5x lekkere pastinaaksoep van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari of: ongelooflijk oosters
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Oosters, Met Paleo dieet versie
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Kies uit deze 5 lekkere pastinaaksoep recepten. 1: klassiek met appel volgens Jeroen Meus. 2: verrassende volgens Piet Huysentruyt. 3 + 4: nieuwe Bonus recepten van Sandra Bekkari, Of 5: lekker oosters genieten van een warme kom roomsoep.
Ingredienten
  • een scheut olijfolie (of een kleinere scheut olijfolie + 1 klontje hoeveboter voor wie klassiek - dus niet paleo - kookt)
  • 1 grote ui
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 stuk verse gemberwortel (3 cm)
  • 1 eetlepel garam masala
  • rotszout naar smaak
  • 6 pastinaakwortels
  • ½ liter kokosmelk (of volle melk voor klassiek, dus niet paleo kookt)
  • 1 liter groentebouillon
  • versgemalen zwarte peper
Indien gewenst voor de garnering:
  • 150 gram spek (of oud brood voor korstjes te bakken of knapperig stokbrood)
  • 1 verse rode, grote chilipeper
  • 1 handvol verse korianderblaadjes
Bereiding
  1. Verhit een scheutje olijfolie (en de hoeveboter) in een brede soeppot met dikke bodem.
  2. Schil de ajuin, hak in grove stukken en begin aan te stoven.
  3. Schil de knoflookteentjes, plet door er met je hand of iets anders op te kloppen en stoof mee aan.
  4. Snijd de gemberwortel fijn en roer door de ajuinen.
  5. Roer er de garam masala kruiden en wat rotszout door en laat een 5 tot 10 minuten stoven zonder dat de ajuin aanbakt.
  6. Ondertussen tijd om de pastinaken te schillen en in grove stukken te snijden: hoe kleiner de stukken, hoe liever (kortere gaartijd en meer smaak door het aanstoven), maar hoe langer je snijwerk duurt.
  7. Voeg de stukjes pastinaak bij de ajuin en laat een 5tal minuten mee aanstoven, roer zo nu en dan om.
  8. Overgiet met (kokos)melk en groentebouillon, breng aan de kook en laat een half uurtje onder deksel garen.
  9. Ondertussen bak je stukjes spek en indien gewenst ook broodkorstjes (brood is niet paleo).
  10. Voor extra garnering: verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd de peper fijn. Hak verse korianderblaadjes fijn.
  11. Wanneer de pastinaakstukjes duidelijk gaar gekookt zijn (je kan ze makkelijk met een vork platdrukken), dan pureer je de soep met een staafmixer.
  12. Proef en voeg indien nodig wat meer peper en zout toe.
  13. Serveer je pastinaaksoep naar wens met spek, vers gesneden rode peper, verse korianderblaadjes, een extra scheut olijfolie of gewoon krokant stokbrood.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/pastinaaksoep.html