5x ongelooflijk lekkere preisoep maken: met maar 3 ingrediënten...
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 9
 
Kies uit 1 van deze 5 recepten om lekkere preisoep te maken. Heb je het 3de recept al gemaakt van Jeroen Meus? Echt één van de makkelijkste soep recepten met de minste ingrediënten...
Ingredienten
  • 8 middelgrote preistengels (anderhalve kilogram)
  • 1 middelgrote, witte ui, fijngesneden
  • 1 wortel
  • 2 bleekselderstengels
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper van de molen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 x 60 gram hoeveboter
  • 1 aardappel
  • 120 ml droge witte wijn
  • 1500ml zelf gemaakte kippen- of groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • verse blaadjes van 1 bussel ongekrulde peterselie
  • 30 gram bloem
  • 125 ml room
Bereiding
  1. Was de preistengels, doe in een keukenhanddoek en zwier droog (of laat uitlekken in een vergiet en snijd eerst de andere soepgroenten) en hak fijn.
  2. Pel de ui en hak fijn.
  3. Was de wortel, schil indien gewenst en hak fijn.
  4. Snijd de selderstengels fijn.
  5. Neem een 6 liter soeppot, zet op een middelmatig vuur en smelt er (60 gram) boter in.
  6. Als de boter begint te schuimen voeg je er de fijngehakte groenten (prei, ui, wortel en selder) en de knoflook aan toe, kruid met peper en zout, roer zo nu en dan goed om en laat een 8tal minuten stoven.
  7. Schil de aardappel, snijd in 1 cm stukjes en doe bij de gestoofde groenten.
  8. Blus met wijn en roer met een houten lepel over de bodem van de pot zodat eventuele bakresten weer in de wijn worden geroerd.
  9. Voeg de bouillon toe en het laurierblad en breng aan de kook.
  10. Laat dan op een laag vuurtje een kwartiertje sudderen (deksel half op de pot) tot alle groenten gaar gekookt zijn.
  11. Ondertussen kan je wat groen van prei fijn snijden en bakken voor de garnering.
  12. Snijd de peterselie fijn, roer in de soep en laat de soep 5 minuten verder sudderen zonder deksel.
  13. Ondertussen maak je in een literse sauspan met dikke bodem een roux door 60 gram boter te smelten en de bloem erdoor te roeren. Blijf een 3tal minuten roeren tot de roux goud kleurt en je een koekjesgeur ruikt.
  14. Neem de sauspot van het vuur, roer en gier er langzaam onder voortdurend roeren een halve liter soepvocht aan toe. Giet de dikke saus terug bij in de grote soeppot en roer tot de soep weer kookt.
  15. Pureer de soep met een staafmixer, proef en voeg indien gewenst meer peper en zout toe.
  16. Klop de koude room apart op tot een dikke yoghurt en serveer naast de preisoep, gegarneerd met gebakken stukjes prei en indien gewenst verse citroen.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/preisoep-maken.html