Stoofvlees van Jeroen Meus met smaken die je nog nooit geproefd zal hebben
Website: 
Soort recept: Stoofvlees, Stoofpot, Stoverij
Cuisine: Vlaanderen, Belgie, Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediƫnten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
Ingredienten
  • 1 kilo rundsstoofvlees, in stukken van gelijke grootte gesneden
  • 2 tot 3 flesjes bruin bier
  • 3 witte uien, grof gesneden
  • 2 wortelen
  • naar smaak (2 eetlepels) appelstroop of perensiroop
  • 2 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele peterseliestengels
  • 2 eetlepels mosterd
  • een scheutje azijn
  • hoeveboter om te bakken
  • peper en rotszout
  • 2 kleine, bruine boterhammen
Voor de frieten
  • 1 kilo frituuraardappelen (frutters zoals mijn moeder ze noemt)
  • ossewit om te bakken
  • mayonaise
Bereiding
  1. Doe wat hoeveboter in een stoofpot en stoof hierin de grof versneden ui in aan.
  2. Kruid je vlees langs alle kanten met peper en rotszout.
  3. Neem een kleefpan en warm goed op. Smelt boter in de pan, vul de bodem met vleesstukken en schroei langs alle kanten aan.
  4. Voeg het langs alle kanten bruin gebakken vlees bij de uien, roer goed om (en bak meer stukken vlees in de pan, indien niet al het vlees in 1 laag in je pan paste).
  5. Nadat al het geschroeide vlees in de stoofpot is, deglaceer (blus) je de schroeipan met het bier. Met een houten lepel de aanbaksels los schrapen, zodat alle lekkere smaken weer in het bier worden geroerd. Van zodra het bier kookt, over het vlees gieten in de stoofpot.
  6. Maak een bouquet garni met de laurier, tijm en peterseliestengels en voeg toe. Voeg ook de appelsiroop en 2 kruidnagels toe. In Dagelijkse Kost gebruikte Jeroen Meus stroop uit Vrolingen, uit de ambachtelijke stroopmakerij van Ivo en Carine Bleus-Boonen uit 3830 Wellen (Steenweg op Vrolingen 45)
  7. Smeer flink wat mosterd over 2 sneden brood en lege deze met de mosterd naar beneden over het vlees.
  8. Laat nu pruttelen zonder deksel tot de saus naar wens ingedikt is en laat dan verder garen met deksel. Dikt de saus te snel in, voeg dan meer kokend water of gekookt bier toe.
  9. Snijd frieten, was ze niet en bak voor in frituurvet.
  10. Als het stoofvlees gaar is (voelen of proeven of het zacht genoeg is), breng je het verder op smaak met indien nodig wat azijn of meer appelsiroop of perensiroop, peper en rotszout. Jeroen serveert met krokant gebakken frieten en een flinke klad mayonaise.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/vlees-gerechten/stoofvlees-jeroen-meus.html