Topfavoriet! Asperges a la Flamande of Puur genieten van Belgische kwaliteit
Website: 
Soort recept: Groenten
Cuisine: Vlaams
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Makkelijk en lekker genieten van asperges a la Flamande doe je met dit klassiek beproefd recept op Vlaamse wijze met Vlaamse asperges. Met tips hoe asperges te schillen en koken, wat is de perfecte kooktijd en uiteraard: hoe koop je ze vers.
Ingredienten
  • 150 gram echte boter
  • 1.5 kg asperges
  • een aspergepan of een gewone pot waar de asperges in de lengte in zullen passen
  • rotszout
  • 4 tot 8 biologische eieren
  • peper
  • muskaatnoot
  • 1 bosje peterselie
  • vers geperst citroensap
Bereiding
  1. Om makkelijk te werken maak je vooraf de fijngesneden peterselie en hardgekookte eieren klaar, zet weg in de ijskast en breng weer terug na het koken van de asperges en geklaarde botersaus.
  2. Wie minder tijd heeft begint met ghee of geklaarde boter te maken. Boter klaren wil zeggen dat we het vet zoveel mogelijk van de nog resterende melk en eiwitten willen scheiden. Dit doe je door gewoon de boter te smelten in een pan op een zacht vuurtje: wat je niet nodig hebt zal boven drijven en/of naar de bodem zinken.
  3. In een pot kook je ondertussen de eieren (bijna) hard (8 tot 10 minuten in kokend water en dan onmiddellijk afkoelen onder kokend, stromend water). Haal de dooiers uit het eiwitten en snijdt ze apart fijn.
  4. Breng een pot (of je aspergepan) met water en wat rotszout aan de kook.
  5. Schil tijdens het koken van de eieren de asperges en snijd de voet weg. Doe de reeds geschilde asperges in een kom met koud water.
  6. Als alle asperges geschild zijn, doe je ze in kokend water en laat 7 tot 8 minuten koken.
  7. Ondertussen verwijder je de stengels uit het bosje peterselie en snijd de peterselieblaadjes fijn (snijden met een mes en niet hakken met een hakmes).
  8. Haal met een schuimspaan na 7 tot 8 minuten de gegaarde asperges uit de pot (of neem de zeef uit de aspergepan), laat uitlekken en dep af op een keukenhanddoek.
  9. Schep wat geklaarde boter in een brede pan en leg er een laag asperges is. Kruid met muskaatnoot en laat even bakken tot er een laagje boter met muskaatnoot rondomrond alle asperges gevormd is.
  10. Schik de asperges op een bord.
  11. Wanneer alles gegaard en fijngesneden is, gaan we de boter klaren: schep de onzuiverheden van het oppervlak weg en giet het vet in een andere pan zonder de bodembezinksels mee over te gieten zodat je een pan ghee overhoudt.
  12. Verwarm de ghee en kruid met peper, nootmuskaat en rotszout en roer er wat vers geperst citroensap door. Roer er op het laatst de eieren en de peterselie door.
  13. Schep de botersaus over je asperges, geef ieder een schijfje citroen en je "asperges a la Flamande" zijn serverensklaar!
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/makkelijke-recepten/asperges-a-la-flamande.html