Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
Website: 
Soort recept: Gebak
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Lekker en makkelijk speculaas recept, zodat je snel je eigen koekjes zal bakken à la Jeroen Meus: met speculaaskruiden van bij je bakker of zelf maken.
Ingredienten
  • 675 gram bloem
  • 400 gram donkerbruine suiker: hoe donkerder de suiker, hoe donkerder het koekje
  • een halve theelepel kaneelpoeder
  • een halve theelepel speculaaskruiden
  • 175 gram malse (warme maar niet gesmolten) hoeveboter, al dan niet even in de microgolf gezet
  • een scheutje water (maximaal 125 ml)
  • 1 biologisch ei
Bereiding
  1. Doe de bloem met de bruine suiker, speculaaskruiden en kaneel in een kom en roer om.
  2. Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Voeg ook de hoeveboter toe en meng in een keukenrobot. Je kan ook een mixer gebruiken of met de hand werken. Voeg ook een scheutje water toe en meng verder tot een stevig deeg en het water helemaal in het deeg verdeeld is.
  3. Bol het deeg op, wikkel in plastiekfolie en laat een nachtje rusten in de ijskast... Zodat de kruiden goed in het deeg kunnen trekken en het deeg weer opstijft: om later makkelijk koekjes uit te snijden. Ga je schijfjes speculaas maken, rol het deeg dan op in een cylinder in plaats van een bol.
  4. Maak je schijfjesspeculoos, snijd dan plakjes van de cylinder en leg op het boterpapier op een bakplaat.
  5. Gebruik je uitsteekvormpjes, bebloem dan een werkvlak zodat het deeg niet blijft plakken en rol uit tot 3mm dikte (hoe dikker de koekjes, hoe langer je ze moet bakken).
  6. Heb je speculaasvormpjes, bebloem dan het houten speculaasvormpje, duw het vol met deeg, snijd met een mes het teveel aan deeg af, draai de vorm om en klop het deegkoekje uit de vorm op het boterpapier op de bakplaat.
  7. Bak de speculaas koekjes een 10 tot 12 tal minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/koekjes/speculaas.html