Maak (3 dagen) op voorhand deze lekkere chocomousse die altijd lukt, zodat je je gasten zal verwennen en jij minder werkt en meer plezier hebt op elke feestdag.
3 redenen om deze chocomousse te maken:
- zeer makkelijk te maken
- je kan hem een dag op voorhand maken, want er is geen kans op verwateren en
- het lekkerste dessert uit chocoladeland België: uiteraard is iedereen er gek op
Wees creatief en gebruik niet zomaar een normale pure chocolade, maar kies er bijvoorbeeld 1 met een extra smaak die jij lekker vind of bijvoorbeeld 1 met (pistache)noten. Kwestie jezelf en je gasten iets origineels te serveren dat ze nog nooit geproefd zullen hebben.
Lees op de chocoladeverpakkingen, welke smaken er dan wel verkocht worden: een evenzeer lekkere combinatie is wat kaneelpoeder en sinaasappelzeste door de room te roeren waarmee je de pudding gaat maken:
Best is dus vooraf eens te experimenteren met verschillende smaken, zodat:
- je niet alleen de beste keuze zal maken,
- je al dan niet meer of minder suiker gaat toevoegen de volgende keer en
- je ondertussen al van harte kan genieten van dit heerlijke dessert :)
Dit chocomousse recept is eigenlijk een makkelijk chocoladepudding recept dat je luchtiger maakt door er opgeklopte room door te spatelen: wel zwaar, dus serveer in zeer kleine potjes!
Verdeel je de chocomousse over 8 kleine potjes of (espresso)kopjes, dan zal ieder ongeveer een dessert van 400 calorieën oppeuzelen… dus… vooral geen 2de portie serveren!

Lekkere chocomousse die niet zal verwateren
Ingrediënten
- 250 gram pure chocolade
- 4 grote biologische eierdooiers
- 4 eetlepels griessuiker
- 500 ml room van minstens 35% vetgehalte: 180 ml om op te warmen de rest koud in de ijskast om op te kloppen
- 1 eetlepel biologisch vanille-extract
Bereiding
- Breek of hak met een hakmes of snijd met een kartelmes de chocolade in kleine stukjes.
- Smelt de chocolade au bain marie: dus in een kom die je in een pot met heet water zet. Roer zo nu en dan om tot alle chocolade gesmolten is en neem dan de kom uit het warme water bad.
- Neem een sauspan met dikke bodem, klop er de eierdooiers in los, voeg 2 eetlepels griessuiker toe, giet er 180 ml (dus net geen 200 op de maatbeker) room bij, zet op een laag tot middelhoog vuur en laat indikken onder voortdurend roeren. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt (dat zal een 3 tot 5 minuten duren: totdat de pudding aan de lepel plakt, of je met een vinger een lijn over de lepel kan trekken door de pudding, die niet direct weer dicht vloeit).
- Neem de pudding van het vuur, roer er de gesmolten chocolade en het vanille-extract door.
- Wil je een uiterst zachte chocolademousse, giet dan het mengsel door een zeef. Dek af en laat afkoelen in de ijskast.
- Ondertussen ga je de rest van de room opkloppen. Zorg ervoor dat de room goed koud is (dus koel uit de ijskast komt), voeg er de rest van de griessuiker aan toe (2 eetlepels) en klop op met een elektrische mixer met kloppers totdat je geen suiker meer hoort knarsen over de bodem van de kom en je room pieken gaat vormen.
- Roer 1/3de van deze room doorheen de afgekoelde chocoladepudding.
- Neem een spatel en vouw de rest van de opgeklopte room zachtjes door de chocoladepudding.
- Schep onmiddellijk in kleine kommetjes en laat je chocomousse minstens 1 uur afkoelen in de ijskast. Dit dessert kan je een 2tal dagen op voorhand maken: neem het een 15tal minuten voor het serveren weer uit de ijskast.
Een reactie achterlaten