Nog beter dan witte chocolade: makkelijk recept om witte truffels te maken zodat je snel kan genieten van zelf gemaakte pralines met tips om allerlei verschillende smaken toe te voegen.
Liefhebbers van witte chocolade kunnen direct een massa lekkere truffels maken met saffraan of andere smaakmakers.
Weet dat witte chocolade niet echt wit ziet maar wel ivoorkleurig is. Voor een wittere kleur van de truffels – onder het poedersuiker zie je al gauw het gebroken wit van de ganache -, kan je de bolletjes bedekken met kokosschilfers. Voor extra smaken kan je de bolletjes ook rollen in fijngehakte nootjes, pistache geeft dan weer een ietwat groene toets.
Indien je geen saffraan bij de hand hebt, kan je andere smaakmakers gebruiken zoals:
- anderhalve eetlepel likeur en 1/2 theelepel vanille extract ofwel,
- 1/2 theelepel gemberpoeder (voor liefhebbers van gember uiteraard)
- 1/2 theelepel smaak extract (amandel, kokosnoot, banaan, citroen…)
- geraspte schil van 1 kleine, onbespoten citroen: laat met de room meekoken en daarna 20 trekken. Breng de room opnieuw aan de kook, voeg 1 eetlepel vers citroensap toe en giet dan door een zeef over de chocolade.
Ingrediënten voor ongeveer 30 witte chocolade truffels
- 200 gram witte chocolade
- 100 room vette room
- 1 eetlepel honing
- een halve gram saffraan
- een rond kommetje met poedersuiker
- een bewaarpotje met deksel, met wat poedersuiker op de bodem
Witte truffels maken
- Zet het een bewaarpotje met wat poedersuiker in de diepvries.
- Hak de witte chocolade in stukjes of schilfers en zet in een hittebestendige pot apart.
- Meng de room met de honing en de saffraan en breng net aan de kook.
- Voeg de room bij de witte chocolade en roer totdat alle chocolade gesmolten is.
- Plaats de witte ganache (ganache is het woord gebruikt voor het mengsel van chocolade en room of boter) in de ijskast en laat ongeveer een uurtje afkoelen totdat de chocolade is opgesteven.
- Haal het koude bewaarpotje uit de diepvries.
- Schep met een koffielepel een portie uit de chocolade, duw ze tot ietwat ronde bolletjes met je vingertoppen, leg in het kommetje met poedersuiker en rol totdat de ganache met poedersuiker is bedekt.
- Leg de witte truffel in het bewaarpotje en begin de volgende truffel te maken.
- Als de ganache te plakkerig wordt om tot balletjes te duwen, laat dan terug afkoelen in de ijskast en werk later verder.
Bewaar deze witte chocolade truffels in de ijskast: zet ze op tafel bij de koffie en ze zullen snel verdwijnen…
Ik wil de witte en donkere chocoladetruffels maken voor een partijtje. kan is ze ook invriezen?
Invriezen kan altijd, en daarna serveren als ijspralines.
Ik heb dit recept geprobeerd, maar het is eigenlijk echt niet gelukt. De ganache was veel te plakkerig, zelfs na uren in de diepvries. Uiteindelijk heb ik het in glaasjes geserveerd.
De dag erna heb ik een ander recept geprobeerd waar ook boter inzat. Dit gaf het mengsel een consistentie waar veel gemakkelijker met te werken was.
Beste Bruno,
Graag het recept delen dat voor jou wel werkt? En welk merk witte chocolade gebruik je? Dank!