Makkelijk en lekker chocolade truffels recept zodat je zelf goedkoop truffels kan maken met jouw favoriete chocoladesmaak: bovendien veel gezonder dan in de winkel want geen bewaarstoffen.
Wat zijn truffels? Chocolade truffels worden traditioneel met de hand gemaakt: een ganache – een romige mengsel gemaakt van crème fraîche, chocolade en eventueel extra smaakmakers – wordt ruwweg in bolletjes gerold en dan bedekt met cacaopoeder.
De niet echt ronde vorm en het poeder van de cacao maakt dat deze chocoladesnoep sterk gelijk op de paddestoel truffels, vandaar de naam. Men zorgt altijd dat de hoeveelheid room in de ganache niet teveel is, zodat de chocolade na het smelten terug kan opstijven. Vandaar dat in sommige ganache recepten room wordt vervangen en de truffels gemaakt worden met boter dat van zichzelf ook opstijft.
Niet echt goedkoop in de winkel maar gemakkelijk om zelf te maken: een lekker en onweerstaanbaar dessert of gewoon als hapje bij de koffie.
Wanneer truffels niet van ganache zijn gemaakt, maar van noten, karamel of noga, worden ze dikwijls niet omhuld met cacaopoeder, maar wel met chocolade of marsepein. In onderstaand truffel recept werken we met een harde ganachevulling die bestaat uit 2 delen chocolade op 1 deel room.
Chocolade truffels ingrediënten
De smaak van deze truffels hangt volledig af van de smaak van de chocolade die je koopt: zorg ervoor dat de chocolade donker is, maar kies je lievelingssmaak: Droste chocolade bijvoorbeeld geeft je de keuze van 8 verschillende smaken in hun chocolade pastilles.
- 455 gram donkere chocolade
- 235 ml slagroom
- echt cacaopoeder (puur poeder, geen instant chocolademelkpoeder)
Chocolade truffels maken
- Vermits de chocoladestukjes naar alle kanten gaan springen als je chocolade gaat snijden, werk je best op een werkblad dat je op een bakplaat legt.
- Snijd een blok chocolade in stukjes met een groot gekarteld mes, zoals bijvoorbeeld een stevig broodmes: het snijden van de chocolade in stroken van ongeveer een halve centimeter apart zorgt ervoor dat de chocolade in stukjes breekt.
- Doe alle chocoladestukjes in een middelgrote hittebestendige kom en zet even weg voor later.
- Doe de room in een pot en breng net aan de kook.
- Giet de hete room op de chocoladesnippers en laat 5 minuten rusten.
- Roer nu de gesmolten chocolade en de room tot een soort chocoladesiroop waar geen stukjes chocolade meer in te vinden zijn.
- Als na voldoende roeren nog steeds brokjes chocolade te vinden zijn, kan je de ganache terug opwarmen over een warm water bad (zet je chocoladepot in een andere pot gevuld met kokend water).
- Giet de ganache of chocoladesiroop in een klein potje en laat ongeveer een uur afkoelen in de ijskast: hoe kouder de ganache, hoe moeilijker je hem kan scheppen maar hoe makkelijker je er bolletjes mee kan maken.
- Met behulp van een klein roomijsschepje schep je bolletjes uit de ganache.
- Leg de bolletjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Van zodra de ganache warmer wordt en aan je ijsroomschepje gaat plakken, zet je de ganache terug in de ijskast en laat weer wat afkoelen. Je kan ook je ijsroomschepje in ijskoud water dompelen en zo verder proberen te werken. Of schep de ganache met een koffielepel en druk bolletjes met je vingertoppen. Na het vormen van alle truffles, leg je de bakplaat in de ijskast en laat de chocolade een 15 tal minuten afkoelen om uit te harden.
- Schep een beetje cacaopoeder in een kommetje. Gebruik 2 lepels om elk bolletje ganache vast te nemen en door het cacaopoeder te rollen.
- Als u liever truffels maakt met een harde chocoladeschaal, dan moet u wat chocolade smelten, met een spatel op uw hand uitsmeren en hierin de ganache ronddraaien tot hij volledig in de chocolade zit. Plaats de truffel met chocolademantel op een stuk bakpapier of op een anti-kleefpan. Zet deze chocolade truffels niet direct in de ijskast: de koudeschok zal de buitenste laag chocolade doen barsten. Zorg ervoor dat de truffels in chocolade elkaar niet raken zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
De in cacaopoeder gehulde chocolade truffels kunnen samen verpakt worden en bewaren best in een koude kamer of in de ijskast.
Een reactie achterlaten