Sandra Bekkari’s eigen recept om lekkere vol au vent te maken met bloemkoolsaus of het klassieke recept uit Ons kookboek, zodat ieder naar wens zijn favoriet recept zal klaarmaken.
Euhm… toch even correct wezen: vol au vent is het Franse woord voor het “bladerdeegvidéeke” of pasteitje of koninginnehapje, daar waar Sandra’s onderstaand recept alleen voor de vidéevulling is.
Klassiek vol au vent recept uit Ons Kookboek

Toch wel een van de meest op Facebook gewaardeerde recepten… Klassiek ga je eerst een soepkip koken. Ondertussen maak je gehaktballetjes die je gaar zal koken in de zelf gemaakte kippenbouillon: dus extra veel smaak in je eigen bouillon!
Met deze bouillon maak je dan de klassieke saus vertrekkende van een roux, waar je twee keer zoveel bouillon bij giet dan melk. Doe daarbij verse champignons en citroensap en roer er op het eind voor extra smaak, extra binding en extra smerigheid 1 eierdooier per 100 ml room door. Superlekker in je koninginnehapje en serveren met frietjes…!
Sandra Bekkari’s vol au vent recept

Ondertussen weet iedereen al wat ze van Sandra’s recepten kunnen verwachten:
- je oven en/of je blender zorgen ervoor dat je minder werk hebt
- veel groenten, in dit geval gaan er ui en wortelen mee in de saus (in plaats van de klassieke gehaktballetjes) en de witte saus zelf is een bloemkoolsaus, zijnde gekookte bloemkool in de blender fijngemixt
- weinig tijd in de keuken: dus instant kippenbouillon in plaats van zelf maken. Ook geen balletjes rollen en welk deel van de kip gaar je het snelst? Inderdaad: kippefilet. Sandra gebruikt niet de ganse filet, maar wel het meest malse stuk: de haasjes.
Persoonlijk vind ik dat instant bouillon en kippefilet veel doet inboeten wat smaak betreft, maar je spaart dus enorm veel werk en tijd uit. Dus kies wat je het best bevalt en herinner wat Jeroen Meus eens zei: “Ik kan de gerechten van Sandra Bekkari veel lekkerder klaarmaken dan zijzelf” :-) Sandra is inderdaad geen chef, maar zet gewoon elke dag snel weer iets anders op tafel: dikwijls dus zoals vandaag een klassieker met minder werk en meer groenten klaargemaakt.

Plus de krielaardappeltjes die ze gebruikt verwacht je dan weer in een restaurant, dus… toch wat geserveerd zoals de echte chefs het zouden serveren. Gewoon snel met schil en al in frietjes snijden, op een bakplaat met bakpapier uitspreiden, besprenkelen met wat olijfolie, kruiden met peper en zout, 30 minuten laten bakken in de oven op 180 graden (uiteraard af en toe eens omroeren) en voila: frietjes zonder je een frituurketel moet aanzetten en zonder flink wat extra ossewit te moeten aankopen.
Deze keer zien we Sandra geen rijstmelk gebruiken maar gewoon houdbare volle melk van AH.
Normaal gezien zal Sandra je op het hart drukken dat wie wil afslanken (zie haar website nooit meer diëten) om zo weinig mogelijk koolhydraten te eten, tenzij in de vorm van groenten. Toch serveert ze hier aardappels, wat eigenlijk ook nog steeds een groente is, en voor haar dus een betere keuze dan het gewone “bladerdeegvidéeke” of pasteitje dat je kant en klaar kan kopen bij je bakker.
Smakelijk!

Vol au vent met bloemkoolsaus van Sandra Bekkari: gegarandeerd gezond genieten
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 ui
- olijfolie
- 4 wortelen
- 1 doosje verse champignons
- 600 gram kiphaasjes
- 1 liter kippenbouillon
- indien gewenst: 2 laurlierblaadjes
- peper en rotszout
- een scheutje volle melk en indien gewenst Sandra doet dit niet: een klont hoeveboter
- muskaatnoot
- vers geperst citroensap of limoensap Sandra verkiest limoenen
- diepvrieserwtjes Sandra gebruikt dit niet maar diepvrieserwtjes geven je alweer extra groenten erbij met extra eiwitten zonder extra werk noch tijd
Bereiding
- Snijd de bloemkool in roosjes en stoom (een 20tal minuten) goed gaar. Voordeel van stomen over koken, is dat er niet te veel smaak van de bloemkool in het kookvocht verdwijnt. Uiteraard zou je dat kookvocht wel kunnen gebruiken als super simpele groentebouillon, dus wie geen stoompot of stoommandje heeft, die kookt de roosjes in een bodempje water.
- Snijd de ui fijn en begin aan te stoven in een pot met wat olijfolie.
- Breng ondertussen de bouillon aan de kook.
- Snijd ondertussen de geschilde wortelen in blokjes of dunne schijfjes en de gekuiste (met een borsteltje of keukenpapier, niet met water wat paddestoelen zuigen water op, bijna als een spons) champignons - steeltjes niet mee gebruiken- in schijfjes.
- Snijd ook de kiphaasjes in beetklare stukken.
- Voeg dan de wortelen bij de glazig gestoofde uien en laat een paar minuten meestoven.
- Als de bouillon kookt, zet je het vuur lager en pocheer je er de kiphaasjes in: een 5 tot 6 tal minuten zonder deksel en de bouillon net niet laten koken zodat je kippenstukjes perfect mals blijven.
- Voeg tenslotte de champignons bij de wortelen en ui en laat even mee stoven. Kruid met peper van de molen en rotszout en voeg indien gewenst laurierblaadjes toe. Laat een 20tal minuten stoven. Voeg er op het laatst naar wens diepvrieserwtjes aan toe.
- Wanneer de kip gaar is, haal je de stukjes uit de bouillon en zet even apart.
- Alles is klaar om de bloemkoolsaus te maken: doe de goed gegaarde bloemkoolroosjes in je blender, voeg ongeveer 3 tot 4 pollepels bouillon toe (begin met 3 en is je saus te dik, mix er dan nog een extra pollepel bij), een scheutje melk, peper, rotszout, muskaatnoot en limoen- of citroensap. Mix smeuïg en wie een meer romige saus wil, die voegt een klontje hoeveboter toe en mixt opnieuw.
- Giet de bloemkoolsaus bij de gestoofde groenten, roer er de kippenstukjes door, proef en geniet of... vul er eerst echte koniginnehapjes mee en geniet!
Een reactie achterlaten