Makkelijk recept om zelf chocolade truffels te maken, zodat je goedkoop kan genieten en je eigen favoriete likeursmaak kan toevoegen zodat ze zelfs beter kunnen smaken dan bij Leonidas.
Welk chocolade truffels recept je ook gebruikt, start altijd met een "proef". De hoeveelheid suiker in het recept hangt af van de gebruikte chocolade. Echter sommige chocolade is puur zonder suiker, andere donkere chocolade bevat dikwijls al een beetje suiker en sommige chocolade voor bakken en patisserie is ronduit zoet.
Je kan chocolade kopen met een hoog gehalte aan cacao en extra smaken erin verwerkt, maar je kan ook zelf pure chocolade extra op smaak brengen met een beetje van je favoriete likeur. Niet teveel alcohol gebruiken, anders gaat de ganache schiften.
Vandaar dat je eerst truffels maakt van bijvoorbeeld 125 gram chocolade. Laat de truffels een nacht rusten in de ijskast. Proef en pas voor een volgend recept de hoeveelheid suiker aan naar smaak.
Chocolade truffels recept
- 125 gram chocolade, ik gebruikte Van Houten donkere chocolade korrels (bevat al een weinig suiker, lees de verpakking)
- 50 gram ongezouten echte boter
- 1 opgehoopte koffielepel oploskoffie
- eierdooier van een klein biologisch organisch geteeld ei: een gezond, en zo vers mogelijk ei dus
- 1 eetlepel poedersuiker (10 gram als je het kan afwegen): schrijf duidelijk ergens op hoeveel suiker en hoeveel chocolade van welk merk je gebruikt, om uw eigen recept te verbeteren naar eigen smaak
- 1 eetlepel Grand Marnier (en maak een andere portie met je favoriete likeur zoals Cointreau, Amaretto, Koffielikeur …) Voor de sterke drank liefhebbers: let op de verhoudingen: teveel alcohol doet de boter en de chocolade schiften).
Voor het bekleden van de chocolade truffels neem je een klein rond kommetje met:
- 2 eetlepels gezeefd puur cacaopoeder gemengd met
- 1 eetlepel gezeefd poedersuiker
Voor te bewaren:
- Neem een container met deksel,
- vul met een beetje cacao-poedersuiker en
- zet in de ijskast of diepvries.
Chocolade truffels zelf maken en rollen
Het is nu de bedoeling zo snel mogelijk te werken, of tijdens de koude wintermaanden werk je rustig buiten of in een zeer koude kamer.
- Zet een grote pot kokend water op het vuur en plaats hierin een andere pot waarin je de ingrediënten gaat toevoegen (kooktechniek au-bain-marie of warmwaterbad).
- Doe de chocoladekorrels (of breek een groot stuk chocolade in kleine stukjes) in de pot en laat smelten.
- Doof het vuur en haal de pot uit het warm water.
- Voeg de boter bij de chocolade en roer tot de boter gesmolten is. Meng goed onder de chocolade.
- Zeef de oploskoffie en poedersuiker over de chocolade en meng goed door elkaar tot alle oploskoffie is opgelost.
- Roer er nu de eierdooier en de Grand Marnier onder, roer alles goed door elkaar (als je nu proeft, smaken de truffels waarschijnlijk teveel naar koffie, geen nood, de smaak verandert als de truffels koud zijn).
- Laat het chocolademengsel minimum 45 minuten afkoelen in de ijskast.
- Als de chocolade er ietwat hard uitziet, is het tijd om de truffels vorm te geven.
- Neem met een koffielepel wat chocolade uit de pot en neem de chocolade uit de lepel tussen je vingertoppen.
- Maak de chocolade met je vingers zo rond mogelijk (duw ze tot een bolletje, geen nood dat het eerder op een teerling lijkt).
- Leg de truffel in de cacao-poedersuiker en rol met de top van je vinger of rol het ganse ronde kommetje zodat de truffel langs alle zijden bedekt wordt met cacaopoeder.
- Neem de truffel uit het ronde kommetje met een lepel en leg in de vooraf gekoelde container die ook met cacaopoeder-suiker bedekt is.
- Herhaal tot alle chocolade is verwerkt. Indien de chocolade te plakkerig wordt om te werken, zet je alles weer in de ijskast en begin later opnieuw.
Zelf truffels maken: minder "gesmos" door de afgekoelde ganache gewoon in stukken te snijden (meer gesmos door ganache te coaten met donkere, gesmolten chocolade)
Een reactie achterlaten