Volledige informatie hoe u lekkere mosselen kan klaarmaken, plus verschillende kookmethodes, zoals stomen, grillen, bakken, tips om gekookte mosselen op te slaan en we besluiten met een lijstje van allerhande mossel recepten.
Alhoewel ontzettend veel mensen van mosselen houden en ze smullen als voorgerecht en hoofdgerecht in restaurants of op een terrasje, dikwijls hebben ze geen idee hoe ze zelf mosselen kunnen koken thuis. Nochtans is de basisregel zo eenvoudig, dat je je afvraagt waarom je dit niet eerder had geleerd.
Inhoud
Hoe mosselen koken
Het meest bekende mossel recept ter wereld is het Franse "moules marinières" (mosselen natuur): een klassiek Frans recept met allen maar wijn, knoflook, sjalotjes, peterselie en boter. Het recept is makkelijk te maken, en smaakt goddelijk. De mosselen worden voorzichtig gestoomd tot ze openen en daarna direct geserveerd. Er bestaan ontzettend veel varianten op dit recept door na het stomen de mosselen extra op smaak te brengen of met een mosselsaus af te werken.
Mosselen kunnen behalve gestoomd ook op vele andere manieren klaargemaakt worden: gebakken, gegrild, gefrituurd of in de wok. Klaargemaakte mosselen kunnen verder verwerkt worden in salades, pasta’s, wok gerechten, sauzen, soepen en stoofschotels.
Zorg er steeds voor dat de mosselen niet te lang koken: enkele minuten volstaan. Te lang gekookte mosselen hebben weinig smaak en worden bovendien rubberachtig. Als je recepten volgt, let er dan steeds op dat de mosselen niet te lang meegekookt worden.
Vul steeds een ganse pot met mosselen, maar zorg er altijd voor dat er nog plaats over blijft zodat de mosselen makkelijk kunnen openen in de pot onder het deksel.
Mosselen kuisen
Mosselen moeten grondig worden gereinigd en enkele keren gespoeld vooraleer ze klaar te maken.
Wilde mosselen worden best met een harde borstel geschrobd om zand, zeepokken of grind te verwijderen. De baard kan worden verwijderd door er met de vingers een harde snuk aan te geven of ze met een klein, scherp mesje af te snijden. Je kan de grijze korsten op de schelpen ook met een mes wegnemen in plaats van met een harde borstel.
Spoel wilde mosselen een paar keer met water, maar laat ze niet in kraantjeswater weken, want dan zullen ze sterven. je kan ze wel in zout water zetten zodat ze eventueel zand kunnen uitspuwen.
Gekweekte mosselen zijn normaal gezien klaar om te koken, spoel ze gewoon even af onder de kraan.
Zodra de mosselen grondig gekuist zijn, verwijder je alle gebroken schelpen en alle mosselen die zich niet sluiten als je erop tikt.
Mosselen koken of stomen
Mosselen worden best in een kleine hoeveelheid vloeistof gestoomd. Van zodra de mosselen openen zullen ze zelf extra vocht afgeven wat leidt tot een lekkere mosselbouillon. Hoe minder vloeistof je gebruikt, hoe sterker de smaak van de door de mosselen afgegeven vloeistof.
Je zal dikwijls merken dat er geen zout in mossel recepten vermeld wordt. Ook dit is te wijten aan het reeds zoute vocht dat uit de mosselen komt.
Je kan mosselen stomen in eender welke vloeistof. Restaurant chefs gebruiken dikwijls witte wijn, maar je kan even goed water gebruiken of een scheutje azijn voor de zure smaak of een niet bitter bier.
Zodra de mosselen gaar zijn, kunnen ze direct worden geserveerd. Dikwijls wordt er verder van het kookvocht een mosselsaus gekookt. Je kan de mosselen ook uit de schelpen halen en toevoegen aan een ander gerecht.
Reken per persoon minstens 500 gram mosselen, al zal een echte mosselliefhebber geen moeite hebben om 1 kg mosselen op te peuzelen.
Mosselen natuur
Het meest eenvoudige en in mijn ogen meest lekkere recept om mosselen te koken is ze open te laten komen in stoom om alzo met vers brood te genieten van hun kookvocht. De mosselen worden gestoomd in wat vloeistof met wat zuur (witte wijn of witbier werkt het snelst) en eventueel wat groenten (selder, ui) gestoofd in boter (50 gram boter per 200 mosselen):
- Giet 1 of maximum 2 kopjes witte wijn of water in een grote pot, voeg de mosselen toe en zet een deksel op de pot. Gebruik vooral niet te veel vloeistof.
- Zet op een hoog vuur en breng de vloeistof aan de kook.
- Als er stoom vrijkomt uit de zijkanten van het deksel, zet je het vuur ietwat lager en laat de mosselen koken tot ze beginnen te openen. Dit duurt normaal gezien ongeveer 5 minuten. Tijdens het koken kan je de pot 1maal opschudden zodat de warmte in de pot wordt herverdeeld en de mosselen gelijkmatig gaar koken.
- Voor een optimaal resultaat haal je elke mossel die open is direct uit de mosselpot: flink wat extra werk maar elke mossel zal precies goed gekookt zijn.
- Als omzeggens alle mosselen geopend zijn, kan je ze serveren in hun schelp in een diep bord of kom, met wat kookvocht al dan niet eerst verder op smaak gebracht met peper en zout en door een zeef afgegoten. Gooi mosselen die niet geopend zijn weg.
Gegrilde of gebakken mosselen
- Verwarm de oven voor op 175 °C) of zet de gril op een medium tot hoog vuur.
- Stoom de mosselen zoals hierboven om de schelpen te openen.
- Verwijder de halve, lege schelp van elke mossel en zet de schelpen met het vlees op een bakplaat naast elkaar.
- Sprenkel een beetje olijfolie over de mosselen, bestrooi met zout, peper, uitgeperste knoflook en peterselie en bovenop een laagje droog broodkruim.
- Bak gedurende ongeveer 7 tot 10 minuten in de oven of totdat de broodkruimels goudbruin kleuren. (als je een gril gebruikt, kan de kooktijd minder zijn dan 7 minuten).
Gekookte mosselen in de ijskast bewaren
Gekookte mosselen moeten zo snel mogelijk in de koelkast als je ze na het koken niet gaat opeten.
Verwijder de schelpen, doe de mosselen in een luchtdichte container of een kom en bedek ze met hun eigen vloeistof of bouillon zodat ze vochtig blijven en de smaak behouden blijft.
Dek de kom of de container stevig af met een goed sluitend deksel en plaats in de koelkast. Gekoelde mosselen moeten binnen 1 tot 2 dagen geconsumeerd worden.
Mosselen in de diepvries
Mosselen kunnen worden ingevroren en bewaard in de diepvries voor maximaal 3 maanden. Vries alleen gekookte mosselen in en ga op dezelfde manier te werk alsof je de mosselen in de ijskast zou bewaren:
Remove and discard the shells, place the cooked mussels into an airtight container or freezer bag, add the mussel broth and seal tightly. Verwijder de schelpen, plaats de gekookte mosselen in een luchtdichte container of diepvries zak, voeg de bouillon toe en sluit luchtdicht af.
Mosselen recepten
De meeste mossel recepten zijn een variant van hierboven met extra groenten voor het stomen van de mosselen of een extra recept om een saus met room te maken op basis van het lekkere kookvocht:
- Hoeveel mosselen per persoon?
- Mosselen natuur: grootmoeder’s goede, oude dagelijkse kost
- Mosselen met look
- Hoe 1/2 kg mosselen maken voor dummies: in 7 stappen
- Mosselen maken op de wijze van Piet Huysentruyt
- Hoe mosselen bakken
- Mosselen maken met bier
- 3 mossel recepten: Mosselen Marinieres, Mosselen met look, Mosselen met bier
- Mosselen met tomaten
- 3x mosselen koken en bakken in de wok of… frituren
Een reactie achterlaten