Lekker luchtige, smeuïge chocoladetaart van Piet Huysentruyt uit SOS Piet: zonder bloem, lukt altijd.
De geheimen van "Piet’s" chocoladetaart – het is eigenlijk gewoon gebakken chocomousse:
- in een smeuïge, luchtige chocoladetaart heb je geen bloem nodig, anders ben je een droge chocoladecake aan het bakken.
- klop veel lucht en schuim in zowel de eierdooiers met poedersuiker als het eiwit met poedersuiker met een elektrische mixer met kloppers.
- werk de taart af met niet gebakken chocolade (chocolademousse, gesmolten chocolade en/of cacaopoeder). Je hebt dus de keuze: ofwel alle chocomousse in 1 keer afbakken, ofwel 3/4de van de mousse afbakken en de rest over de gebakken taart strijken.
- alle ingrediënten correct afwegen, zoals dat in de patisserie past.
Inhoud
Wat is Chocolade?
- Chocolade of chocola is een lekkernij, gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, suiker en andere ingrediënten. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen. Dit zijn de pitten van de vrucht van de cacaoboom.
- Het is vooral te koop in repen, hagelslag, letters, pasta, vlokken en in België ook als "het Belgische chocoladetablet": een dunne plak chocolade die als broodbeleg dient. Tevens is los cacaopoeder te koop.
- Chocolade wordt verwerkt in pralines (bonbons genaamd in Nederland), koekjes en snoep.
Chocolade soorten
- Chocolade: mengsel van cacaomassa, cacaoboter en suiker.
- Pure chocolade: dit is chocolade die ten minste 35 % cacaobestanddelen bevat.
- Melk Chocolade: chocolade waar melkpoeder werd aan toegevoegd. Melk chocolade bevat minimum 25 % cacaobestanddelen en 14 % melkpoeder.
- Witte Chocolade: Dit is geen "echte" chocolade omdat er geen cacaobestanddelen in zitten. Witte chocolade bestaat uit een grote hoeveelheid suiker, melkpoeder en cacaoboter.
- Pralines: een lekkernij in België uitgevonden in 1912 door de bakkers van Neuhaus. Andere bekende Belgische pralines zijn Leonidas, Godiva en Sweertvaegher.
- Chocoladetruffels: Een praline met van binnen ganache en van buiten chocolade of cacaopoeder. Ganache is een mengsel van halfzoete chocolade en room of boter dat tot een romig mengsel wordt gemengd. Dit mengsel kan op smaak gebracht worden met oploskoffie, fruit, kruiden of likeur. Met andere woorden: een mengsel rijk aan chocolade, op smaak gebracht met andere ingrediënten.
- Chocoladeletters: tijdens de Sinterklaas dagen zijn chocoladeletters verkrijgbaar. Dit is zoals het woord zegt: chocolade in de vorm van een letter.
- Paaschocolade: rond de paasdagen zijn de chocolade paashazen, eieren en kuikentjes verkrijgbaar.
- Snack-repen: beter gekend door hun merkamen: Mars, Twix, Nuts, Lion, Milkyway of Kitkat. Snackrepen zijn kleine reepjes chocolade met bijvoorbeeld nootjes, rijst of biscuit erin verwerkt.
- Chocolade drankjes: cacao verwerkt in melk of andere drankjes
Chocolade producenten
- Belgische chocolademakers: Cote d’Or, Chocolade Jacques, Chocoladewerken Gudrun en de grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut.
- Nederlandse chocolademakers: Baronie, Droste, Chocolade Verkade, Rademaker en Van Houten. Vroeger bestonden ook: Tjoklat, Bensdorp, Betke, Kwatta, Korff, Blooker, de Jong, Pette en Ringers.
Hoe maak je chocolade?
Chocolade maak je door het mengen van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Soms wordt wat vanille toegevoegd.
- Eerst worden de geoogste cacaobonen gegist, gedroogd, gereinigd en gebrand. Zoals bij koffie is ook bij cacaobonen het branden belangrijk om het aroma te ontwikkelen en de smaak te verbeteren.
- De zo verkregen cacaobonen worden opengebroken zodat de kern, nibs genaamd, achterblijft.
- De nibs worden gemalen tot een dikke, donkere "pasta": cacaomassa met ongeveer 55% vet.
- Dan wordt onder hoge druk de vetstof uit de cacaomassa geperst. Deze vetstof is gelig van kleur, bevat ongeveer 55 % vet en is de welbekende cacaoboter.
- Wat overblijft wordt fijngemalen tot cacaopoeder (met toch nog 10 tot 24% vet).
Voor de vervaardiging van zogenaamde chocoladerepen, worden verschillende basisingrediënten gemengd en doorlopen een lang traject van:
- fijnwalsen : de deeltjes in de chocolade zo fijn mogelijk te maken,
- opwarmen,
- concheren : de warme chocolade urenlang omroeren voor betere smaak, houdbaarheid en smeuïgheid, en
- temperen : de chocolade laten uitkristalliseren.
Doel van de chocoladebereiding: door bovenstaande bewerkingen zorgt de fabrikant ervoor dat het smeltpunt van chocolade iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor de chocolade smelt in je mond.
Leer snel lekkere pralines maken
Als je wat rondsurft, vind je op onze en andere kookboeken-sites zeker een chocolade recept, truffels recepten en pralines recepten, daarom niet ideaal om af te slanken, maar alvast met herkenbare ingrediënten:
- Chocolade truffels met boter ganache
- Chocolade truffels met slagroom ganache
- Witte chocoladetruffels
- Truffels maken stap voor stap met enkele druppels Grand Marnier in de ganache
Maar om van de eerste keer succesvolle en lekkere pralines te maken, raden we aan dat je een korte chocolade workshop volgt. Tijdens zulk een workshop leer je op zeer korte tijd een assortiment heerlijke truffels, pralines en chocolade-lekkernijen maken.
Sommige workshops duren 2 uur, kosten geen arm en een been en: je kan naderhand je eigen pralines mee naar huis nemen!
Hoe verras je iemand met chocolade
Dankzij het Internet kan je nu zeer snel en gemakkelijk online chocolade bestellen en versturen. Bestellingen van pralines, truffels en andere lekkernijen kunnen binnen de 5 dagen doorheen gans België en Nederland geleverd worden. Speciale verpakkingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de chocolade bewaart blijft gedurende het ganse verzendingsproces: het product blijft zo even vers alsof je het aankoopt in de winkel.
Een leuk geschenk is de zogenaamde chocoladetelegram versturen: elke letter van elk woord van je telegram wordt gevormd door 1 praline.
Hoe gezond is chocolade?
Eerst en vooral melden we dat chocolade niet gezond is voor paarden en honden!
Voor mensen is het een ander verhaal, maar moeten we aanstippen dat we met chocolade pure chocolade bedoelen, en niet alle supermarkt chocoladesnoepjes met slechts een beetje chocolade omringd met ontzettend veel andere toegevoegde stoffen. Chocoladesnoepjes met alle toevoegstoffen zijn te vermijden als je wil afslanken en gezonder wil leven.
Chocolade eten maakt sommige mensen blij. Chocolade bevat fenylethylamine: een stof die bij neerslachtige of depressieve mensen te weinig aanwezig is. Jammer genoeg is chocolade niet het wondermiddel om een depressie op te lossen.
De geur van chocolade maakt sommige mensen al blij. Dit komt door de cannabinoïden die in de chocolade zitten, dezelfde stof die ook in cannabis aanwezig is en zorgt voor een rustgevend effect. De hoeveelheden aanwezig in chocolade zijn echter zo klein, dat je flink wat kilo’s zou moeten consumeren alvorens verslaafd te raken aan de cannabinoïden.
Chocolade bevat ook flavonoïden. Dit zijn de stoffen aanwezig in rode wijn en de reden waarom uw dokter u aanraad om een glas rode wijn per dag te drinken. Flavonoïden zijn antioxidanten die je zouden beschermen tegen hart en vaatziekten doordat ze schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed neutraliseren. Flavonoïden komen verder voor in appels, groenten en thee. Maar chocolade bevat vier keer zoveel flavonoïden als thee.
Tenslotte bevat chocolade ook caffeine, dat afhankelijk van persoon tot persoon gunstige of ongunstige effecten kan veroorzaken.
Chocolade is een gezonde lekkernij als er tijdens de bereiding niet teveel verzadigde vetten worden toegevoegd (zoals in de snackrepen!) : hoe minder vet in de chocolade, hoe beter voor de gezondheid.
Mensen met een lactose intolerantie moeten melkchocolade en witte chocolade vermijden maar kunnen wel pure chocolade eten: altijd goed lezen op de verpakking welke ingrediënten er gebruikt werden. Mensen die een cholesterol-arm dieet volgen, vermijden best pralines met ganache van boter of room. Piet Huysentruyt probeert sinds hij diabetes type 2 patient is, pure chocolade te verwerken in gerechten zoals in zijn toch wel lekkere ontbijt havermoutpap met chocolade, soja, noten en vers fruit in een laagje gelatine, zodat je in 1 keer ontbijt voor een ganse week kan klaarmaken.
Ingrediënten voor SOS Piet’s chocoladetaart
- 5 eieren van organisch geteelde kippen: de eierdooiers van het eiwit scheiden
- 140 g echte boter
- 140 g fondant, donkere, pure chocolade
- 140 g poedersuiker
- cacaopoeder
- bakpapier
- boter om de taartvormrand in te vetten
- anti aanbak taartvorm
SOS Piet chocoladetaart bakken
- Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius
- Voeg 70 gram poedersuiker bij de eierdooiers en klop tot alles goed luchtig is en de kleur van donker oranje-geel naar zeer licht gebroken wit verandert.
- Smelt de boter en de chocolade over een laag vuurtje onder voortdurend roeren. Haal van het vuur als alles gesmolten is.
- Klop het eiwit schuimig, voeg de poedersuiker toe en klop het dan zo stijf tot er pieken vormen en je de ganse pot boven je hoofd kan omkeren zonder het eiwit op je hoofd valt.
- Werk nu verder met een hand garde: met een spatel moet je meer roeren om alles te mengen en ga je de lucht in de eierdooiers en eiwitten verliezen.
- Neem een garde, giet de gesmolten ganache (boter-chocolade mengsel) door de eierdooiers en roer goed door elkaar.
- Voeg nu het opgeklopt eiwit toe en roer alles opnieuw met een garde in 4 of 5 keer roeren door elkaar.
- Vet de taartvorm rand in met boter en leg bakpapier op de bodem zodat de chocoladetaart niet aan de vorm gaat plakken.
- Giet drie vierde van de chocoladeschuim in de taartvorm en laat een 20 tot 25 tal minuten bakken in de oven.
- Laat het overige 1/4de van de chocoladeschuim ondertussen opstijven.
- Haal de gebakken chocoladetaart uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Draai de taart om op een rooster en smeer met een spatel simpelweg de afgekoelde chocoladeschuim bovenop de taart.
Strooi naar believen echte cacaopoeder (geen zoete Nesquick) over de chocoladetaart en serveer.
Karina zegt
Ik ga deze zeker proberen bedankt
Margreet zegt
Alles !!! Maar dan ook alles geprobeerd , niet een maar veel keren , omdat de taart geen.meel bevat voor mij eetbaar , en ook ingezakt vind iedereen hem jammie jammie ,zoals mijn kleinzoon hem noemt !!!!
Maar toch zou ik het zoooooo leuk vinden als hij gewoon bleef staan !!!!
HELP.
Alexandra zegt
Ik hou van chocomousse dus ga dit recept zeker eens proberen!
Fien zegt
Taart volledig ingezakt, was nochtans gaargebakken.
Gebakken in warme luchtoven of bak ik die beter op boven en onder warmte?
Ons Kookboek zegt
Dag Fien. De opgegeven temperatuur is voor een warme luchtoven. Nu als de taart gaargebakken is, laat je ze de volgende keer gewoon een half uurtje in de oven staan na het bakken. Soms wil gebak met opgeklopt eiwit inzakken wanneer deze onmiddelijk uit een warme oven in een koude keuken wordt gehaald.
Dominique vandenbroeck zegt
Taart volledig ineengezakt… denk dat piet zelf een sos nodig heeft
Ons Kookboek zegt
Het SOS Piet chocoladetaart recept kan je hier lezen Dominique :-)
Belangrijk is het eiwit volledig stijf te kloppen zodat je de kom eiwit boven je hoofd kan omdraaien. Het eigeel moet wit geklopt worden. Echte hoeveboter gebruiken, geen margarine.
De mousse in een dunne laag bakken en wat (een half uur) wachten alvorens uit de oven te halen. Als ook dat niet lukt: laat het weten aub!
eveline zegt
Is het nu 70 óf 140 gram poedersuiker??
Ons Kookboek zegt
Eveline,
In totaal 140 gram poedersuiker welke je verdeelt in 70 gram voor bij de eierdooiers en 70 gram voor bij het eiwit.
Ons Kookboek zegt
@Luna: wat kan er beter uitgelegd worden?
@Jelle: over smaken valt natuurlijk niette twisten: @Griet: het blijft een gebakken chocomousse, dus zoals je ook al laat merken in je antwoord, het is niet de smaak die je verwacht van een chocoladetaart.
@Elisabeth: heb je de ingredienten een 10 minuten geklopt en de kom met het opgeklopte eiwit boven je hoofd durven omdraaien? Zoja, dan de taart langer in de oven laten staan: uiteraard als de taart niet gaar gebakken is, zal hij onmiddelijk inzakken :-( Hangt van ieders oven af, dus nogmaals proberen zou ik zeggen :)
Elisabeth Betsy zegt
taart is volledig in elkaar gezakt… snif kon hem in de vuilbak gooien
Mourad Amorri zegt
niet slecht. maar straffen chocladetaart.
andre zegt
Heerlijk
maar zakt steeds in elkaar.
Verschillende manieren laten afkoelen maar blijft in elkaar zakken.
Iemand een tip.?
A. Desmet zegt
Ik heb al enige tijd deze taart niet gebakken, maar ik weet uit het verleden dat deze chocoladetaart van Piet Huysentruyt héél lekker is. Dus, ik ga hem morgen weer klaarmaken aan de hand van dit recept, en ik weet bijna zeker dat het weer een succes wordt. Wat de anderen ook zeggen. ;-)
Esther Van de Weghe zegt
Super lekker!
Jelle Windey zegt
niet lekker
Sofie Mylleville zegt
Ik vind hem heerlijk , niet zwaar je kan hem helemaal opeten
Griet Deschilder zegt
Niet zo lekker. Smaakt naar brownies
Ayla Gulum zegt
slecht uitgelegd >>slecht recept >> slecht resultaat>> WTF