• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Varkensblanquette of Blanket – Grootmoeders recept

Zin in 'n lekker stoofpotje met weinig werk? Maak dan dit blanket recept van varkensvlees: zodat je eens iets anders kan eten dan gewoon varkensstoofvlees ...

U bent hier: OnsKookboek.be>>recepten>>Varkensblanquette of Blanket – Grootmoeders recept

Laat een Reactie achter

Zin in ’n lekker stoofpotje met weinig werk?

Maak dan dit blanket recept van varkensvlees: zodat je eens iets anders kan eten dan gewoon varkensstoofvlees …

3 in 1: gekookt vlees, witte saus en wat groenten.

Verschil tussen ‘varkensstoofvlees en blanquette’ en fricassee

Kalfsfricassee
Zin in een overheerlijk stoofpotje? Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus. Of geniet van deze ongelooflijk lekkere klassieker.
Het vlees wordt “en blanquette” klaargemaakt. Je gaat het vlees dus niet klassiek bruinen zoals met fricassee of stoofvlees in de pan. Maar je gaat je stoofvlees onmiddelijk garen in (bijna) kokend water (met kruiden).

Je gaat in een andere pot de roux ook niet laten bruinen: zodat je een witte saus kan maken met het kookvocht van het vlees.

Tenslotte voeg je apart gestoofde (witte) groenten toe, klassiek is dat sjalot en champignon. In dit recept gebruiken we grote sjalot en wortel.

Zorg wel dat je het vlees met kokend water overgiet en niet met koud water.

Wordt klassiek geserveerd met rijst, maar is evenzeer lekker met brood of gekookte aardappels.

Recept voor 4 personen, klaar in 1 tot 2 uur… Vraag uw slager om raad: welk stuk varkensvlees voor blanket te kopen. Stoofvlees van’t varken is normaal gezien gaar na 1 uur stoven. Test natuurlijk zelf na 1 uur in hoeverre je vlees gegaard is.

Varkensblanquette - Snel recept: Heerlijke mengeling van varkensvlees en groenten

Zin in 'n lekker stoofpotje met weinig werk? Maak dan dit blanket recept van varkensvlees: zodat je eens iets anders kan eten dan gewoon varkensstoofvlees ...
5 from 3 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 20 mins
Kook Tijd 30 mins
Gerecht Stoofvlees
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 500 gram varkensvlees (borst of schouder)
  • 1 ajuin
  • 1 kruidentuiltje (laurierblad, tijm en takjes peterselie opgebonden)
  • 1 takje tijm
  • peper en zout

Voor de groenten:

  • 30 gram melkerijboter
  • 2 sjalotten
  • wortelen indien gewenst

Voor de Saus:

  • 30 gram melkerijboter
  • 40 gram bloem
  • 100 tot 300 ml kookvocht van het varkensvlees al naargelang de gewenste dikte van de saus
  • 1 dooier van een biologisch geteeld ei
  • verse fijngesneden peterselie
  • sap van maximaal 1 citroen
  • peper en zout naar smaak

Bereiding
 

  • Breng water aan de kook.
  • Snijd het varkensvlees in stukken. Doe in een pot. Overgiet met het kokend water tot het vlees onder staat. Voeg dan peper en zout, kruidentuiltje en in stukken gesneden ajuin toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat anderhalf uurtje onder deksel sudderen.
  • Ondertussen snijd je de sjalotjes (en de wortelen in fijne schijfjes). Stoof ze op een laag vuurtje in een pan met de boter: tot de stukjes sjalot glazig zijn.
  • Als het vlees gaar is, maak je in een andere sauspot een witte roux. Eerst de boter smelten en er dan onmiddellijk de bloem doorroeren. Blijven roeren tot je een 'koekjesgeur' ruikt.
  • Giet er dan langzaam het kookvocht van het vlees aan toe onder voortdurend roeren: tot je saus de gewenste dikte heeft bereikt.
  • Voeg dan naar smaak citroensap, peper en zout aan toe.
  • Neem de pot van het vuur en bind de saus extra met de eierdooier.
  • Roer de sjalot (plus de wortelen) en het vlees door de saus en serveer je blanket met een extra portie fijngesneden peterselie.
Keyword Varken
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!