Maissoep
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Vegetarisch, glutenvrij
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Makkelijk maissoep recept met een minimum aan ingrediënten zodat je in minder dan 1 uur zal genieten van lekker smeuïge soep: zonder room, maar flink vullend.
Ingredienten
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 liter groentebouillon (of indien gewenst het vocht uit de maisbokalen)
  • zwarte peper uit de molen
  • 2 bokalen biologische maïskorrels (totaal ongeveer 1 kg)
  • indien gewenst: 20tal gram cashewnoten (of amandelnoten) of gewoon wat melk naar wens voor wie niet vegetarisch kookt
Voor de currypasta
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel poeder, kunyit)
  • 3 cm stuk verse gemberwortel
  • ½ theelepel zeezout
  • olijfolie
Voor de garnering indien gewenst:
  • gebakken broodkorstjes
Bereiding
  1. Gebruik je cashewnoten, week deze dan ten laatste nu in water (gebruik je amandelnoten, laat deze dan eerst best een nachtje weken).
  2. Neem een soeppot met dikke bodem, en verwarm er op een laag vuurtje de olijfolie in op.
  3. Ondertussen schil je de ui, snijd fijn en begin zachtjes aan te stoven: roer zo nu en dan om en begin aan de currypasta.
  4. Doe de korianderzaadjes en komijnzaadjes in een brede pan en laat een minuutje roosteren totdat het aroma goed vrijkomt (niet zwart bakken!).
  5. Vergeet niet in je soeppot met de ajuinen te roeren!
  6. Ondertussen kan je de knoflook schillen en de gember wat fijn snijden.
  7. Doe de geroosterde kruiden in een mortier en stamp fijn.
  8. Voeg de knoflookteentjes toe in de mortier en stamp samen fijn.
  9. Voeg dan het chili poeder, de turmeric, gember en wat rotszout toe, voeg een beetje olijfolie toe en verwerk tot een pasta.
  10. Je ajuinen zijn nu zeker glazig gestoofd, dus voeg je onmiddellijk je currypasta toe en laat een 2tal minuten meestoven tot er flink wat extra aroma's vrijkomen.
  11. Ondertussen kan je de aardappel schillen en in kleine stukjes snijden (hoe kleiner de stukjes, hoe sneller gaar gekookt).
  12. Voeg de aardappelstukjes bij in de soeppot, giet er de bouillon over, voeg een beetje rotszout en peper toe en breng aan de kook.
  13. Zet een deksel op de pot en laat de aardappels gaar pruttelen (een 7tal minuten): wanneer je de stukjes makkelijk met een vork tot aardappelpuree kan pletten, zijn ze inderdaad gaar.
  14. Serveer je met gebakken broodkorstjes, begin deze dan nu te bakken.
  15. Giet wat vocht van de maiskorrels in een blendertje en maal er de cashewnoten mee tot cashewmelk. Voeg dan de maiskorrels toe, al dan niet wat meer vocht uit de maisbokaal en pureer. Of pureer de maiskorrels met melk (uiteraard niet vegetarisch dan).
  16. Voeg dan de (gepureerde) maiskorrels toe, breng aan de kook en pureer de soep met een staafmixer.
  17. Breng opnieuw aan de kook en laat je maissoep 1 minuutje verder pruttelen zodat het gepureerde zetmeel de soep wat meer zal binden en smeuïger maken.
  18. Voeg indien gewenst meer rotszout en peper toe, je kan ook extra vocht uit de maisbokalen toevoegen.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/maissoep.html