Heerlijk Bourgondisch tafelen met dit makkelijk en lekker, authentiek coq au vin recept uit het Franse Bourgogne.
Een Franse klassieker: kip in rode wijn met uien, champignons en spek. Perfect voor op zondag met aardappelpuree.
In het heuvelachtige Bourgogne zijn het de wijnstokken die de landschappen tekenen en de grenzen bepalen tussen de dorpen. Traditioneel werd coq au vin daar bereid met wijnmoer: het bezinksel dat tijdens de hoofdgisting van de wijn ontstaat. Woon je niet in een wijnstreek, dan gebruik je eenvoudigweg rode wijn, liefst een Bourgogne natuurlijk en een Grand Cru of Premier Cru om erbij te drinken.
Voor de beste smaak gebruik je een echte losloop haan zoals de – buiten Frankrijk bijna niet te krijgen – Bresse: een vogel met een heuse Appellation d’origine contrôlée, gefokt in en rond Bresse, beschermd onder strict Franse en Europese wetten, met een lichte wildsmaak.
Voor de puristen tijdens de feestdagen wordt Coq au Vin “Coq au Chambertin”: met Pinot Noir wijn van een grand cru wijngaard in Gevrey-Chambertin in de Côte de Nuits, Bourgogne.
Coq au vin ingrediënten
- 250 gram gesneden, ongezouten spek (Indien je geen ongezouten spek kan vinden, doe je 1 stuk spek van 250 gram in een pot met water zodat het spek onder staat. Breng aan de kook, laat 5 minuten sudderen en spoel onder koud water af, dep droog met keukenpapier en snijd in schijven.)
- 20 zilveruitjes of 1 grote gele ui
- 1.5 kg kippenpoten en benen, overtollig vet afgesneden maar het vel niet verwijderen
- 6 teentjes knoflook
- zout en peper naar smaak
- 500 ml kippenbouillon
- 500 ml rode wijn (pinot noir, bourgogne, of zinfandel)
- 2 laurierblaadjes
- enkele takjes verse tijm
- enkele takjes verse peterselie
- 250 gram witte champignons, schoongemaakt en grof gesneden
- 2 eetlepels boter
- gehakte verse peterselie voor garnering of gewoon een extra takje verse rozemarijn of tijm
- extra boter om te bakken
Coq au vin klaarmaken
- Doe de wijn en de kruiden in een grote stoofpot.
- Bruin het spek met wat boter in een pan met dikke bodem voor ongeveer 10 minuten op een niet te hoog vuur.
- Verwijder het spek en voeg toe aan de stoofpot met wijn, houd het vet van het spek in de pan.
- Bruin in dezelfde pan de uien en de stukken gevogelte (in meerdere keren als de pan niet groot genoeg is). Bruin het gevogelte aan alle kanten voor enkele minuten. Voeg halverwege het knoflook en zout en peper toe.
- Voeg de gebruinde kippendelen bij aan de stoofpot met wijn.
- Laat de kip minstens 2 uur marineren in de wijn. (voeg meer wijn toe totdat de kip onder staat).
- Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook, doe een deksel op de pot en laat op een laag vuur sudderen totdat de kip zacht en gaar is (een 20 minuten als het gevogelte jong geslacht is).
- Verwijder de kip, spek en ui en zet apart. Giet door een zift om de knoflook, kruiden en laurierbladeren te verwijderen.
- Doe de champignons bij de gezeefde wijn en bouillon, draai het vuur hoog, laat snel koken en kook de wijn-bouillon in tot ze zo dik wordt als saus (3/4 de inkoken).
- Zet het vuur lager en voeg boter toe.
- Doe de kip en de uien in de saus en warm ze terug op. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Garneer de coq au vin met vers gehakte peterselie (of een vers takje tijm of rozemarijn) en serveer.
Anita Verresen zegt
volgens mij is coq au vin met eene haan
Anna Vercammen zegt
't seizoen van de stoofpotjes komt eraan !
Julio Manuel Riglis zegt
mmmmmmmmmmmm.