Kook de moeder van alle Franse sauzen: bechamelsaus uit SOS Piet, het meest verkochte kookboek in Vlaanderen.
Behalve "Ons Kookboek" van de KVLV zijn de SOS Piet kookboeken van Piet Huysentruyt de meest verkochte kookboeken in Vlaanderen. Waar "Ons Kookboek" bijna iedere huisvrouw van de ‘Boerinnenbond’ heeft leren koken, iets analoogs kan je zeggen over de SOS Piet boeken: Vlaamse hobbykoks sturen Piet een mailtje over wat een eenvoudig gerecht zou moeten zijn dat toch misloop. Piet gaat even kijken, merkt de fouten op en leert hoe het wel moet.
Het zou een ideaal concept zijn van "hoe Piet zijn volk leert koken", moest het niet zijn dat Piet ook zijn sponsors tevreden moet stellen. Zo maakt hij al jaren soep door te zeggen dat er niets lekkerder is dan al je soepgroenten eerst aan te stoven. Totdat hij bijvoorbeeld de Miele stoomovens begint te promoten en dan ineens zegt dat er niets makkelijker is dan alle groenten gewoon bij elkaar te doen, water erover te gieten en dan beginnen stomen… Op zich correct, maar de smaak is er dan ook naar.
Ondanks de sponsors en de reclame kan je flink wat leren van Piet Huysentruyt die duidelijk de basis van de Vlaamse keuken onder de knie heeft en u wel degelijk kan uitleggen waarom welke kooktechniek wordt aangewend. Bovendien had de man ooit 2 Michelin sterren, wat duidelijk tot uiting komt wanneer hij een doodeenvoudig, dagdagelijks recept in een mum van tijd feestelijk heeft geserveerd, al dan niet "à la vie d’artiste" zoals hij zelf toevoegt maar wat een grappige manier is om te zeggen "uit de losse pols naar believen".
Wat is bechamelsaus?
Bechamelsaus of witte saus is zowat de moeder van alle sauzen uit de Franse keuken. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt in vele Italiaanse recepten zoals in lasagne of als basis voor een Mornay kaassaus.
Traditioneel wordt boter gesmolten (zonder ze te bruinen) en wordt er met een garde een gelijke hoeveelheid bloem onder geroerd. Dit wordt verdund met melk, bouillon of kookvocht.
Bechamelsaus recept met olijfolie
Hoe sterker de smaak van de olijfolie, hoe sterker je dit zal proeven in je afgewerkte saus. Voor de niet liefhebbers van olijven kies je best een neutraal smakende olie.
- 35 gram boter
- 35 gram olijfolie
- 70 gram bloem
- 1 liter volle melk
- peper, zout en nootmuskaat
- een scheutje vers geperst citroensap
- 1 theelepel groentebouillon (naar smaak)
- 50 gram geraspte kaas
Bechamelsaus maken à la SOS Piet Huysentruyt
- Doe de olie en de boter in een sauspannetje en laat smelten op een laag vuurtje.
- Als de boter gesmolten is voeg je er onmiddellijk de bloem aan toe en roer met een garde door elkaar tot alle klonters verdwenen zijn:
- Haal dan de pot van het vuur, giet er langzaam de melk aan toe onder voortdurend roeren met de garde.
- Zet het sauspannetje terug op het vuur, breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen.
- Kruid met peper, zout en kruidnoot en voeg er de bouillon en het citroensap aan toe. proef en breng optimaal op smaak.
- Rasp de kaas in de bechamelsaus, roer goed om en serveer. bouillon en de groenten over.
Een reactie achterlaten