• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Belgisch stoofvlees met bier

Zeer makkelijk en lekker Belgisch recept om stoofvlees te maken, zodat je met een minimum aan ingrediënten en een minimum aan werk, goedkoop kan genieten van stoofvlees met frieten.

U bent hier: OnsKookboek.be>>recepten>>Belgisch stoofvlees met bier

Laat een Reactie achter

Zeer makkelijk en lekker Belgisch recept om stoofvlees te maken, zodat je met een minimum aan ingrediënten en een minimum aan werk, goedkoop kan genieten van stoofvlees met frieten.

Recept voor 8 personen, klaar in ongeveer 2 uur (vraag je slager om raad voor de gaartijd van het vlees).

Normaal vind je recepten met flink wat extra smaakmakers, omdat rundsstoofvlees – in vergelijking met varkensstoofvlees – minder smaak afgeeft. Hier houden we het echter simpel met flink wat ajuin en een lekker trappistenbier. Wat je ook doet, voeg geen te bitter bier toe, want na 2 uur sudderen zal de bittere smaak in het vlees getrokken zijn.

Stoofvlees met friet

Om het vlees zo mals mogelijk te houden moet je het ten allen tijde warm houden: dus liefst een brede lage stoofpot gebruiken waar je in 1 keer al het vlees in kan bruinen in 1 laag. Ook het bier eerst voorkoken en heet over het vlees gieten. Zeker geen flesje Trappist uit de ijskast op het vlees gieten.

Stoofvlees recept

  • Stoofvlees op grootmoeders wijze
    Stoofvlees op grootmoeders wijze!
    Generaties lang het meest beproefde stoofvlees recept van Vlaanderen: lekker, makkelijk en goedkoop!
    1500 gram rundsstoofvlees, gesneden in stukken van 5 cm
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen peper
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 x 2 eetlepels hoeveboter
  • 3 grote, in ringen gesneden, ajuinen
  • 2 flesjes donkere trappist van Westmalle (dubbele trappist)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1,5 eetlepel rode bessengelei
  • 1 eetlepel rode wijnazijn

Stoofvlees met bier maken

  1. Stoofvlees Jeroen Meus
    Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
    Roer de peper en het zout door de bloem en haal dan het vlees door de bloem zodat het vlees langs alle kanten met de gekruide bloem bedekt wordt.
  2. Neem een stoofpot met dikke bodem, zet op een hoog vuur en smelt er 2 eetlepels hoeveboter in.
  3. Vul de pot met 1 laag vleesstukken en bruin langs alle kanten. Heb je een kleine pot, bak je in meerdere keren, telkens nooit meer dan 1 laag vleesstukken in de pot. Voeg indien nodig meer hoeveboter toe.
  4. Doe al het vlees terug in de pot, smelt er de rest van de boter bij en stoof hierin op een matig vuur de ajuinringen een 10 tot 15tal minuten mee aan tot deze bruin beginnen te kleuren: deze kleur maakt later je saus mooi bruin. Op tijd omroeren dus en het vuur hoog genoeg houden, zodat het vlees niet begint te koken. Als je na 10 minuten nog geen kleur ziet verschijnen in de ajuinen, zet dan het vuur wat hoger.
  5. Breng het bier in een andere pot aan de kook! Als het bier kookt, giet je het over het vlees en schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Voeg er het blad laurier en de tijm aan toe.
  6. Laat op een klein vuurtje zonder deksel (wel opletten dat je de pot niet droogkookt en indien nodig soms eens wat aanvullen met kokend water) sudderen tot het vlees gaar is (vraag je slager hoe lang dat duurt).
  7. Proef en roer er naar smaak peper en zout, rode bessengelei (voor zoet) en wijnazijn (voor zuur) door, laat samen nog 5 minuten verder sudderen.
  8. Belgisch stoofvlees serveer je uiteraard met Belgische frieten en een stevige trappist.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!