Wil jij lekker en goedkoop genieten van mosselen met friet of brood? Volg dan dit recept voor gekookte mosselen met vele tips voor betere aankoop en klaarmaken.
Dit basis mosselen-recept is heerlijk met boterhammen, frietjes en natuurlijk een mayonaise-mosterd-sausje : koken van de Belgische keuken op zijn best!
Zorg ervoor dat er na het klaarmaken van de mosselen geen zand noch slijk in de mosselen zitten (dit leidt letterlijk tot knarsetanden…). Dit kan je voorkomen door na het kuisen, de mosselen in een emmer zout water te doen, even omroeren, en laat ze dan anderhalf uur staan. Dit geeft de mosselen de tijd om zelf het zand uit hun schelpen te verwijderen.
Het schijnt dat mosselen reeds deel uitmaken van onze voeding sinds 20.000 jaar. Europeanen zijn verlekkerd op mosselen, waarvan de meeste gecultiveerd worden in zogenaamde mossel-boerderijen om aan de grote vraag te voldoen. In Amerika is er een overaanbod aan mosselen, vermits mosselen noch oesters tot de typisch Amerikaanse keuken behoren.
Mosselen kan je stomen, koken, bakken, wokken, grillen tot zelfs frituren. Bekende buitenlandse recepten met mossel zijn bouillabaisse (Franse vissoep), zarzuela (Spaanse vissoep) en paella (Spaanse rijstschotel).
Wanneer en hoe mosselen kopen?
Zolang de maand een "R" in haar naam heeft, zijn er veRRRse mosselen…
Dit schijnt alweer achterhaalde geschiedenis, althans wat aanbod betreft, de kwaliteit van het vlees is wel degelijk seizoensgebonden. Het echte mosselseizoen loopt af eind november. De sluitspieren van de mossel worden dan taai en het mosselvlees bevat nog maar weinig eiwit. De mosselen verkocht na eind November zijn nog wel geschikt om mosselfond van te maken en in te vriezen.
De eerste Zeeuwse mosselen worden rond eind juli aangevoerd. Eind juni kan je meestal ook al wel mosselen kopen, maar het gaat dan om kleine exemplaren. Je betere vishandelaar zal je aanraden nog even te wachten. Wat vleeskwaliteit betreft zijn september en oktober de beste maanden, mosselen van juli en augustus kunnen al eens allergieën opwekken.
Tips:
- Vraag uw ‘mosselboer’ of in uw viswinkel hoeveel mosselen u per persoon nodig heeft (richtlijnen : 1 kg; 1.2kg tot 1.5kg per persoon)
- Mosselen zijn het lekkerst van eind augustus t/m november
- Kijk na of de mosselen bij aankoop goed gesloten zijn! Probeer er eentje open te trekken : lukt dit niet, dan zijn de mosselen goed!
- Gaat een mossel direct toe als je ze aanraakt, dan is ze goed. Gaat ze direct weer open nadat je ze dichtduwt, gooi ze dan onmiddellijk weg.
- Koop geen mosselen met gebroken schelp.
- Koop ook geen mosselen die zwaar aanvoelen (deze zitten waarschijnlijk vol met zand).
- Koop ook geen mosselen die licht aanvoelen. Als u de lichte mosselen schudt en het voelt alsof er binnenin de mossel iets heen en weer ‘rammelt’, dan zijn het dode mosselen.
Bewaar uw gekochte mosselen in de ijskast voor ten hoogste 2 dagen. Beter is de mosselen zo snel mogelijk na aankoop te koken.
Zeeuwse, jumbo en andere soorten mosselen
Er zijn een tiental soorten mosselen. In België en Nederland zijn de Zeeuwse mosselen het meest gekend. Yerseke is de mosselhoofdstad maar je kan evengoed bijvoorbeeld op de markt in Zierikzee een emmer lekkere mosselen gaan eten. 2/3de van wat in Zeeland wordt gekweekt, eindigt in Belgische keukens.
Alle mosselen hebben een dunne, ietwat lange schelp en de kleur varieert van indigo blauw, naar groen tot geel-bruine mosselen. De meest gegeten mossel is de donkerblauwe blauwe mossel die u kan vinden in de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. De groen gelipte mosselen worden ingevoerd vanuit Nieuw-Zeeland.
De kleur van het mosselvlees zegt iets over de kwaliteit noch smaak.
Afhankelijk van de soort zijn mosselen tussen 3 tot zelfs 18 cm lang. Jumbo’s zijn bijna de grootste en de duurste – 45 tot 53 mossels per kg – , maar per kilogram hebben ze daarom niet meer vlees dan de extra – meer dan 70/kg – en super – 60tot70/kg – mosselen (de schelp weegt ook mee natuurlijk). Dan heb je ook nog de imperial (53tot60/kg) en Goudmerk (38tot45/kg). De beste, prijsbewuste koop zijn nog steeds de super en de extra.
Tips om lekkere mosselen te koken
- Welke groenten je ook toevoegt aan het mossel-kookvocht: zorg ervoor dat er flink wat selder tussen zit!
- Als je geen groenten wil gebruiken tijdens het klaarmaken van een mossel recept : gebruik dan een flinke scheut olijfolie, peper, zout, en knoflook
- Allerlei recepten om mosselen te koken:
Ingrediënten voor gekookte mosselen voor 4 personen
- 6 kg mosselen (beter te veel dan te weinig…)
- flink wat uien : minimum 4 : fijn snijden
- 1 groene selder, fijn snijden
- 1 prei, in ringetjes snijden
- 2 wortelen, in schijfjes snijden
- 1 scheutje azijn (2 eetlepels) of…
- TIP : gebruik in plaats van azijn :
- een glaasje droge witte wijn (bijvoorbeeld Riesling)
- 1 glaasje of flesje bier: natuurlijk eerst het bier proeven, geen bitter bier gebruiken, wel bijvoorbeeld een niet gezoete, ambachtelijk bereidde geuze. Voor meer kooktips voor bier en mosselen, lees verder in dit mosselen recept met bier
- TIP : gebruik in plaats van azijn :
- boter om de ui te fruiten
- peper naar smaak
- TIP voor mosselen recepten met meer "pit" :
Wil je een meer pittige smaak aan je mosselen recept geven, voeg dan ook wat knoflook en cayenne-peper toe.
Recept om gekookte mosselen klaar te maken
- Maak de mosselen schoon : de schelpen moeten zwart en glad zijn : baarden en grijze korsten verwijderen (lees hier verder om mosselen te kuisen).
- Neem de mosselen 1 voor 1 uit de emmer, en druk ze in uw hand aan : elke mossel die nu opengaat of al open was: weggooien. We willen alleen gesloten mosselen koken! Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de boter in een grote, hoge pot, doe er alle groenten in en laat fruiten (een vijftal minuten).
- Voeg de mosselen, peper, zout en het scheutje azijn toe, doe het deksel op de pot en kook de mosselen op een zacht vuurtje.
- Kijk zo nu en dan of de mosselen gaar zijn, en schudt op dat moment eveneens de mosselen op. Schud niet teveel, zodat de mosselen niet uit hun schelp vallen.
- De mosselen zijn klaar als de schelpen goed open zijn.
Dit recept voor gekookte mosselen smaakt heerlijk met brood. Indien u de mosselen serveert met boterhammen, bewaar het kookvocht om er uw boterhammen "in te soppen". Je kan het mosselen kookvocht eerst door een zo groot mogelijke koffiefilter halen, zo ben je zeker dat je al het mogelijke slijk hebt verwijderd…Mooi in theorie maar in de praktijk serveren we ze onmiddelijk in de pot met de nog dampende stoom.
Rudy Huskens zegt
hmm de mosselen waren super lekker
Anja Krawinckel zegt
de mosselen zijn echt lekker dit jaar heb er net Geten
Suzanne Van Nuffel zegt
De mosselen zijn uiterst lekker dit jaar. Zowel de grote als de kleine.
Helena Van Walle zegt
mmm ik heb gisteren mosselen gegeten lekker