Ribbetjes
Website: 
Soort recept: Stoofvlees
Cuisine: Amerikaanse keuken
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 2
 
Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan - dus weinig afwas - met een minimum aan ingrediƫnten - dus goedkoop - alsof ze gemarineerd uit een oven komen.
Ingredienten
  • ongeveer 300 gram ribbetjes (vraag je slager om raad hoeveel varkensribbetjes per persoon je best rekent: sommige varkensribben worden met veel meer vlees verkocht dan andere)
  • arachideolie (dus vetstof om te bakken)
Voor de vleeskruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel rotszout
  • ½ theelepel oregano
  • snuifje zwarte peper
  • 2 keer schudden met het potje komijnpoeder
Voor de "marinade":
  • 1 verse, rijpe tomaat, zonder de zaadjes
  • 4 tal theelepels tomatenketchup
  • 1 theelepel lekkere, donkerbruine suiker
  • 1½ theelepel balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sojasaus
Bereiding
  1. Makkelijker kan bijna niet: gewoon alle vleeskruiden in een klein schaaltje door elkaar mengen.
  2. De ribbetjes afspoelen met lauw water, volledig droog deppen met een doek en de vleeskruiden goed in de ribbetjes wrijven.
  3. Warm de arachideolie goed op in een brede pan en bruin er de ribbetjes in aan: eerst aan 1 kant, geduldig wachten tot die kant is gebruind en zo de 4 andere kanten bruinen (of 3 moest de 4de kant het been zijn).
  4. Neem een blender, doe er alle marinade ingrediƫnten in en mix. Ruik of proef: indien de geur en smaak je bevallen, giet je de "marinade" rondom het vlees in de pan.
  5. Breng op een hoog vuur aan de kook en laat een minuutje of 2 dampen.
  6. Zet dan het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het vlees garen. Let erop dat de marinade niet droog kookt. Ikzelf neem hiervoor mijn grootste vuur dat ik op de kleinste vlam zet: na een uurtje is de saus normaal gezien bijna droog gekookt, dus zo nu en dan een oogje in het zeil houden.
  7. Na een half uurtje keer je de ribbetjes om en laat verder sudderen. Schud daarna zo nu en dan met de pan en zorg ervoor dat de pan dus niet droog kookt.
  8. Zijn de ribbetjes gaar maar is de saus te dun, laat de "marinade" dan zonder deksel wat uitkoken.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/vlees-gerechten/ribbetjes.html