Zeer makkelijk recept om lekkere blinde vinken te bakken zodat je met weinig afwas zowel groenten als vlees als saus in 1 pot kan serveren.
Onderstaand snel recept start van blinde vinken gekocht in de winkel. Laat het vlees sudderen met uien en wortelen in een lekkere vleesbouillon met wijn… Die je zonder deksel tot saus laat inkoken en dan serveert met gekookte aardappelen, puree of friet. Vind je de saus iets te vloeibaar? Dan kan je ze zonder het vlees nog enkele minuten extra inkoken op een hoog vuur.
Bonus recept: blinde vinken met bier – op grootmoeders wijze.
Wil je de blinde vinken of slavinken zelf klaarmaken? Zodat je precies weet wat je eet? Je leest direct hoe…
Inhoud
Blinde vinken op grootmoeders wijze – met bier
Wil jij lekker genieten van Vlaamse blinde vinken of Nederlandse slavinken met spek? Het kan in minder dan 1 uur met grootmoeder’s makkelijk en snel recept, inclusief het maken van lekkere aardappelpuree.
De makkelijkste manier is de vinken aan te bruinen en daarna verder te laten smoren in een bodempje met water onder deksel.

Zoals bij stoofvlees, kan je het water vervangen met bouillon en bier. Kies wel voor bier dat niet bitter gehopt is. We denken dan bijvoorbeeld aan Rodenbach of andere bruine bieren. Ook best lekker met kriekenbier…
De vinken worden typisch aangebruind in vetstof. Daarna wordt toegevoegd:
- klassiek water met tijm en laurier, of
- ui en flink wat tomaat, of
- bouillon en bier, waarin je het vlees laat smoren. Hoe lang? Ongeveer de tijd die je nodig hebt: om ondertussen aardappelpuree te maken.
Het braadvocht wordt mee geserveerd of dient als basis voor een lekker sausje.
Hoe zelf blinde vinken of slavinken maken
Maak je de vinken zelf?
Dan heb je voor 4 personen ongeveer een halve kilogram lapjes nodig en 60 tot 100 gram gehakt per vink:
- Voor de lapjes kan je kiezen uit kalfsvlees, rundsvlees, varkensvlees of borst van gevogelte. Wikkel je er een extra laagje spek rond, dan heb je een slavink.
- Ook het gehakt kan je maken van verschillende soorten vlees, al dan niet gemend met look, ei, ui, peterselie, brood geweekt in melk.
Ze zijn natuurlijk sneller aangekocht (en opgebonden of samengehouden met een stokje) bij de slager…
Probeer wel meerdere slagers, want iedere slager kruid zijn gehakt op zijn manier en gebruikt zijn favoriete lapjes al dan niet met extra spek omwikkeld.
Blinde vinken met bier recept
- 4 blinde vinken
- 1 flesje niet bitter bier (bruin bier, De Koninck, witbier…) of een half flesje bier en de rest bouillon
- 1 verse tomaat
- 1 ui
- enkele knoflookteentjes
- peper en zout
- een klontje boter
- indien gewenst: maïzena om de saus te dikken
Hoe grootmoeder’s blinde vinken met bier bereiden
Je klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze. Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen, welk bier, hoe maken zonder bier. Doe de boter in een stoofpotje en smelt er de boter in.
- Kruid ondertussen de vinken met zout en peper.
- Laat de vinken aan 1 kant aanbruinen in de boter: zorg ervoor dat de boter niet aanbrand.
- Na maximaal 5 minuten draai je de vinken om en bruin je de andere kant aan.
- Snijd de ajuin in grote stukken om de spaties tussen de vinken op te vullen en de bodem volledig bedekt is met vlees en stukken ui.
- Blus met bier en bouillon (of alleen met bier), snijd er de tomaat in stukjes over, voeg knoflookteentje(s) toe en breng aan de kook.
- Doe het deksel op de pot, zet het vuur lager en laat de blinde vinken 20 tot maximaal 30 minuten stoven.
- Haal indien een dikke saus gewenst het vlees uit de pot en bindt de saus met maïzena.
- Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree van aardappels gekookt met look, gestampt met melk, boter en of room, en de gekookte look + gekruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Hoe blinde vinken bakken - heerlijk en mals?
Ingrediënten
- 4 eetlepels olie
- 4 to t 8 blinde vinken
- peper en zout
- 2 ajuinen in ringen gesneden
- 1 afgestreken eetlepel bloem
- 100 ml witte wijn
- 2 knoflookteentjes geplet
- 500 gram wortelen
- water
- 1 kruidenbuiltje
- 1 vleesbouillonblokje
Bereiding
- Kruid het vlees eerst met peper en zout. Laat de blinde vinken op een hoog vuur in de olie aan alle kanten goudbruin bakken in een stoofpot met dikke bodem. Haal het vlees uit de pot en houdt warm.
- In dezelfde pot laat je de ajuinringen op een zacht vuurtje stoven.
- Was ondertussen de wortelen, schraap ze schoon en snijd in ringetjes.
- Als de ajuinen glazig aangestoofd zijn, schudt je er de eetlepel bloem over, schud goed met de pan en wacht een minuutje alvorens de pan te blussen met de wijn.
- Duw de ajuinen opzij, leg het vlees terug op de bodem van de pot, voeg de geplette knoflookteentjes toe, de wortelen en dan net genoeg water tot het vlees onder staat. Leg het vlees terug in de blinde vinken op
- deze bodem, voeg er de geplette teentjes knoflook bij, de wortelen en voldoende water zodat het vlees net onder staat. Gooi er het kruidenbuiltje bij en verkruimel er het bouillonblokje over, breng aan de kook, zet
- een deksel op de pot en laat 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje.
- Open de pot, draai de blinde vinken om en laat nogmaals 15 minuten verder pruttelen, maar nu wel zonder deksel zodat de saus wat kan inkoken.
- Neem het kruidenbuiltje uit de pot, proef, breng de saus indien nodig verder op smaak en serveer je blinde vinken met gekookte aardappels.
Een reactie achterlaten