Hoe maak je guacamole zodat je zal genieten van een lekkere dip voor bij vis, nachos of gewoon op geroosterd brood? Met Jeroen Meus’ en Sergio Herman’s guacamole recepten voor meer inspiratie, zodat je zelf de perfecte guacamole zal maken.
Alhoewel je avocado’s makkelijk met een vork kan pletten of alle ingrediënten snel kan mixen… Voor de beste smaak gebruik je echter een “molcajete” of stenen vijzel of mortier met stamper. Met een stamper plet je immers alle ingrediënten zodat de etherische olieen beter vrijkomen: dus veel meer smaak en aroma’s dan guacamole mixen met een mixer!
Hoe maak je guacamole: basisrecept
Guacamole zelf maken is makkelijker dan het woord uit te spreken :-) Al wat je nodig hebt zijn rijpe avocado’s en lekker zout.
Doe daarbij nog een beetje citroensap of limoensap zodat het beetje zuur ervoor zal zorgen dat de groene avocadokleur behouden blijft. Bovendien zal de fris zure smaak het romige gevoel van de avocado wat verzachten.
Dan is het volledig aan jou om er extra ingrediënten aan toe te voegen zoals verse korianderblaadjes, pit van verse Spaanse pepertjes (of cayennepeper), (lente)ui of sjalot en tomatenstukjes. Dit laatste doe je zeker wanneer je nachos mee gaat serveren.
Hoe gezond is guacamole?
Het belangrijkste ingrediënten van guacamole is de avocado, die bekend staat als superfood voor de wel volgende redenen:
- Goed voor het hart:
Dankzij vitamine E en foliumzuur. Vitamine E is een essentiële vitamine die over het algemeen je ganse gezondheid zal bevorderen. Foliumzuur verlaagt je risico op het krijgen van beroertes en hartaandoeningen. 1 avocado bevat ongeveer 1/4 de van de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur in je dieet. - Voorkomt kanker:
Blijkt dat er in avocado stoffen zitten die keelkanker cellen kunnen opsporen en vernietigen. Bovendien bevatten avocado’s – net zoals olijfolie – oleïnezuur, wat dan weer borstkanker kan helpen voorkomen. Voordeel hier is dat je de avocado in zijn natuurlijke vorm eet, daar waar je van sommige olijfolie niet echt weet hoeveel chemische bewerkingen het heeft ondergaan. - Houd je ogen jong:
Ondanks het geen oranje vruchtgewas is, bevatten avocado’s fl;ink wat carotenoïde luteïne: welke ouderdoms-gerelateerde oogziekten zoals cataract zal uitstellen. Bovendien blijkt dat wie avocado bij in een salade mengt, 5x beter de carotenoïden uit de rest van de groenten kan opnemen. - Verlaagt cholesterol:
Wie een te hoge cholesterol heeft, wordt aangeraden een week avocado’s te eten en dan weer de cholesterol te meten. Avocado’s zijn rijk aan Beta Sitosterol: een stof die helpt bij het verlagen van cholesterol.
Voor wie flink veel mayonaise uit een potje uit de supermarkt eet, is guacamole zeker een aanrader! Zowel als dip voor bij de salade of gewoon de avocado in stukjes snijden bij in de salade. alsook als snelle saus voor bij vis gerechten. Alles is immers vers zonder bewaarstoffen en de olie uit de avocado is onbewerkt (waar je verder geen weet hebt wat voor olie er dan wel in de potjes mayonaise wordt gebruikt).
Wanneer je zoals Sandra Bekkari ook gelooft dat knoflook een superfood is, belet niets je om ook wat knoflook in je guacamole te raspen. Vergeleken met mayonaise uit een potje heb je dus al snel een even smeuïg maar veel minder vet en volledig vegetarische dip gemaakt. Een dip die niet kan mislukken wegens zal nooit schiften, wat bij het mixen van mayonaise al wel eens wil voorvallen wanneer je de mixer te snel naar omhoog trekt. Bovendien kan je de dip ook zonder mixer maken: gewoon de avocado pletten met een vork en de rest van de ingrediënten zeer fijn snijden.
Guacamole zelf maken volgens recepten van Jeroen Meus
Jeroen Meus – van het dagdagelijkse Belgische kookprogramma “Dagelijkse Kost” maakt de makkelijkste guacamole in hln.be zonder mixer met volgende ingrediënten:
- 2 avocado’s
- limoensap van 1/2 limoen
- 1/2 knoflookteentje
- peper van de molen
- zeezout
- Snijd met een mes rondomrond de pit van de avocado, geef 1 kant een kwartdraai zodat je de helften van elkaar kan trekken. Verwijder de pit.
- Schep het vruchtvlees uit de avocado’s, plet met een vork en meng er naar smaak limoensap, zeezout, peper en geraspte knoflook door… Klaar (of
afdekken tot je gaat eten)
Voor meer pit gebruik Jeroen in sommige recepten op Dagelijkse Kost cayennepeper in plaats van gewone peper.
Guacamole recept van Sergio Herman
Sergio Herman is een bekende Nederlandse chef (weliswaar opgeleid in België), die een 3 sterren restaurant uitbaatte in het Zeeuws Vlaamse restaurant “Oud Sluis”. Op de Vlaamse commerciële zender VTM is hij bekend als jurylid van “De Beste Hobbykok van Vlaanderen” en “Mijn Pop-uprestaurant“.
3 sterren… dat is dus meer dan de andere Belgische TV chef Piet Huysentruyt, die het dezer dagen met 1 ster stelt in zijn in Frankrijk gelegen restaurant Likoké in de Ardèche. Jeroen Meus heeft met zijn ex-restaurant Luzine in Wilsele nooit sterren behaald. Hij runt nu 2 Würstrestaurants waar je gourmet-hotdogs kan eten (in Leuven en in Gent). In Leuven komt het vlees van de beste slager uit Leuven en Jeroen ging in de stiel bij een artisanale biobakkerij om de perfecte broodjes te bakken.
Maar goed: we hadden het over de guacamole van Sergio Herman die er het geheime ingredient aan toevoegt, dat alles wat lekker is nog lekkerder maakt: een snuifje suiker! Heerlijk bij rauwe vis of krab vertelt Sergio erbij. Verder voegt hij ook nog wat olijfolie toe, waar we in bovenstaand basisrecept helemaal niet aan gedacht hadden. Tot slot niet alleen limoensap maar ook zeste van limoen bij in de dip… Dus best wel origineel onderstaand recept van Sergio:
- 2 rijpe(!) avocados (moet je dus makkelijk eventjes kunnen indrukken)
- een snuifje zeezout
- een snuifje bruine suiker
- wat verse korianderblaadjes
- 1 limoen
- naar smaak: een heel klein beetje (1 cm) van een verse, rode, Spaanse peper
- een klein scheutje appelazijn
- flink wat olijfolie (50 ml)
Sergio maakt het zichzelf wat moeilijk en schilt eerst de avocados, alvorens ze met een kwartdraai te openen en het vruchtvlees van de pit te verwijderen. Gewoon werken met je handen dus: van een rijpe avocado kan je de schil makkelijk van het vruchtvlees trekken/breken. Een aardappelmesje is echter steeds handig want je moet de avocado toch halvelings rond de pit doorsnijden.
- Strooi er wat zeezout en suiker over.
- Snijd wat korianderblaadjes fijn en voeg toe.
- Rasp er wat zeste van limoen over en knijp er dan limoensap bij.
- Snijd 1 cm van de top van een Spaanse peper, verwijder de zaadjes, snijd de top zo fijn mogelijk en voeg toe.
- Voeg een klein scheutje appelazijn toe en flink wat olijfolie.
- Pureer de avocado fijn met een staafmixer: het is niet zo erg wanneer er nog stukjes koriander of peper te zien blijven. Wie de dip wil serveren zonder “brokjes”, die duwt alles even door een zeef.
- Proef en voeg naar smaak meer zeezout en meer limoensap toe.
Mexicaanse guacamole maken
Hieronder het guacamole recept van mijn Mexicaanse schoonzus, waar je behalve de tomaat ook nog een puntpaprika kan aan toevoegen. Uiteraard na het roosteren zowel de zaden als vel verwijderen. Dan pas in stukjes snijden en als laatste door de guacamole mengen. smakelijk!
Hoe maak je guacamole: klassiek Mexicaans recept + Jeroen Meus en Sergio Herman tips
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's
- 1/4de ui
- indien gewenst: 1 jalapeno
- verse korianderblaadjes
- naar smaak: limoensap
- naar smaak: rotszout
- 1/2de tomaat
Bereiding
- Snijd de ui en de jalapeno fijn.
- Snijd de verse korianderblaadjes fijn.
- Verwijder de zaadjes uit de halve tomaat en snijd het vruchtvlees in fijne stukjes.
- Snijd met een mes in de lengte rondom de pit van de avocado's. Draai de helften een kwartslag zodat 1 stuk de pit zal hebben. Klop een hakmes of koksmes in de pit en draai de pit uit de halve avocado. Lepel het vruchtvlees uit de avocado of schil de avocado, snijd in stukken en pureer met een stamper in een stenen vijzel (molcajete) tot de gewenste smeuïgheid.
- Voeg ui, jalapeno, koriander en tomatenstukjes toe en meng goed door elkaar.
- Voeg naar smaak limoensap en rotszout toe en je guacamole is klaar.
J Maes zegt
Jeroen Meus heeft nooit sterren behaalt , ik zou behaald zo schrijven !!!!
Ons Kookboek zegt
Dank J Maes, is alweer aangepast.
Smakelijk!