17 recepten om lekkere groentesoep te maken: heb je die met pistou van Jeroen Meus al geproefd?
Website: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, De Voedselzandloper, Paleo Dieet
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 12
 
2 makkelijkste basisrecepten: zodat je 1. niet doorgestoken of 2. gepureerde (gemixte) groentesoep zal maken + 15 lekkere groentesoepen + pistou soep van Jeroen Meus + peterseliesoep van Piet Huysentruyt
Ingredienten
Voor de groentesoep
  • 3 uien
  • 3 wortelen
  • enkele bleekselderstengels
  • ½ venkelknol
  • Jeroen doet dit niet: voor wie het mag eten (dus niet Paleo, niet De Voedselzandloper: 500 gram aardappelen)
  • Jeroen doet dit niet: enkele verse tomaten, kwestie van tomaten groentesoep te maken
  • zelfgemaakte groentebouillon tot alles onder staat (3 liter)
  • groenten die je beetgaar wil serveren: Jeroen kiest voor 100 gram diepvrieserwten (niet paleo, dus logischerwijze niet gebruiken), 1 courgette en 250 gram prinsessebonen (niet paleo), wij kiezen voor bonen (niet paleo) uit blik
Voor de pistou
  • 1 bussel verse basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml of meer olijfolie
Bereiding
  1. Giet flink wat olijfolie in een soeppot met dikke bodem.
  2. Ui fijn snipperen en beginnen aanstoven.
  3. Wortelen schillen, in brunoise snijden (kleine dobbelsteentjes) en mee aanstoven.
  4. Selder wassen en in brunoise snijden.
  5. Halve venkel: loof eraf, hart eruit en de rest in brunoise: eerst in reepjes, dan in dobbelsteentjes en mee aanstoven.
  6. Aardappels niet te klein snijden en mee aanstoven.
  7. Tenslotte enkele tomaten toevoegen in grote stukken gesneden.
  8. Overgieten met zelfgemaakte bouillon en rustig laten pruttelen.
  9. Ondertussen groenten snijden die je beetgaar wil serveren: courgette en groene boontjes in brunoise snijden.
  10. Ondertussen maak je de pistou: 2 knoflookteentjes en flink wat verse basilicumblaadjes in een flinke scheut olijfolie met grof rotszout en peper liefst fijnstampen (Jeroen gaat mixen in een blender: veel sneller, maar net iets anders van smaak)
  11. Wanneer de soepgroenten gaar zijn, voeg je de erwten, prinsessenbonen en courgette toe en laat 10 minuten mee pruttelen.
  12. Wil je boontjes uit blik gebruiken, voeg die dan op het allerlaatst toe, want deze zijn immers al gaar.
  13. Proef en kruid verder met peper en rotszout.
  14. Roer per bord wat pistou door de groentesoep en serveer.
Recipe by Ons Kookboek at https://www.onskookboek.be/soep/groentesoep.html