3x lekkere aspergesoep maken: zonder room, aspergeroomsoep à la Jeroen Meus of misschien à la Sandra Bekkari
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 8
 
Heerlijk smullen met dit makkelijk aspergesoep recept zonder room: net zo lekker als aspergeroomsoep maar gezonder. Klassieke aspergesoep maken à la Jeroen Meus of waar we op zitten te wachten: aspergesoep van Sandra Bekkari.
Ingredienten
  • anderhalve liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 kg asperges
  • 2 middelgrote, fijngehakte uien
  • 1 middelgrote geschilde aardappel in schijfjes gesneden
  • 125 tot 250 ml melk
  • 4 eetlepels ongezouten boter of olijfolie om te bakken
  • een 12tal takjes peterselie, met een touwtje aan elkaar gebonden voor makkelijker te werken
  • zout en versgemalen peper naar smaak: gebruik witte in plaats van zwarte peper als je geen 'zwarte puntjes' in je lichtgroene soep wil terugvinden, zwarte peper geeft wel meer smaak af, maar het oog wil soms ook wel wat
Bereiding
  1. Breng in een grote pot ongeveer 4 liter water aan de kook.
  2. Snijd ongeveer 5 cm van de bodem van de vezelrijke asperge stammen en gooi op de composthoop. Snijd de aspergetoppen van de stengels en houd de toppen apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 2.5 cm en houdt apart.
  3. Blancheer de aspergetoppen in het kokende water voor 2 tot 3 minuten: ze moeten gaar maar toch nog knapperig zijn. Spoel onmiddellijk af onder koud stromend water en zet apart.
  4. Blancheer de asperges stengels in het kokende water voor ongeveer 5 minuten en spoel ook onmiddellijk af onder koud stromend water.
  5. Neem een middelgrote soeppot, zet op een middelhoog vuur en laat hierin de boter smelten.
  6. Voeg de gesnipperde uien en in schijfjes gesneden aardappel toe en laat ongeveer 10 minuten stoven onder dikwijls roeren tot de ui doorschijnend wordt. Zorg ervoor dat de uien niet bruin kleuren: verlaag het vuur en zorg ervoor dat je bij de pot blijft om te roeren.
  7. Voeg nu de asperges stengels, bouillon en het bosje peterselie toe, breng aan de kook en laat een 15 tal minuten sudderen totdat de aardappelen volledig gaar zijn.
  8. Haal het bosje peterselie uit de aspergesoep.
  9. Pureer de soep met behulp van een roerzeef, passe-vite, keukenrobot, blender of naar mijn mening het snelst en makkelijkst: met een handmixer.
  10. Hoe je de soep ook pureert: zeef ze door een vergiet.
  11. Net voor het opdienen laat je de soep koken en roer je er de melk onder.
  12. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
  13. Verdeel de aspergetoppen in kommetjes of borden en serveer hierover je aspergesoep, wat vers gemalen zwarte peper en verse peterselie.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/aspergesoep.html