Lekker fris, makkelijk vooraf klaar te maken koude pastasalade recept. Simpel en goedkoop. Bewaart eenvoudig in je koelkast. Top bij de barbecue. Smaakt altijd!
Met roergebakken groenten, een koud sausje op basis van mayonnaise en verse tomaat…
Een koude pasta is een ideaal gerecht met de perfecte balans van groenten, kaas, vlees- of visproducten (tonijn is ideaal).
Een eenvoudige dressing is makkelijk gemaakt op basis van olijfolie en azijn, op smaak gebracht met peper en verse basilicum.
Bonus recept: verrassend lekkere koude pastasalade met pesto!
Inhoud
Koude Pastasalade - een lekker frisse, zomerse salade
Ingrediënten
Voor de koude pasta:
- 200 gram pasta
- 1 stengel selder
- 1 kleine baby bloemkool of 1 broccoli
- 2 wortelen
- 200 gram ham hesp, spek of worst uit de charcuterie, in blokjes gesneden (of vers spek)
- 2 to maten
- indien gewenst: wat erwtjes uit de diepvries of uit een glazen bokaal of zelf gesteriliseerd
Voor de saus - dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels azijn
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel of meer naar smaak mosterd
Bereiding
- Kook de pasta in zout water met olie zoals op de verpakking staat aangegeven. Als de pasta gaar is, koel je ze direct af onder flink wat stromend koud water.
- Snijd alle groenten in stukjes van gelijke dikte en roerbak ze (behalve de tomaten!) in wat arachideolie in een anti-aankleeflaag pan voor 3 tot 5 minuten (tot ze gaar genoeg zijn voor uw persoonlijke beet). Indien u
- vers spek gebruikt, bak dan eerst het spek aan en roerbak de groenten daarna in het spekvet. Kruid de groenten met peper en zout of blus met sojasaus.
- Gebruik je erwtjes uit de diepvries, roer ze er dan nu onder. Laat de groenten afkoelen en meng met de koude pasta en de in stukjes gesneden charcuterie. Gebruik je erwtjes uit een bokaal of zelf gesteriliseerd,
- roer ze er dan nu voorzichtig onder.
- Roer de mosterd, mayonaise, azijn en olijfolie door elkaar, breng indien nodig verder op smaak met extra peper en zout en roer onder de koude pastasalade.
- Serveer indien gewenst met een extra potje mayonaise, mosterd, witte wijn, basilicumolie en geraspte kaas.
Bonus recept: koude pastasalade met pesto
Deze simpele, koude pastasalade smaakt altijd!
Bovendien een makkelijke recept waar je ook nog fruit kan aan toevoegen.
Ideaal voor een gezond lunchpakket of lekker fris voor bij de bbq.
Pasta en pesto
Klink bijna hetzelfde… Maar toch 2 verschillende dingen. Pesto is een Italiaans rauw sausje, fijngestampt met de hand in een vijzel, typisch geserveerd bij pasta en bestaande uit:
- olijfolie,
- Parmezaanse kaas,
- basilicum blaadjes,
- pijnboompitten.
Pestosaus is lekker smeuïg, maar nog geen zalf en je hebt er nog wat beet aan. Er bestaan 3 welbekende varianten van pesto:
- Pesto Genovese: de groene variant met streek-ingrediënten uit Genua met basilicum, zout, look, olijfolie, pijnboompitten en kazen (zowel van koemelk als van schapenmelk)
- Pesto Rosso: een rode variant op de pesto Genovese uit Sicilië… Waarin de pijnboomnoten vervangen worden door amandelnoten, waaraan zongedroogde tomaten worden toegevoegd en minder basilicum wordt gebruikt
- Pesto Calabrese: een pikantere versie met onder andere (gegrilde) paprika of pepers en zwarte peper
Welke pasta gebruiken?
Deze pastaschotel serveert verrassend mooi: wanneer je verschillende (gekleurde) pastas gaat combineren. Om gemakkelijk te werken kies je wel pasta’s met dezelfde kooktijd… Zodat je alle deegwaren in dezelfde pot: tegelijk kan koken. Kies bijvoorbeeld uit:
- penne pasta: cilindervormige buisjes welke op het eind diagonaal zijn gesneden
- cannelloni: ook cilindervormige buisjes, recht afgesneden en dikwijls breder dan penne, zodat je ze kan vullen
- verse pasta: zelf gemaakt met een pasta machine of met de hand
- ravioli: 2 laagjes pasta met daarin een vulling. De meest bekende ravioli pasta vulling is vlees, maar de mogelijkheden zijn onbeperkt: groenten en of kaas of allerlei oosterse “dumpling” varianten
- tortellini: zoals ravioli maar dan in ring vorm
- tagliatelle: (lange) platte repen, iets smaller dan fettuccine
- fusilli, rotini, spiralini en spirali: spiraalsgewijze pastasoorten (zie foto)
- … bekijk de kooktijden en maak je keuze, kijk ook eens bij de voltarwe of biologische varianten
Koude pastasalade met pesto: ingrediënten
- 300 g pasta, (verschillende soorten met de zelfde bereidingstijd)
- 2 vleestomaten
- 1 komkommer of groene paprika
- stevige kleine sla blaadjes
- 10 zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 6 eetlepels slasaus, vinaigrette of mayonaise
- 1 eetlepel groene pesto
- 1 eetlepel gembersiroop (kan je zelf maken door wat verse gember te koken met evenveel water als suiker)
- indien gewenst wat zout
Voor de fruitliefhebbers (zoniet, dan op zijn minst wat vers geperst citroensap):
- 1 doosje bosbessen
- 1 doosje frambozen
- 2 kiwi’s
Hoe koude pasta salade met pesto maken
- Kook de pasta of pasta’s in ruim water met wat zout volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar.
- Giet de pasta af en spoel het met koud water af. Laat de pasta goed uitlekken en schep hem regelmatig om.
- Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Was de komkommer, halveer hem in de lengte, schep de zaadjes met een lepel eruit en snijd de komkommer in stukjes. Gebruik je paprika, verwijder dan de zaadjes en snijd in lange repen.
- Snijd de olijven in plakjes of voeg ze lekker lui in hun geheel toe.
- Schep de pasta met de tomaat, de komkommer of paprika, de olijven, de peterselie, de slasaus, de pesto en de gembersiroop door elkaar, meng er de slabladeren door en zet de pasta in de koelkast.
- De fruitliefhebbers maak nu de bosbessen en de frambozen schoon.
- Schil de kiwi’s en snijd ze in stukjes.
- Schep het fruit vlak voor het serveren door de koude pasta salade, voeg indien nodig zout toe en meng even opnieuw. Serveer met apart extra pesto en pijnboompitten (al dan niet eerst geroosterd).
Poelmans Ria zegt
Beste, lekkere pastasalade , maar voor hoeveel personen is dit recept.
graag een antwoord aub.
met vriendelijke groeten,
Ria
Ons Kookboek zegt
Als bijgerecht bijvoorbeeld bij de BBQ: voor 4 personen. Als hoofdgerecht: voor 2 personen.