Asperges koken
Website: 
Soort recept: Groenten
Cuisine: Klassiek, Paleo, De Voedselzandloper, Vlaams
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Makkelijk recept om perfect asperges te koken, zodat je ze onmiddellijk kan serveren met koude garnering of met een typisch botersausje: dus snel genieten.
Ingredienten
  • 5 asperges per persoon
  • water
  • vers geperst of uitgeknepen citroensap van een halve citroen
  • rotszout
Bereiding
  1. Neem een brede pot of pan en vul met water.
  2. Pers er met je handen een halve citroen in uit en voeg flink wat rotszout toe.
  3. Voeg de asperges toe, breng aan de kook en laat sudderen.
  4. De asperges zijn gaar gekookt wanneer de witte kleur veranderd is in glazig (dat verschil zie je het best aan de onderkant: in het midden nog een wit puntje, maar daarrond helemaal glazig gekleurd): haal ze dus onmiddellijk uit het kookwater (en gebruik ook dat water voor een bouillon of aspergesoep). Je kan ook de gaarheid testen door met een scherp mesje door het onderste van de stengel te prikken: lukt dit makkelijk, dan zijn ze gaar. Wat tijd betreft: minimum 8 minuten, maximaal 15 (hangt uiteraard van de dikte van de stengels af), maar je merkt dat het in de buurt van de kooktijd van een hard gekookt ei ligt: toch wel de meest voor de hand liggende garnering bij asperges.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/lente-recepten/asperges-koken.html