5x mattentaart recepten van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Ons Kookboek, Ons Bakboek en De Boerin
Website: 
Soort recept: Gebak, Taart
Cuisine: Streekproduct
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 6
 
Zin in plattekaastaart maar geen platte kaas in huis? Maak dan 1 van deze 5 mattentaarten van Jeroen Meus en ... zodat je gegarandeerd zal genieten van dit schitterend streekproduct uit Geraardsbergen.
Ingredienten
  • 2 en een halve liter biomelk
  • 1 liter bio karnemelk (van Pur Natur)
  • 4 biologische eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 200 gram suiker (2x 100 gram!)
  • 80 gram fijn, ongezoet amandelpoeder
  • indien gewenst 1 dopje amandelextract
  • 2 vellen bladerdeeg van de winkel
  • boter en bloem om taartvormpjes in te vetten
  • taartvormpjes van ongeveer 10 cm diameter
  • 1 extra ei om de taartjes te doen blinken
Bereiding
  1. Breng de melk aan de kook en giet er de karnemelk bij zodat de melk zal schiften.
  2. Laat 10 minuten pruttelen en giet door een neteldoek. Laat een nacht uitlekken in de koelkast zodat je droge matten bekomt.
  3. Doe de matten in een kom en breek/wrijf met je vingers tot "couscous".
  4. Voeg er de 4 eierdooiers aan toe + zaadjes van 2 vanillestokjes en roer door elkaar.
  5. Voeg er dan 100 gram suiker en het amandelpoeder bij en roer door elkaar.
  6. Klop het eiwit met 100 gram suiker stijf en spatel door het mattenmengsel. Jeroen voegt er ook nog 1 dopje van een klein flesje amandelextract aan toe.
  7. Oven voorverwarmen op 225 graden.
  8. Rol met een deegrol de vellen bladerdeeg wat dunner uit op een bebloemd werkvlak.
  9. Beboter en bebloem de kleine taartvormpjes.
  10. Zet al je vormpjes naast elkaar zodat je er in 1 keer 1 vel bladerdeeg over kan leggen. Met een bolletje bladerdeeg in je hand duw je het vel bladerdeeg tegen de wanden van de vormpjes. Het teveel aan bladerdeeg nog niet wegsnijden!
  11. Verdeel de taartvulling over de taartjes: niet te vol (ongeveer ¾de vol) want de mattenvulling zal nog wat rijzen.
  12. Bedek alles met het andere vel bladerdeeg en duw dan met je vingers rondom de randen zodat je het overtollige bladerdeeg van de vormpjes duwt en je dus individuele taartjes overhoudt.
  13. Klop het laatste ei los en bestrijk er met een borsteltje de taartjes mee.
  14. Knip er met een schaar in het midden een kruisje in (dus 2 keer knippen).
  15. Laat de mattentaartjes een kwartiertje bakken op 225 graden. Laat afkoelen alvorens te ontvormen.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/taart-recepten/mattentaart-jeroen-meus.html