Maaltijdsalade
Website: 
Soort recept: Salade
Cuisine: Klassiek, De Voedselzandloper, Glutenvrij, Koolhydraatarm
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Makkelijke maaltijdsalade die je in 15 minuten zal serveren zodat je zal genieten van een lekkere, volledige maaltijd: noem het een lekker bordje gezond.
Ingredienten
  • 4 eieren
  • indien gewenst: enkele reepjes spek
  • 200 gram Romeinse salade
  • 2 appels en/of 1 Japanse komkommer
  • enkele kerstomaatjes
  • 300 gram kip of kalkoen uit de charcuterie: liefst gegrild (je kan natuurlijk ook zelf een grote kip grillen: een deel eet je onmiddellijk en een ander deel - de overschot - houd je voor de salade)
  • 120 gram kaas naar wens: Roquefort, Cheddar, Gruyère...
  • 2 avocados
  • Indien gewenst voor extra garnering: fijngehakte (wal)noten
Voor de vinaigrette
  • 4 eetlepels van de beste olijfolie of walnotenolie of avocado-olie
  • 11/2 eetlepel rode wijnazijn, vers citroensap, vers limoensap, balsamico azijn, sherryazijn of ciderazijn
  • indien voorhanden wanneer je bijvoorbeeld de salade serveert met een zelf gemaakt fruitsmoothie: 1 of 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap of ander vers fruitsap (dus geen fruitsap uit een karton!)
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • een snuifje peper
  • een flinke snuif rotszout
Bereiding
  1. Begin met de eieren hard te koken zoals hierboven aangegeven: van start tot einde 15 minuten.
  2. Wie spek wil serveren: gaat dat nu bakken.
  3. Ondertussen heb je dus een kwartier om alle ingrediënten te snijden en te schikken: neem een grote slakom en bedek met saladeblaadjes.
  4. Snijd je ingrediënten naar wens en schik naar wens bovenop de salade.
  5. Indien gewenst (zeker niet nodig op een warme zomerse dag) kan je de kip of kalkoen even mee opwarmen (met het spek) en pas op het laatst over de salade schikken.
  6. Neem een klein bokaaltje, vul met de ingrediënten van de dressing (zet je bokaaltje eventueel eerst in heet water, doe er dan de honing in zodat deze warm wordt en beter zal oplossen in het zuur alvorens de rest van de ingrediënten toe te voegen), schroef een deksel op het bokaaltje en schudt flink door elkaar tot je een emulsie verkrijgt. Overgiet over de slakom.
  7. Strooi indien gewenst ook nog wat fijngehakte stukjes noot over je maaltijdsalade en serveer.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/salades/maaltijdsalade.html