Pompoensoep maken
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Glutenvrij
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 10
 
Spotgemakkelijk recept om lekkere pompoensoep te maken voor studenten, zodat ieder die een kookpot, pompoen en vuur heeft, zal genieten van een kom verse soep.
Ingredienten
  • 1 liter water + sap van 1 sinaasappel, of 1 liter bouillon
  • 2 kg pompoen (butternut)
  • zeezout (rotszout tot zelfs selderzout: smaken allemaal net iets beter dan wit keukenzout)
  • olie om te bakken
  • 1 grote ajuin
  • 3 wortelen
  • 4 knoflookteentjes
  • blaadjes van 2 verse twijgjes rozemarijn of 1 afgestreken theelepel gedroogde rozemarijn
  • voor een romige soep naar wens bijvoorbeeld 300 ml room of 200 gram kaas of voor een minder vette soep: 300 ml volle melk of bouillon: afhankelijk van hoe romig en dik jij je pompoensoep wil maken
  • garneer met een beetje yoghurt - LEES DE VERPAKKING! sommige (dikwijls "Griekse") yoghurts zijn gedikt met tarwebloem -, groenen kruiden (korianderblaadjes zijn ideaal, peterselieblaadjes, lenteuitjes, zeer fijngesneden groen van prei kan ook nog)
  • en...: vers geperst sinaasappelsap van een goedkope, zure sinaasappel maakt deze soep extra lekker
Bereiding
  1. Neem een 4 liter pot, doe er water in met een snuifje zeezout of bouillon in en breng aan de kook.
  2. Schil ondertussen je pompoen, verwijder de zaden en de draden, snijd het vruchtvlees in stukken en voeg toe aan het kokende water en laat rustig sudderen onder deksel (zodat de stoom de stukken pompoen die niet bedekt zijn met water ook zal garen) tot de pompoenstukken gaar zijn: je kan er dan makkelijk met een vork helemaal tot onderaan doorprikken en elk stuk makkelijk met een vork tot puree platdrukken..
  3. Snijd ondertussen de ui zeer fijn, warm de olie op in een brede soeppot van minstens 4 liter en begin aan te stoven.
  4. Snijd de wortelen in stukjes en voeg bij de ui.
  5. Schil de knoflookteentjes, snijd grof en bak mee in de pot.
  6. Wanneer de soepgroenten bruin beginnen te kleuren, voeg je de fijngehakte rozemarijnblaadjes toe, roer even om en laat verder bakken tot de aroma's uit de pot je keuken vullen.
  7. Giet je gare pompoen met het kookvocht bij de soepgroenten en laat 5 minuten verder sudderen.
  8. Pureer je soep met een staafmixer en voeg naar wens room of kaas of melk of bouillon toe tot je de gewenste romigheid/smeuïgheid van je soep bereikt.
  9. Proef en breng je pompoensoep verder op smaak met peper, zout en moest je dat nog niet gedaan hebben: vers geperst sinaasappelsap.
  10. Serveer met een dot glutenvrije yoghurt (lees de verpakking!) zodat je de zoete pompoensmaak compenseert met wat extra zuur: smakelijk!
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/pompoensoep-maken.html