17 makkelijke recepten: voor Verrukkelijke Balletjes in Tomatensaus (#17 wint over Dagelijkse Kost)
Website: 
Soort recept: Bijgerecht
Cuisine: Klassiek, Internationaal
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Stop met zoeken - Ga nu koken! Kies hier 'n snel & simpel balletjes in tomatensaus recept van Jeroen Meus, Peter Goossens, Oma's klassieker of: dé TOP favoriet!
Ingredienten
Voor de tomatensaus
  • een scheutje olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • geheim ingredient: 1 bol knoflook: gepeld en geplet onder een hakmes (jaja, een ganse bol! De scherpe looksmaak verdwijnt, naarmate je de knoflook langer laat garen)
  • 2 blikken (425 ml) hele Italiaanse pruimtomaten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 laurierblad
  • naar smaak zeezout
  • naar smaak versgemalen peper
Voor de Gehaktballen
  • 2 sneden oud wit brood
  • 125 ml volle melk
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui: schillen en raspen
  • 2 knoflookteentjes: schillen en raspen
  • 50 gram kaasoverschotje: raspen. Kaasoverschotjes waren ook een "geheim" ingrediënt: maar zag je al in enkele recepten hierboven. Kaas maakt vleesballetjes extra lekker op goedkope wijze!
  • 1 biologisch ei
  • indien gewenst: een bosje fijngehakte peterselieblaadjes
  • ½ theelepel muskaatnoot
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • versgemalen peper
  • een klein snuifje zeezout (de kaas heeft immers al een zoute smaak)
Bereiding
  1. Wie zo snel mogelijk wil werken, die weekt eerst het brood in melk en begint dan als volgt met de tomatensaus
Hoe maak je makkelijke tomatensaus:
  1. Warm een scheut olijfolie op in een brede, hoge pan.
  2. Stoof hierin de fijngesneden ui aan tot ze glazig zijn.
  3. Schil de knoflookteentjes en snijd in schijfjes. Voeg toe bij de uien en laat verder stoven tot ze lichtjes beginnen bruinen.
  4. Voeg dan de tomaten, oregano, laurierblad, zeezout en peper toe. Breng aan de kook en laat minstens een kwartier pruttelen. Langer is altijd lekkerder. Weet dat je straks de gehaktballen een kwartier zal laten pruttelen in je saus.
  5. Van zodra je vindt dat je saus klaar is (wie snel wil werken: na 1 kwartier), pureer je ze met een staafmixer of met een aardappelstamper.
Ondertussen maak je de gehaktballen:
  1. Moest dat nog niet gedaan zijn: verkruimel brood of doe paneermeel in een kom, overgiet met melk en laat het brood of paneermeel de melk opslorpen.
  2. Neem een grote kom en doe hierin alle ingrediënten: Het gehakt, geraspte ui geraspte knoflookteentjes, geraspte kaas, ei, geweekt brood of paneermeel, muskaatnoot, oregano, zeezout, peper en fijngesneden peterselieblaadjes.
  3. Mix alles met je handen goed door elkaar en verdeel in 12. (verdeel in 2, de helften weer in 2 en de kwarten in drie: makkelijk wanneer je geen idee hebt hoe ze allemaal ongeveer even groot te maken). Als je gehakt te sterk blijft plakken aan je handen, voeg je meer brood toe.
  4. Draai gehaktballen.
  5. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een liefst gietijzeren pan en leg er de gehaktballen voorzichtig in. Bruin je gehaktballen langs alle kanten.
  6. Haal de ballen uit de pan, laat eventueel uitlekken op keukenpapier en leg in de gepureerde, zachtjes pruttelende tomatensaus.
  7. Laat de gehaktballen een kwartier garen in de tomatensaus. Smakelijk!
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/vlees-gerechten/balletjes-in-tomatensaus.html