Eet lekker biologisch vlees zodat je meer energie hebt, meer smaak proeft en minder ziek zal worden, met tips hoe je gezond vlees goedkoop in je dieet kan inbouwen.
Bio vlees eten maakt je leven langer en gezonder. Je kan je levensverwachting extra verhogen door minder vlees te eten van de teelt waar gefabriceerd krachtvoeder, hormonen, antibiotica, te snelle opfokmethoden en te kleine hokken gebruikelijk zijn.
Hoe gezond is vlees eten? Is rood vlees eten slecht? Het eten van rood vlees zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees op zich is niet ongezond, zolang je bio vlees consumeert. Studies wijzen uit dat mensen die meer dan 5 keer per week rood vlees eten een verhoogde kans op darmkanker hebben. Deze studies geven echter geen antwoord wat de dieperliggende oorzaak is: het rode vlees of hoe het rode vlees niet biologisch werd geproduceerd?
Houd jij van biefstuk met vet?
Vet in een biefstuk geeft je vlees een extra heerlijke smaak. Maar vet uit vlees betekent dat je verzadigde vetten consumeert en deze verhogen dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Belangrijk is hier het woord "kans".
Nu spelen er wel meer factoren mee dan de simpele idee: meer vet = meer ziek. De andere risicofactors voor hart en vaatziekten zijn zwaarlijvigheid, diabetes, te hoge LDL cholesterol, ouderdom, roken en stress (1 keer 1 piek stress moment kan al het vorige al overtreffen).
Eet daarom gevarieerd! Beter genieten van een halve lekker vette bio steak, dan nooit meer steak eten en je dieet te beperken met magere vleessoorten op zoals schnitzel, hamlap of kip.
Ook zeer belangrijk is hoe je het vlees klaarmaakt: een mager stuk kipfilet in een te grote pan bakken met boter die je te heet laat worden kan minder gezond zijn dan een correct gebakken vette steak in olie. Of een mager stuk kipfilet frituren in ossewit met een krokant beslagje errond, en je consumeert flink wat extra dierlijk vet.
Gezond biologisch vlees kopen
Ik hoor het mijn vader zaliger nog zeggen dat laatste 30 jaar: "vlees heeft tegenwoordig geen smaak". Voor iemand die vroeger zelf kippen, geiten en zo nu en dan een zwijn teelde, was het duidelijk dat ordinair vlees van bij de slager – jammer maar waar – weinig smaak had.
Het is bovendien gezonder bio vlees te eten. Al wie zegt dat je een minimum aan gifstoffen mag eten in je voedsel, zonder dat je daar schade van ondervindt, negeert het feit dat de opkomst van de welvaartsziekten gepaard gaat met de teleurgang van de biologisch geteelde groenten, fruit en vlees.
Alhoewel bio vlees meer kost bij aankoop, geeft het extra geld je onmiddellijk meer smaak en meer. Op de lange termijn scheelt het je aan doktersrekeningen: want bio versterkt je immuunsysteem. Omgekeerd: alle residu’s in niet biologische gaan je immuunsysteem uitputten.
Logisch toch: je immuunsysteem is nodig om alle troep uit je lichaam te zuiveren, inclusief de troep van residu’s en bewaarstoffen die je consumeert uit niet biologische voeding. Zo verliest je immuunsysteem waardevolle kracht om je te vrijwaren van verkoudheden en andere ongemakken.
Blijf steeds gevarieerd eten, wissel rood vlees af met wit vlees zoals kip en kalkoen. Eet een kleinere portie zodat je nog steeds van je lievelingseten kan genieten. Zoek naar nieuwe producten en nieuwe smaken: je kan zelf een lekker stukje vlees kopen, zelf fijnhakken (een beetje je spieren loswerken is ook gezond!) en mengen met echte zelf geroosterde broodkruimels van zelf gebakken bio brood, en je hebt al snel meer lekkere hamburgers dan je voor dat geld normaal in de winkel zou weggeven aan niet zo lekkere troep.
Kijk ook eens in het overaanbod aan lekkere mogelijkheden van vleesvervangers zoals:
- peulvruchten (superlekker Indisch thosai brood is van kikkererwtenmeel!),
- biologisch geteelde eieren (er bestaan ganse kookboeken vol met recepten op basis van eieren) en
- noten (zelf genaakte notenmelk is een ideale, lekkere, makkelijke koemelkvervanger zonder bewaarstoffen en zonder toevoegstoffen).
Vlees recepten
- Biefsteak met Wijnsaus
- Blinde vink met wortelen
- Echte Gentse Stoverij
- Gegrilde Biefstuk met BearnaiseSaus
- Gehaktballetjes in Pikante Tomatensaus
- Gehaktballetjes in Provensaalse Saus
- Gehaktballetjes in Tomatensaus
- Gemarineerde Lamsnootjes met Rozemarijn
- Kalfsburger met bloemkool op zijn Pools
- Kalfsfricassee met Kerrie
- Kalfsgebraad met Mosterd
- Kalfsragout a l’Ancienne
- Kalfsribstukjes met Maredsous
- Lamsburgers met kaas en tomaat
- Lamskoteletjes op Exotische Wijze
- Lamsvlees a la Provencale
- Marokkaanse Gerechten : Rundskarbonade
- Mignonette met Citroen (Edel en Mager Varkensgebraad)
- Mini Hamburgers met Spek
- Ovenschotel met Meesterlyk-Ham en Kaas
- Peper Steak
- Pikante VarkensKoteletten
- Ribbetjes op Oosterse Wijze
- Rosbief in Deeg
- Rosbief met SojaSaus
- Rostbief in MosterdKruidenkorstje
- Rund Stoverij met groene olijven uit de Provence
- RunderFilet met Worteltjes
- Rundskarbonaden op Bourgondische wijze
- Rundskarbonaden op Marokkaanse wijze
- Steak Tartaar (Filet Americain)
- Varkensfilet met Kruiden
- Varkensgebraad : Mignonette met Citroen
- Varkensgebraad op Cubaanse Wijze
- Varkensgebraad op zijn Jamaicaans
- Varkenskoteletten met Radicchio
- Varkensrollade "Tante Jeanne"
- Varkensruggebraad met Riesling
- Vlaamse Stoverij
Leave a Reply