Nog even en het is weer zover: tijd voor de gezelligste tijd van het jaar met kerstfeestjes en cadeautjes. Dat betekent ook dat het tijd is om na te denken over al het lekkers dat je dit jaar op tafel wilt toveren. Of je nu een echte chef kok bent of een beginnende hobbykok, met deze 5 tips kun je meteen aan de slag om je kerstmenu te maken.
Smaken en texturen
Als je je gasten wilt verrassen is het fijn om een divers kerstmenu samen te stellen. Denk aan een combinatie van smaken en texturen om de zintuigen te prikkelen. Start bijvoorbeeld met een lichte en verfrissende salade als voorgerecht, gevolgd door een hartige soep. Voor het hoofdgerecht kun je kiezen voor een mix van vlees, vis en vegetarische opties, en sluit af met een heerlijk dessert dat de perfecte zoete noot toevoegt.
Seizoensgebonden ingrediënten
Maak optimaal gebruik van de smaken die in de winter het best zijn. Denk aan spruitjes, pastinaak, pompoen en cranberry’s. Seizoensgebonden ingrediënten zijn niet alleen verser, maar ze passen ook perfect bij de gezellige kerstsfeer. Een tip? Haal je veel verse ingrediënten in huis om je kerstmenu ineen te flansen? In een Amerikaanse frigo heb je heel wat plaats om deze te bewaren.
Goede planning en voorbereiding
Om te vermijden dat je op Kerstdag met stress in de keuken staat is het belangrijk dat je een goede planning maakt. Maak een gedetailleerd boodschappenlijstje en begin op tijd met de voorbereidingen.Om het jezelf wat makkelijker te maken, kies je best voor gerechten die je gedeeltelijk van tevoren kunt maken om op de dag zelf meer tijd door te brengen met je gasten in plaats van in de keuken. Overweeg je om een Lacanche fornuis te kopen? Doe dit dan voor Kerstmis, want op zo’n geweldig fornuis kun je heel wat gerechten tegelijk koken.
Houdt rekening met speciale dieetvoorkeuren
Voor je je menu maakt, vraag je best even na bij je gasten of er speciale dieetvoorkeuren zijn. Houd je menu veelzijdig, met opties voor vegetariërs, veganisten en mensen met specifieke allergieën. Zo kan iedereen genieten van het feestmaal zonder zich zorgen te maken over voedselbeperkingen.
Persoonlijke touch
Het is fijn als je je kerstmenu een beetje persoonlijk maakt. Kies bijvoorbeeld voor gerechten die je zelf het liefste eet en experimenteer met kruiden en specerijen om traditionele gerechten een verrassende draai te geven. Je kan ook familierecepten gebruiken om je familie te verrassen met een nostalgische toevoeging aan het kerstmenu.
Een reactie achterlaten