Koop of maak 1 keer deze rode curry pasta zodat je telkens weer makkelijk en binnen het half uur lekkere kip curry kan klaarmaken: dus minder tijd in de keuken.
Geniet van deze lekkere en makkelijke Thaise kip curry: smaakt gegarandeerd goed en je hoeft er niet voor naar Bangkok Thailand te vliegen.
De Thaise keuken is bekend voor haar combinatie van zuur, zoet, zout en heet. In een Thaise kookcursus leerden we alvast deze rode curry pasta maken die we ook voor onze Thaise kip curry gebruiken. Maak alvast meer van deze curry pasta dan nodig, vries in exacte porties in en gebruik in andere oosterse gerechten.
Het eerste rode curry pasta recept is met verse ingrediënten, het volgende recept bevat extra veel kruiden en ook garnalenpasta of belacan. het laatste recept is voor het snel bereiden van de kip met pasta.
Verse Thaise rode curry pasta
- 1 theelepel verse galangal wortel, geschild en fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte stengel van citroengras
1 theelepel fijngehakt kaffir-limoen blad (zie foto hierboven)- 5 teentjes knoflook
- 10 kleine sjalotten
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander wortel
- 9 gedroogde lange rode pepers
- Begin met de droge ingrediënten en stamp fijn in een vijzel voor de beste smaak.
- Je kan ook alles met een blender fijnmalen, maar gebruik dan 2 tot 3 maal bovenstaande ingrediënten zodat je blender alles goed onder elkaar kan mixen.
Thaise rode curry pasta met extra kruiden
- 12 gedroogde rode pepers, in stukjes gesneden
- 12 fijngehakte teentjes knoflook
- 12 fijngehakte franse sjalotten
- 6 kaffir limoen blaadjes, fijngehakt
- wit van 4 stengels citroengras, fijngehakt
- 2 eetlepels geraspte schil van limoen (mag ook kaffir-limoen zijn)
- 2 eetlepels verse koriander wortels, fijngehakt
- 2 eetlepels verse koriander stengels fijngehakt
- 1 eetlepel koriander zaadjes
- 2 theelepels geelwortel (turmeric)
- 2 theelepels komijn zaadjes
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels belacan : gedroogde garnalenpasta
- 1 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel zwarte peper korrels
- 1 theelepel paprika poeder
- 2 eetlepels arachideolie (of olijfolie om te bakken: niet superheet laten worden)
Het drogen van garnalenpasta (belacan) in de zon in een vissersdorpje in Hong Kong
- Rooster de koriander en komijn zaadjes in een droge pan voor een 2 tal minuten tot het aroma vrijkomt.
- Doe de geroosterde zaadjes met de peperkorrels in een vijzel en stamp fijn (kan ook perfect in een koffiemolen of kleine kruiden blender)
- Doe de belacan op een lepel en verwarm over het vuur een 3 tal minuten. Indien je nog nooit met belacan hebt gekookt, zal je merken dat je buren nu deuren en ramen sluiten… Toch wel een sterke geur! Nochtans is het overheerlijk eens het verwerkt is in de Thaise curry pasta.
- Doe de belacan, nootmuskaat, gedroogde pepers en geroosterde kruiden in een blender en maal fijn voor een 5 tal seconden.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en blend een paar maal voor 20 seconden. Na elke 20 seconden schraap je alle ingrediënten die aan de wand plakken, roer even onder elkaar en mix opnieuw. Herhaal dit tot je een pasta verkrijgt (voeg indien nodig meer olie toe).
- Bewaar deze Thaise curry paste enkele dagen in de ijskast of enkele maanden in de diepvriezer.
Thaise kip curry ingrediënten
Recept voor 2 personen:
- een halve kip in stukken gehakt
- 4 eetlepels Thaise rode curry pasta
- 125 ml kokend water
- 2 eetlepels arachideolie
- 8 curry blaadjes
Thaise kip curry maken
Het grote werk van deze Thaise kip curry is het maken van de curry pasta. Van zodra je een grote hoeveelheid vooraf hebt klaargemaakt en ingevroren, gaat het nu makkelijk en snel:
- Verwarm de arachideolie in een pan of kleine wok.
- Voeg de rode Thaise curry pasta en curry blaadjes toe en verwarm voor 1 minuut tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de kip toe en roer voor 4 verdere minuten.
- Voeg kokend water toe en laat een half uurtje verder sudderen onder deksel.
- Indien teveel water, haal de kip uit de pan en kook de saus zonder deksel verder.
Serveer deze Thaise kip curry met basmati rijst en een koele drank, zoals een Thaise kokosnoot uit de ijskast.
Gebruik alstublieft GEEN olijfolie…