Makkelijk recept om zelf gevulde kalkoen te maken met overschotjes van brood en restjes uit de ijskast zodat je goedkoop een lekkere maaltijd kan bereiden voor vele personen.
Lekker zelf mals en sappig gevulde kalkoen bereiden met dit makkelijk recept: stap voor stap geïllustreerd, ideaal voor Nieuwjaar met de restjes van brood en groenten die je bewaard tijdens de Kerstfeestdagen.
Oud brood smijt je nooit weg. Wat je echt niet op krijgt, steek je in je diepvries om te gebruiken voor gehakt: het brood eerst roosteren totdat de aroma’s vrijkomen, dan fijnmalen of verkruimelen en dan de kruimels weer roosteren (zonder ze te laten verbranden). Brood roosteren doe je in je breedste Tefalpan of in de oven en als je wil kan je onder het verkruimelde brood tijdens het roosteren wat kerriepoeder mengen.
Gevulde kalkoen recept
- 1 kalkoen van een 7 tal kilo’s, vraag aan je slager of poelier kalkoenkruiden of kippenkruiden
- 750 gram broodrestjes: een mengeling van wit brood, bruin brood, roggebrood, pistolets, knoflookbrood… al wat je tijdens de feestdagen teveel had gekocht wordt nu lekker opgebruikt.
- 180 gram echte boter
- 1 middelgrote ui
- 2 stengels bleekselderij
- 250 gram van je favoriete, lekkerste worst
- 1 liter water
- 1/2 theelepel verse basilicumblaadjes
- 1/2 theelepel verse peterselieblaadjes
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel kippenbouillonpoeder
- selderijblaadjes van de top van 3 stengels
Gevulde kalkoen bereiden
- Oven voorverwarmen op 165 graden Celsius.
- Doe het droog brood in een ovenschaal van minimum 30×22 cm en zet in de oven. Draai het brood zo nu en dan om en rooster tot het witte brood een mooi bruine, donkere kleur heeft.
- Ondertussen bruin je de worst in een hoge pan of pot (groot genoeg om alle ingrediënten te bevatten).
- In tussentijd kan je de selder, selderijblaadjes en ui fijnhakken en apart zetten. Vergeet het brood in de oven niet om te draaien en de sneetjes die onderaan liggen naar boven te halen!
- Zet een pot op het vuur en breng hierin een liter water met enkele selderijblaadjes aan de kook.
- Van zodra het water kookt, voeg je er het kippenbouillonpoeder, zout, basilicum en peterselie aan toe. Laat alles een beetje stomen en draai het vuur uit.
- Op dit moment zou je brood geroosterd zijn: haal het uit de oven en laat het wat afkoelen.
- Giet het kookvocht van de worst in een kommetje, snijd de worst in stukjes, voeg 120 gram boter bij de worst en laat op een laag vuur smelten.
- Ondertussen hak je het geroosterd brood in stukjes en voeg wat extra basilicum en peterselie toe tijdens het hakken.
- Als de boter in de pan met de worst gesmolten is, draai je het vuur een beetje hoger en voeg er de gehakte selder, de selderblaadjes en ui aan toe. De bedoeling is alles wat op te warmen tot het begint te sissen (dus niet laten gaar koken) en er dan het brood aan toe te voegen.
- Onder voortdurend roeren voeg je nu de warme bouillon toe zodat het brood vochtig wordt. Bedoeling is dat het brood geen puree wordt, dus roer zachtjes om. Afhankelijk van de broodsoorten en het roosteren, pas je de hoeveelheid bouillon aan: zorg dat je de stukjes brood goed herkent (zie foto): het brood zal meer vocht opnemen tijdens het koken in de kalkoen in de oven.
- Was de kalkoen van binnen en van buiten. (Gebruik de nek en ingewanden voor een ander recept. Je zou het ook kunnen gebruiken voor de vulling, maar dan duurt de voorbereiding veel langer dan nu al het geval is).
- Trek het nekvel omhoog en vul de holte met wat vulling. Trek het vel terug naar omlaag over de vulling en pin alles vast met een vleespen.
- Vul de rest van de kalkoen via de onderkant.
- Neem de rest van de boter en wrijf hiermee de ganse buitenkant van de vogel in: meer is beter want de boter zal de kalkoen mooi bruin doen bakken. Strooi er kalkoen of kippenkruiden over en zet in de oven op 165 graden tot de kalkoen gaar is (vraag je slager of poelier om raad, ongeveer 4 en een half uur, afhankelijk van de grootte van de kalkoen.
Maak indien gewenst van het kookvocht van de gevulde kalkoen een lekkere saus en dien op.
Een reactie achterlaten