Lekkere chocomousse die niet zal verwateren
Website: 
Soort recept: Dessert
Cuisine: Klassiek
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 8
 
Maak (3 dagen) op voorhand deze lekkere chocomousse die altijd lukt, zodat je je gasten zal verwennen en jij minder werkt en meer plezier hebt op elke feestdag.
Ingredienten
 • 250 gram pure chocolade
 • 4 grote, biologische eierdooiers
 • 4 eetlepels griessuiker
 • 500 ml room van minstens 35% vetgehalte: 180 ml om op te warmen, de rest koud in de ijskast om op te kloppen
 • 1 eetlepel biologisch vanille-extract
Bereiding
 1. Breek of hak met een hakmes of snijd met een kartelmes de chocolade in kleine stukjes.
 2. Smelt de chocolade au bain marie: dus in een kom die je in een pot met heet water zet. Roer zo nu en dan om tot alle chocolade gesmolten is en neem dan de kom uit het warme water bad.
 3. Neem een sauspan met dikke bodem, klop er de eierdooiers in los, voeg 2 eetlepels griessuiker toe, giet er 180 ml (dus net geen 200 op de maatbeker) room bij, zet op een laag tot middelhoog vuur en laat indikken onder voortdurend roeren. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt (dat zal een 3 tot 5 minuten duren: totdat de pudding aan de lepel plakt, of je met een vinger een lijn over de lepel kan trekken door de pudding, die niet direct weer dicht vloeit).
 4. Neem de pudding van het vuur, roer er de gesmolten chocolade en het vanille-extract door.
 5. Wil je een uiterst zachte chocolademousse, giet dan het mengsel door een zeef. Dek af en laat afkoelen in de ijskast.
 6. Ondertussen ga je de rest van de room opkloppen. Zorg ervoor dat de room goed koud is (dus koel uit de ijskast komt), voeg er de rest van de griessuiker aan toe (2 eetlepels) en klop op met een elektrische mixer met kloppers totdat je geen suiker meer hoort knarsen over de bodem van de kom en je room pieken gaat vormen.
 7. Roer ⅓de van deze room doorheen de afgekoelde chocoladepudding.
 8. Neem een spatel en vouw de rest van de opgeklopte room zachtjes door de chocoladepudding.
 9. Schep onmiddellijk in kleine kommetjes en laat je chocomousse minstens 1 uur afkoelen in de ijskast. Dit dessert kan je een 2tal dagen op voorhand maken: neem het een 15tal minuten voor het serveren weer uit de ijskast.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/chocolade-recepten/chocomousse.html