Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Coq au vin recept

October 4, 2014 door Ons Kookboek

Heerlijk Bourgondisch tafelen met dit makkelijk en lekker, authentiek coq au vin recept uit het Franse Bourgogne.

Een Franse klassieker: kip in rode wijn met uien, champignons en spek. Perfect voor op zondag met aardappelpuree.

In het heuvelachtige Bourgogne zijn het de wijnstokken die de landschappen tekenen en de grenzen bepalen tussen de dorpen. Traditioneel werd coq au vin daar bereid met wijnmoer: het bezinksel dat tijdens de hoofdgisting van de wijn ontstaat. Woon je niet in een wijnstreek, dan gebruik je eenvoudigweg rode wijn, liefst een Bourgogne natuurlijk en een Grand Cru of Premier Cru om erbij te drinken.

Voor de beste smaak gebruik je een echte losloop haan zoals de – buiten Frankrijk bijna niet te krijgen – Bresse: een vogel met een heuse Appellation d’origine contrôlée, gefokt in en rond Bresse, beschermd onder strict Franse en Europese wetten, met een lichte wildsmaak.

Voor de puristen tijdens de feestdagen wordt Coq au Vin "Coq au Chambertin": met Pinot Noir wijn van een grand cru wijngaard in Gevrey-Chambertin in de Côte de Nuits, Bourgogne.

Coq au vin ingrediënten

  • 250 gram gesneden, ongezouten spek (Indien je geen ongezouten spek kan vinden, doe je 1 stuk spek van 250 gram in een pot met water zodat het spek onder staat. Breng aan de kook, laat 5 minuten sudderen en spoel onder koud water af, dep droog met keukenpapier en snijd in schijven.)
  • 20 zilveruitjes of 1 grote gele ui
  • 1.5 kg kippenpoten en benen, overtollig vet afgesneden maar het vel niet verwijderen
  • 6 teentjes knoflook
  • zout en peper naar smaak
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 ml rode wijn (pinot noir, bourgogne, of zinfandel)
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele takjes verse peterselie
  • 250 gram witte champignons, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • gehakte verse peterselie voor garnering of gewoon een extra takje verse rozemarijn of tijm
  • extra boter om te bakken

Coq au vin klaarmaken

Coq au Vin Recept

  1. Doe de wijn en de kruiden in een grote stoofpot.
  2. Bruin het spek met wat boter in een pan met dikke bodem voor ongeveer 10 minuten op een niet te hoog vuur.
  3. Verwijder het spek en voeg toe aan de stoofpot met wijn, houd het vet van het spek in de pan.
  4. Bruin in dezelfde pan de uien en de stukken gevogelte (in meerdere keren als de pan niet groot genoeg is). Bruin het gevogelte aan alle kanten voor enkele minuten. Voeg halverwege het knoflook en zout en peper toe.
  5. Voeg de gebruinde kippendelen bij aan de stoofpot met wijn.
  6. Laat de kip minstens 2 uur marineren in de wijn. (voeg meer wijn toe totdat de kip onder staat).
  7. Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook, doe een deksel op de pot en laat op een laag vuur sudderen totdat de kip zacht en gaar is (een 20 minuten als het gevogelte jong geslacht is).
  8. Verwijder de kip, spek en ui en zet apart. Giet door een zift om de knoflook, kruiden en laurierbladeren te verwijderen.
  9. Doe de champignons bij de gezeefde wijn en bouillon, draai het vuur hoog, laat snel koken en kook de wijn-bouillon in tot ze zo dik wordt als saus (3/4 de inkoken).
  10. Zet het vuur lager en voeg boter toe.
  11. Doe de kip en de uien in de saus en warm ze terug op. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Garneer de coq au vin met vers gehakte peterselie (of een vers takje tijm of rozemarijn) en serveer.

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Anita Verresen says

    December 21, 2014 at 12:15 pm

    volgens mij is coq au vin met eene haan

    Reply
  2. Anna Vercammen says

    November 10, 2014 at 2:50 pm

    't seizoen van de stoofpotjes komt eraan !

    Reply
  3. Julio Manuel Riglis says

    October 5, 2013 at 7:20 pm

    mmmmmmmmmmmm.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • Witloof stoven
  • Spruitjes koken
  • Speculaas cookies
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Worstenbroodjes Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Broccoli stomen
  • Granola Sandra Bekkari
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer