Wil jij je mosselen eens lekker en snel serveren in een makkelijk sausje met look en verse tuinkruiden? Ga dan onmiddellijk aan de slag met dit heerlijk beproefd mosselen recept.
In plaats van traditioneel de mosselen te koken met soepgroenten, gaan we ze nu direct koken in wijn met wat sjalot. Het kookvocht wordt pas na het indikken met maïzena of inkoken verder op smaak gebracht met verse tuinkruiden. Gebruik meer look en meer verse kruiden naar smaak.
Om wat tijd te winnen kan u het kookvocht ook inkoken zonder het eerst te zeven. Best is de mosselen voor het koken een 2tal uur te laten “rusten” in een emmer met zout water, zodat ze hun zand kunnen uitspuwen: spaart al dat zeefwerk achteraf!
Om nog sneller te serveren kan u eerst wat knoflookteentjes cutteren in (400 ml) verse room. Na 2 minuten koken, schud je de mosselen om en voeg je de room al toe. Deksel op de pot en verder laten stomen tot de mosselen gaar zijn. Dan het kookvocht verder laten indikken of dikker maken door 1 eetlepel maïzena tot een papje te roeren in wat wijn, aan de saus toe te voegen en 1 minuutje verder te laten koken.
Het snelst kan je de look reeds vanaf het begin bij in de pan doen volgens dit basisrecept voor met look gekookte mosselen.
Ingrediënten voor mosselen met look
- neteldoek, zeer fijne zeef, indien je veel geduld hebt: een koffiefilter: hoe fijner de filter, hoe minder zand in het kookvocht
- 4 tot 6 kg mosselen
- 375 ml witte wijn
- 4 fijngesneden sjalotten
- 1 laurierblad
- 2 afgestreken eetlepels echte boter
- indien nodig om de saus meer in te dikken: maïzena en een extra scheutje witte wijn
Verse tuinkruiden, bijvoorbeeld:
- 2 teentjes knoflook in fijne schijfjes gesneden
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie (ongeveer 3 twijgjes)
- 1/2 eetlepel fijngehakte kervel (ongeveer 4 twijgjes)
- 2 theelepels fijngehakte dragon blaadjes (ongeveer 2 twijgjes)
- 1 theelepel fijn gesneden bieslook (ongeveer 3 stengels)
Mosselen met look bereiden
- Kuis de mosselen: borstel de mosselen onder koud stromend water en verwijder indien nodig de baarden of andere draadachtige dingen die tussen de schelpen geklemd zitten. Je kan ook gekuiste mosselen kopen, vraag uw visverkoper om raad.
- Doe in een zeer grote pot of zeer diepe pan de witte wijn, de helft van de sjalotten en het laurierblad. Leg hierop de mosselen en doe het deksel op de pot.
- Breng de mosselen op een groot vuur aan de kook, zodat de stoom de mosselen in 3 tot 4 minuten kan openen. Roer de mosselen na 2 minuten om (roer, zodat het deksel van de pot gaat en je kan zien in hoeverre de mosselen al dan niet al open zijn), en zet het deksel terug op de pot zodat de stoom gelijkmatig alle mosselen kan bereiken.
- Indien bijna alle mosselen open zijn (3 tot 4 minuten): neem de pot van het vuur. De mosselen die nog niet open zijn, zijn ofwel slecht of dood, dus gooi deze mosselen weg. Houd de rest van de mosselen warm.
- Giet het kookvocht door een dubbelgevouwen neteldoek of fijnmazige zeef in een nieuwe pan. Voeg hierbij de boter, overgebleven sjalot en look. Zet op een heet vuur en breng aan de kook. Kook het vocht een beetje in totdat het dikker en ondoorschijnend wordt, niet teveel laten uitkoken zodat het niet te zout wordt. Wordt de saus te zout maar niet dik genoeg, dan indikken met wat maïzena (eerst "opgelost"/tot een papje geroerd in wat witte wijn).
- Verdeel de geopende mosselen in vier holle kommetjes of diepe borden. Verdeel de verse tuinkruiden over de mosselen en lepel het ingedikte kookvocht over de mosselen met kruiden. Voeg eventueel meer boter toe of serveer met boter op tafel.
- Serveer onmiddellijk met Frans brood dat u in het kookvocht-looksausje kan soppen tijdens het eten van de mosselen.
Een reactie achterlaten