Uiensoep
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Koken met Bier
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 6
 
Ben jij een bier liefhebber? Ga dan zeker deze makkelijke uiensoep maken met bier, zodat je zal genieten van een lekkere kom soep die je nog nooit geproefd had.
Ingredienten
  • 100 gram ongezouten boter (kies voor ongezouten, zeker wanneer je de soep op smaak gaat brengen met kaas, wegens kaas bevat flink wat zout)
  • 4 zeer grote uien
  • 4 knoflookteentjes
  • 2 laurierbladeren
  • 2 tijmtakjes of ¼ theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 flesje witbier (type Hoegaarden, maar de meeste witbieren zijn dikwijls goedkoper dan het bekende Hoegaarden merk, kijk ook eens naar Celis White: het in Amerika gebrouwen witbier volgens het recept van Hoegaarden brouwer Celis) of ander bier voor in stoofvlees (niet bitter bier!)
  • 1 theelepel abrikozengelei
  • 2 liter runderbouillon
Naar smaak op het einde van de bereiding toevoegen
  • maximaal 50 gram gruy√®rekaas, of "tussenin" of goedkope restjes kaas of wie Nederlands bokbier gebruikt, kiest bijvoorbeeld voor Nederlandse Leerdammer
  • rotszout en peper van de molen
  • (1 theelepel) Dijon mosterd
Voor de garnering indien gewenst
  • gebakken of gefrituurde broodkorstjes van echt artisanaal gebakken (oud)brood
  • fijngehakte tuinkruiden (ideaal uiteraard uit de uienfamilie: bieslook of lenteuitjes)
Bereiding
  1. Neem een soeppot met dikke bodem en begin op te warmen.
  2. Smelt er de hoeveboter in.
  3. Begin ondertussen de uien te schillen, snijd half door, hak in halve maantjes en begin aan te stoven in de boter.
  4. Schil de knoflookteentjes, plet met je handen onder een zwaar mes of hakmes en voeg toe.
  5. Voeg ook de laurierbladeren en de tijm toe, en laat een half uurtje stoven op een laag vuurtje, totdat de uien gekarameliseerd zijn en zeer zacht aanvoelen: roer zo nu en dan om zodat alle stukjes ui de hitte van de bodem van je soeppot zullen voelen.
  6. Voeg dan het bier toe en de abrikozengelei, roer goed om zodat de gelei goed opgelost is in het bier. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de pot bijna droog gekookt is.
  7. Strooi er dan de 2 eetlepels bloem over (saingeren) en roer goed, tot de geur van koekjes je keuken begint te vullen (zo ben je dus zeker dat de bloemsmaak verdwenen is en vervangen werd door lekkere koekjesgeur: dit mag makkelijk een minuut of 5, 10 duren, zolang er maar niets aanbakt!).
  8. Giet er nu de 2 liter runderbouillon erbij, roer alles goed om, breng aan de kook en laat naar wens verder sudderen (minstens 10 minuten): de soep zal er alleen maar beter van worden, je kan ze daarna indien gewenst ook gewoon een tijdje laten rusten wanneer je energie wil uitsparen.
  9. Indien gewenst ga je nu korstjes bakken in een pan, wel korstjes van echt artisanaal gebakken brood (roggebrood, ciabatta, stokbrood...)) dus vooral niet je lekkere soep verknallen met rechthoekig "sponsbrood" uit een plastiek zak uit de supermarkt.
  10. Snijd alvast je garnering fijn (bieslook...).
  11. Net voor je gaat pureren, de laurierblaadjes en tijmtakjes (als je die had gebruikt) weer uit de soep halen.
  12. Neem de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Proef.
  13. Voeg er (zelf geraspte) kaas aan toe, mix opnieuw en proef.
  14. Pas dan de kruiding aan met meer kaas, peper, rotszout en/of mosterd.
  15. Serveer je uiensoep met de fijngesneden tuinkruiden en indien gewenst gebakken broodkorstjes.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/uiensoep.html