4 lekkere recepten om konijn klaar te maken: met pruimen, bier, wijn of à la Jeroen Meus
Website: 
Soort recept: Stoofpot, stoverij
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Konijn klaarmaken doe je makkelijk met 1 van deze 4 recepten, zodat je met weinig werk zal genieten van heerlijk gestoofd konijn + saus om je vingers van af te likken.
Ingredienten
  • 1 konijn, in stukken versneden bij de slager of poelier
  • rotszout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels hoeveboter
  • 3 sneden (gerookt) spek, in stukjes gesneden
  • 200 gram sjalotten
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 ml droge, witte wijn
  • 100 ml groentebouillon
  • 2 wortels
  • 1 kruidentuiltje (bv. laurierblad, tijmstengel, peterseliestengels)
  • 300 gram bruine (kastanje)champignons
Bereiding
  1. Snijd het spek in dobbelsteentjes moest dit nog niet gebeurd zijn.
  2. Kruid het konijn met peper en rotszout.
  3. Smelt de boter in een brede braadpot en bruin hierin de stukken konijn (eerst 1 kant bruinen, dan pas omdraaien) samen met de spekblokjes.
  4. Ondertussen schil je de sjalotten en snijd je de wortels in schijfjes.
  5. Wanneer de stukken konijn langs alle kanten gebruind zijn (een 5 tot 10 minuten), haal je het konijn en de spekstukjes uit de braadpot en leg even apart.
  6. Voeg de sjalotten en de wortelschijfjes toe en laat enkele minuten aanstoven.
  7. Strooi er dan de bloem over, schud even met de braadpot en laat de bloem mee bruinen.
  8. Giet de wijn in de braadpot en schraap met een spatel of houten lepel alles wat aan de bodem van de pot plakt weer los.
  9. Roer er dan de bouillon door.
  10. Voeg het konijn en het spek weer toe aan de pot. Voeg ook het kruidentuiltje toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een half uur tot 1 uur sudderen.
  11. Ondertussen kuis je de paddestoelen (snijd indien gewenst in 4 of in dikke schijfjes: hoe dunner gesneden, hoe later bij het vlees voegen).
  12. Voeg ongeveer een 20 tal minuten voor het einde de champignons toe, dek opnieuw af en laat verder pruttelen (dus tot het konijn gaar is: al bij al in het totaal ergens tussen 1 en 2 uur: dus schrijf de juiste tijd op voor een volgende keer klaar te maken!).
  13. Verwijder het kruidentuiltje, proef en breng je gestoofd konijn indien nodig verder op smaak met peper of rotszout.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/vlees-gerechten/konijn-klaarmaken.html