Lekker oosters ansjovis recept zodat je zelf je eigen smaakvolle, niet te pikante sambal kan maken.
Er zijn allerlei Sambal varianten waarbij azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen, suiker en specerijen worden toegevoegd. "Ikan Bilis" vertaalt in Maleisië en Indonesië naar ansjovis. Deze sambal bestaat traditioneel uit gemalen rode pepers, zout en gedroogde ansjovisjes.
Het recept vraagt ook naar "belacan". Belacan/blachan is een gedroogde garnalenpasta, met een uitgesproken geur die echter tijdens de bereiding mooi geïntegreerd wordt in het gerecht. Indien niet voorhanden, vervang met 1/4 tot 1/2 visbouillon blokje en 1/2 eetlepel gedroogde, in heet water geweekte garnalen – smaakt zeker niet hetzelfde, maar is beter dan niets. Tijdens het eten eet je de garnalen niet op.
Recept voor 2 personen, klaar in 40 minuten.
Gedroogde ansjovis recept
- 100 gram gedroogde ansjovisjes ("ikan bilis" genaamd in Indonesië)
- 3 eetlepels olie
- 1 ui, gehalveerd en in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels rode chili pasta (zie ook recept zelfgemaakte : Rode Chili Pasta)
- 5 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 verse citroengras (sereh) stengel : het onderste witte deel
- 1/2 theelepel belacan korrels
- 1 theelepel bruine suiker
- 2 eetlepel vers limoensap (kan vervangen worden door vers citroensap)
Hoe sambal ikan bilis maken
Was de gedroogde ansjovisjes en week ze daarna een 5 tot 10tal minuten in heet water.
- Met de stamper : stamp de sjalot, knoflook, belacan korrels en citroengras. Zoals je ziet op de foto – links onder de helft tegen de rand – zal het citroengras in 1 stuk blijven, de rest wordt fijngestampt.
- Giet het water van de ansjovisjes weg en laat goed uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier of in een propere keukenhanddoek.
- Doe de olie in een wok en verwarm op heet vuur. Voeg de fijngestampte ingrediënten en de chilipasta toe en roer tot de geuren vrijkomen.
- Voeg de ui en de ansjovis toe en wok onder voortdurend roeren.
- Voeg de suiker en limoensap toe, meng alles goed onder elkaar. Proef en breng verder op smaak met suiker, limoensap of belacan- korrels (of als het niet anders kan een visbouillonblokje). Indien het mengsel te droog is, voegt u 1 tot 2 eetlepels water toe. Indien u de ui of vis langer wil laten sudderen, kan dit op een zeer laag vuur.
dit ziet er heel lekker uit en ga ik komende vakantie zeker maken + eten!!