Lekker en makkelijk recept om mosselen te koken en daarna snel te bakken in een oosters sausje in de wok.
Dit oosters recept voor gebakken mosselen vertrekt van gekookte mosselen. Ga de gekookte mosselen met schelp daarna roerbakken in een lekker oosters sausje – op basis van wat kookvocht van de mosselen – dat u ook voor andere oosterse gerechten kan gebruiken.
Een simpel, snel klaar recept met oosterse smaken.
Wil je de mosselen frituren in een krokant beslag, lees dan verder in dit Griekse gebakken mosselen recept.
Bonus recept: mosselen wokken op Thaise wijze – recept van Jamie Oliver.
Bonus recept 2: Griekse gefrituurde mosselen: een heerlijke snack!
Inhoud

Hoe mosselen koken en bakken in de wok
Ingrediënten
Voor het koken van de mosselen:
- 700 g mosselen met schelp
- 1/2 ui
- 1 stengel lente-ui
- 4 teentjes look
- 3 droge chili pepers
- 1 eetlepel hete chili-peper-olie u kan deze chilipeper olie ook zelf maken: doe 3 gedroogde hete chili pepers in olie en wok tot de olie een sterke rode kleur krijgt. Zorg ervoor dat de pepers niet aanbakken!
"Kruiderij" voor het bakken van de mosselen:
- 125 ml mosselen kooknat
- 2 eetlepels hete Chinese chili saus
- 2 eetlepels hete chili peper poeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel sherry of Chinese wijn
- 1 eetlepel soja saus
- 1/3 theelepel gember poeder
- 1/2 eetlepel sesam olie
- zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Gebruik alleen goed gesloten mosselen. Tik even tegen de geopende mosselen; indien de mosselen niet sluiten, gooit u de mossel weg.
- Was de mosselen onder stromend koud water en verwijder de "baarden": alles wat op draden lijkt en aan de mossel hangt.
- Schrob alle onzuiverheden van de schelp (want we serveren de mosselen in de schelp op het bord)
- Neem een wok of grote pot, doe er de mosselen in, voeg water toe tot de mosselen onder staan en kook de mosselen tot ze openen. (kook niet langer, anders worden de mosselen taai en rubberachtig)
- Neem de mosselen uit de pot en bewaar 125 ml kookvocht voor de saus.
- Snijd de ui, look en lente-ui zeer fijn. Hak de droge chili pepers in zeer kleine stukjes.
- Meng alle ingrediënten van de "kruiderij" : hete chili peper poeder, Chinese chili saus, suiker, wijn en soja saus en zet apart.
- Doe in een wok of grote pan de chili peper olie. Verwarm en voeg de ui, lente-ui, knoflook en gember toe onder voortdurend roeren. Als de olie aromatisch wordt voegt u het kruiderij-sausje toe en roerbak een beetje langer.
- Voeg dan het mosselkookvocht en de mosselen in de schelp toe. Roer zeer goed om zodat de saus gelijkmatig over de mosselen wordt verdeeld. Proef: is de saus te pikant, voeg dan wat muntblaadjes en bruine suiker toe (helpt een beetje de pikante smaak te verbergen)
- Sprenkel peper en sesam olie over de mosselen en dien op.
Mosselen Wokken op zijn Thais – Recept Jamie Oliver
Lekker makkelijk en snel mosselen wokken kan je met dit recept: met oosterse kruiden zodat je eens iets anders – meer exotisch – proeft op je bord.
In plaats van de traditionele ui, prei, selder en citroen of wijn gebruiken we deze keer als smaakmakers limoen, koriander, citroengras en pepers. De meeste smaak komt natuurlijk van het vocht dat uit de mosselen stroomt.
Om het gerecht nog meer oosters te maken, ga je het kookvocht niet mengen met room, maar wel met kokosmelk. Gebruik echter geen kokosmelk uit blik, want dat verknoeit naar onze smaak de verse smaak van het mosselvocht. Een alternatief is zelf de kokosmelk maken van geraspte kokos of van biologisch kokospoeder. Een zeer goed alternatief is macademianotenmelk: week maximaal 40 gram rauwe macadamianoten, spoel, leng aan met water tot 400 ml en laat 1 minuut mixen in een klein blendertje. Ben je prijsbewust, maak dan maar 200 ml macadamiamelk met 20 gram noten.
Gewokte mosselen recept (voor 2 personen)
- 2 kilo mosselen (Zeeuwse mosselen of moest je ze vers kunnen krijgen als je op vakantie bent: groene mosselen uit Nieuw Zeeland. Deze groene mosselen zijn van smaak daarom niet beter… Maar ze bevatten glycosamine, wat een gunstige invloed heeft op de gewrichten: goed voor mensen met reuma en arthritis. Met 1 kilo mosselen ga je het verschil niet merken, wel als je de mossels koopt in poedervorm: het zogenaamde perna canaliculus poeder.)
- arachide olie
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- 3 stengels citroengras: verwijder de buitenste bladeren (weggooien) en snijd in zo dun mogelijke schijfjes
- 2 verse pepers (rood, groen of 1 rode en groene)
- 1 tot 3 eetlepels fijngehakte gember
- 2 handenvol verse koriander: fijngehakt
- 1 eetlepel sesamolie
- naar smaak zeezout en vers gemalen zwarte peper
- 5 lente-uien
- sap van limoenen naar smaak
- 400 ml kokosmelk
Hoe wokt Jamie Oliver mosselen
- Doe een paar flinke scheuten arachide olie in een wok en laat goed warm worden.
- Voeg er het citroengras, de verse pepers, verse gember en koriander aan toe en roer even om tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg dan de mosselen toe en de look en schud goed om.
- Roerbak de mosselen tot de meeste open komen en verwijder degene die dicht blijven.
- Voeg het kokosmelk toe en het limoensap, proef en voeg indien nodig peper en zout toe.
- Breng de saus aan de kook en serveer de mosselen onmiddellijk.
Griekse Gefrituurde Mosselen – heerlijk aperitiefhapje!
Wil jij genieten van een lekker heet mosselen aperitiefhapje: krokant van buiten en mals van binnen? Het kan zeer snel en makkelijk met dit lekker recept voor gebakken mosselen.
Dit Grieks recept vertrekt van reeds gekookte mosselen. De mosselen worden dan omhuld met een beslag en gebakken of gefrituurd in olie: het beslag wordt heet en krokant gebakken en de mossel gaat binnenin niet teveel verder garen en blijft dus lekker mals. Zonder beslag een mossel bakken leidt al gauw tot een taai (overbakken) eindresultaat.
In plaats van een typisch "tijds- en arbeidsintensief" gistbeignetbeslag van 100 gram bloem, 1 eitje, 100 ml bier en 6 gram verse gist, halen we de mosselen gewoon door losgeklopt ei, daarna voegen we bloem bij het ei en bedekken hier de mosselen mee.
Voor echt gistbeignetbeslag los je de verse gist op in wat lauw bier. Zeef de bloem met wat zout in een kom, aak een kuiltje in het midden en voeg het "beetje bier met de gebroken" toe. Voeg de eierdooier toe (en wat zout en peper) en klop door elkaar. Klop he eiwit apart stijf, spatel door het beslag en laat een kwartiertje rijzen alvorens er je mosselen of bijvoorbeeld appels mee te bedekken en dan te frituren (in olie op 190 graden).
Serveer de gebakken mosselen met schijfjes citroen of met een sausje op basis van mayonaise gemengd met bijvoorbeeld mosterd en citroensap.
Gebakken mosselen recept
- 1 kg gekookte mosselen
- schijfjes citroen of een lekker sausje op basis van mayonaise
Voor het beslag:
- 3 eieren
- zout
- peper
- bloem
Hoe gebakken mosselen klaarmaken
Zorg ervoor dat het beslag goed dik is!
- Klop de eieren met de peper en het zout goed los en door elkaar.
- Doe hierin de mosselen en meng goed door elkaar met uw handen.
- Doe nu wat bloem bij het mengsel en bedek met dit beslag de mosselen.
- Verwarm olie in een bakpan en bak de mosselen tot ze lichtbruin zijn of steek de mosselen op een satéstokje en frituur in olie van 190 graden tot het beslag lichtbruin gebakken is.
- Leg de mosselen op een keukenhanddoek om het vet te absorberen.
- Serveer de gebakken mosselen met schijfjes citroen of een mayonaisesausje.
Een reactie achterlaten