast op de rand van de pan, zonder dat de bodem van de kom het hete water raakt.
- Laat de chocolade zachtjes smelten. Van zodra alles gesmolten is, verwijder je de kom uit de pan en roer het met een schone, droge lepel tot een gladde massa.
- Voeg de boter toe en roer tot een homogene massa, zodat het mengsel lijkt op chocoladestroop.
- Voeg er nu de eierdooier en de honing aan toe en roer opnieuw goed door elkaar tot een homogene stroop. Dek af met een plasticfolie laat in de ijskast afkoelen voor ongeveer 45 tot 90 minuten tot de chocoladestroop weer ietwat hard is.
- Maak alles klaar om de ganache in cacaopoeder of noten te rollen: een klein meloenschepje of koffielepel, een klein rond kommetje met cacaopoeder of uw favoriete, gehakte nootjes en een in de ijskast gekoelde bakplaat met perkamentpapier. Een plastic zakje met ijsblokjes waar je zo nu en dan je vingertoppen op afkoelt als de chocolade te hard begint te plakken aan je vingers.
- Haal de ganache uit de ijskast en schep nu enkele schepjes ganache op het bakpapier.
- Vorm dan kleine, ruwe bolletjes met je vingertoppen en duw eventueel eerst een noot in de ganache.
- Ofwel leg het bolletje in het kommetje met cacaopoeder en
- rol ze zodat de ganse truffels met cacaopoeder is bedekt,
- ofwel leg je het bolletje in het kommetje met fijngehakte noten en rol zodat de ganse truffel bedekt is met nootjes.
- Voor een meer feestelijke presentatie leg je de truffel in kleine, gekleurde cakevormpjes.
corinne zegt
Graag e book
Ons Kookboek zegt
Corinne, rechtsbovenaan de pagina je naam en email invullen, en het ebook wordt je per email opgestuurd. Smakelijk!