7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
Website: 
Soort recept: Gebak
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 8
 
1. Geld uitsparen... Kies uit deze 7 broodpudding recepten zodat je van brood overschot gegarandeerd lekker dessert zal maken. Lekker luchtig op grootmoeders wijze, met appel voor wie geen rozijnen lust, met chocolade a la Jeroen Meus of lekker feestelijk decadent: dus voor ieder wat wils!
Ingredienten
 • echte boter om de vuurvaste schotel in te vetten
 • een extra vuurvaste schotel of diepe bakplaat om een warmwaterbad te maken (3 tot 5 cm breder aan alle kanten dan de vuurvaste schotel)
 • minstens een half tot ¾de rozijnenbrood of briochebrood of minstens 400 gram Frans stokbrood, ciabatta... hoe beter de broodresten waarmee je vertrekt, hoe beter het eindresultaat
 • 7 eierdooiers, op kamertemperatuur
 • ½de vanillestokje (of zaadjes van het ganse stokje)
 • 375 ml volle melk
 • 375 ml crème fraîche
 • 1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel zout
 • extra rozijnen indien geen rozijnenbrood werd gebruikt (75 tot 100 gram: naar believen, lust je geen rozijnen, dan kan je ook appelstukjes door het beslag mengen)
 • ½ tas rozijnen ( optioneel )
 • indien gewenst: roomijs of de overschot van de slagroom voor bij het serveren
Bereiding
 1. Snijd het brood in dobbelstenen van 2 tot 3 cm.
 2. Beboter een vuurvaste ovenschotel.
 3. Doe de broodstukjes in de vuurvaste schotel en duw dan het brood zo goed mogelijk aan. Laat zo staan.
 4. Doe de eierdooiers in een middelgrote (metalen) kom en klop goed en zeer luchtig op (het volume moet flink toenemen).
 5. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een aardappelmesje de zaadjes uit 1 van de 2 peulen en doe in een sauspan. Giet er de melk en de room bij.
 6. Verwarm de "vanilleroom" op een laag vuur tot heet maar nog net niet kokend (je zal stoom zien opstijgen en luchtbelletjes zien vormen aan de rand van het sauspannetje. Heb je een thermometer: warm dan op tot 75
 7. graden).
 8. Haal dan de pan van het vuur en roer er de kaneel en het zout door.
 9. Het is nu de bedoeling de room voorzichtig bij de eierdooiers te voegen. Doe 2 eetlepels hete room bij de dooiers en roer snel om met de garde. Herhaal dit nog een 3tal keren.
 10. Giet er dan voorzichtig de rest van de hete room bij onder voortdurend kloppen. Niet te snel alles erbij gieten, je wil geen roereieren maken.
 11. Schep er een halve tas uit en zet apart. Giet de rest over het brood in de ovenschotel. Schud de schotel zachtjes zodat al het brood onder de banketbakkersroom komt te liggen, roer indien nodig wat om zodat al het brood
 12. de room kan opzuigen.
 13. Laat het geheel 3 uur rusten en roer het brood zo nu en dan om: hoe meer pudding in het brood, hoe lekkerder de broodpudding - uiteraard!
 14. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 15. Voeg indien gewenst meer rozijnen toe aan de pudding en giet er de rest van de banketbakkersroom over.
 16. Zet de vuurvaste schotel in een grotere schotel (minstens 3 tot 5 cm breder aan alle kanten) die je vult met water (niet hoger dan half de hoogte van de vuurvaste puddingschotel).
 17. Laat ongeveer 1 uur bakken in de oven. De pudding is klaar als de bovenkant gezwollen maar stevig aanvoelt.
 18. Wil je een krokante bovenlaag, neem de puddingschotel dan uit het warmwater bad en zet een 3 tot 4 tal minuten onder de gril.
 19. Laat de broodpudding afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met ijsroom of wat extra opgeklopte slagroom.
 20. Heb jij nog een ander recept om broodpudding te maken? Deel het met iedereen in een reactie, zodat we van elkaar zullen leren! Dankuwel!
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/taart-recepten/broodpudding.html