• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Bechamelsaus SOS Piet

Kook de moeder van alle Franse sauzen: bechamelsaus uit SOS Piet, het meest verkochte kookboek in Vlaanderen.

Onskookboek.be » Makkelijke Recepten » Bechamelsaus SOS Piet

Laat een Reactie achter

Kook de moeder van alle Franse sauzen: bechamelsaus uit SOS Piet, het meest verkochte kookboek in Vlaanderen.

Behalve "Ons Kookboek" van de KVLV zijn de SOS Piet kookboeken van Piet Huysentruyt de meest verkochte kookboeken in Vlaanderen. Waar "Ons Kookboek" bijna iedere huisvrouw van de ‘Boerinnenbond’ heeft leren koken, iets analoogs kan je zeggen over de SOS Piet boeken: Vlaamse hobbykoks sturen Piet een mailtje over wat een eenvoudig gerecht zou moeten zijn dat toch misloop. Piet gaat even kijken, merkt de fouten op en leert hoe het wel moet.

Het zou een ideaal concept zijn van "hoe Piet zijn volk leert koken", moest het niet zijn dat Piet ook zijn sponsors tevreden moet stellen. Zo maakt hij al jaren soep door te zeggen dat er niets lekkerder is dan al je soepgroenten eerst aan te stoven. Totdat hij bijvoorbeeld de Miele stoomovens begint te promoten en dan ineens zegt dat er niets makkelijker is dan alle groenten gewoon bij elkaar te doen, water erover te gieten en dan beginnen stomen… Op zich correct, maar de smaak is er dan ook naar.

Ondanks de sponsors en de reclame kan je flink wat leren van Piet Huysentruyt die duidelijk de basis van de Vlaamse keuken onder de knie heeft en u wel degelijk kan uitleggen waarom welke kooktechniek wordt aangewend. Bovendien had de man ooit 2 Michelin sterren, wat duidelijk tot uiting komt wanneer hij een doodeenvoudig, dagdagelijks recept in een mum van tijd feestelijk heeft geserveerd, al dan niet "à la vie d’artiste" zoals hij zelf toevoegt maar wat een grappige manier is om te zeggen "uit de losse pols naar believen".

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus of witte saus is zowat de moeder van alle sauzen uit de Franse keuken. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt in vele Italiaanse recepten zoals in lasagne of als basis voor een Mornay kaassaus.

Traditioneel wordt boter gesmolten (zonder ze te bruinen) en wordt er met een garde een gelijke hoeveelheid bloem onder geroerd. Dit wordt verdund met melk, bouillon of kookvocht.

Bechamelsaus recept met olijfolie

Hoe sterker de smaak van de olijfolie, hoe sterker je dit zal proeven in je afgewerkte saus. Voor de niet liefhebbers van olijven kies je best een neutraal smakende olie.

  • 35 gram boter
  • 35 gram olijfolie
  • 70 gram bloem
  • 1 liter volle melk
  • peper, zout en nootmuskaat
  • een scheutje vers geperst citroensap
  • 1 theelepel groentebouillon (naar smaak)
  • 50 gram geraspte kaas

Bechamelsaus maken à la SOS Piet Huysentruyt

  1. Doe de olie en de boter in een sauspannetje en laat smelten op een laag vuurtje.
  2. Als de boter gesmolten is voeg je er onmiddellijk de bloem aan toe en roer met een garde door elkaar tot alle klonters verdwenen zijn:
    Bechamelsaus maken
  3. Haal dan de pot van het vuur, giet er langzaam de melk aan toe onder voortdurend roeren met de garde.
  4. Zet het sauspannetje terug op het vuur, breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen.
  5. Kruid met peper, zout en kruidnoot en voeg er de bouillon en het citroensap aan toe. proef en breng optimaal op smaak.
  6. Rasp de kaas in de bechamelsaus, roer goed om en serveer. bouillon en de groenten over.

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!