Zeer makkelijk en lekker Belgisch recept om stoofvlees te maken, zodat je met een minimum aan ingrediënten en een minimum aan werk, goedkoop kan genieten van stoofvlees met frieten.
Zeer makkelijk en lekker Belgisch recept om stoofvlees te maken, zodat je met een minimum aan ingrediënten en een minimum aan werk, goedkoop kan genieten van stoofvlees met frieten.
Recept voor 8 personen, klaar in ongeveer 2 uur (vraag je slager om raad voor de gaartijd van het vlees).
Normaal vind je recepten met flink wat extra smaakmakers, omdat rundsstoofvlees – in vergelijking met varkensstoofvlees – minder smaak afgeeft. Hier houden we het echter simpel met flink wat ajuin en een lekker trappistenbier. Wat je ook doet, voeg geen te bitter bier toe, want na 2 uur sudderen zal de bittere smaak in het vlees getrokken zijn.
Om het vlees zo mals mogelijk te houden moet je het ten allen tijde warm houden: dus liefst een brede lage stoofpot gebruiken waar je in 1 keer al het vlees in kan bruinen in 1 laag. Ook het bier eerst voorkoken en heet over het vlees gieten. Zeker geen flesje Trappist uit de ijskast op het vlees gieten.
Stoofvlees recept
Stoofvlees op grootmoeders wijze! Generaties lang het meest beproefde stoofvlees recept van Vlaanderen: lekker, makkelijk en goedkoop!1500 gram rundsstoofvlees, gesneden in stukken van 5 cm
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
3 eetlepels bloem
2 x 2 eetlepels hoeveboter
3 grote, in ringen gesneden, ajuinen
2 flesjes donkere trappist van Westmalle (dubbele trappist)
1 theelepel gedroogde tijm
3 blaadjes laurier
1,5 eetlepel rode bessengelei
1 eetlepel rode wijnazijn
Stoofvlees met bier maken
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.Roer de peper en het zout door de bloem en haal dan het vlees door de bloem zodat het vlees langs alle kanten met de gekruide bloem bedekt wordt.
Neem een stoofpot met dikke bodem, zet op een hoog vuur en smelt er 2 eetlepels hoeveboter in.
Vul de pot met 1 laag vleesstukken en bruin langs alle kanten. Heb je een kleine pot, bak je in meerdere keren, telkens nooit meer dan 1 laag vleesstukken in de pot. Voeg indien nodig meer hoeveboter toe.
Doe al het vlees terug in de pot, smelt er de rest van de boter bij en stoof hierin op een matig vuur de ajuinringen een 10 tot 15tal minuten mee aan tot deze bruin beginnen te kleuren: deze kleur maakt later je saus mooi bruin. Op tijd omroeren dus en het vuur hoog genoeg houden, zodat het vlees niet begint te koken. Als je na 10 minuten nog geen kleur ziet verschijnen in de ajuinen, zet dan het vuur wat hoger.
Breng het bier in een andere pot aan de kook! Als het bier kookt, giet je het over het vlees en schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Voeg er het blad laurier en de tijm aan toe.
Laat op een klein vuurtje zonder deksel (wel opletten dat je de pot niet droogkookt en indien nodig soms eens wat aanvullen met kokend water) sudderen tot het vlees gaar is (vraag je slager hoe lang dat duurt).
Proef en roer er naar smaak peper en zout, rode bessengelei (voor zoet) en wijnazijn (voor zuur) door, laat samen nog 5 minuten verder sudderen.
Belgisch stoofvlees serveer je uiteraard met Belgische frieten en een stevige trappist.
Een reactie achterlaten