• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Boeuf Bourguignon recept

Lekker en makkelijk Boeuf Bourguignon recept zodat je zonder veel stress kan genieten van deze Franse klassieker.

Onskookboek.be » Vlees Gerechten » Boeuf Bourguignon recept

Laat een Reactie achter

Lekker en makkelijk Boeuf Bourguignon recept zodat je zonder veel stress kan genieten van deze Franse klassieker.

Bourgondisch wordt vaak gebruikt als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat er genoten wordt van het leven. De inwoners van de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, en met name de Belgen worden vaak "Bourgondisch" genoemd omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten. Alleen Frankrijk heeft nog een streek in het noorden die de naam draagt, waar ook de Bourgogne wijnen vandaan komen.

Boeuf Bourguignon recept

Andere typische Bourgondische recepten zijn coq au vin, peperkoek en escargots.

Deze stoofvleesbereiding werd klassiek bereid door het taaie rundsvlees te omringen met spek. Tegenwoordig is rundsvlees minder taai, en is deze spek techniek niet meer nodig. Wel wordt toch nog spek gebakken om in het vet verder te bakken en het spek wordt op het eind terug bij het rundsvlees gevoegd.

Klassiek Frans wordt het stoofvlees gestoofd in rode wijn en runderbouillon, waar op het eind van de gaartijd zilveruien en champignons aan toe worden gevoegd.

Recept voor 10 personen, klaar in 3 uur.

Stoofvlees recept

  • 1000 to 1200 gram karbonade van het rund
  • 4 eetlepels olie om te bakken
  • 1 grof gesneden wortel
  • 1 grof gesneden ajuin
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 bouquet garni van verse tijm, laurier en peterseliestengels
  • 2 knoflookteentjes

Voor de zilveruitjes:

  • 150 gram kleine (zilver)uitjes
  • 25 gram hoeveboter

Voor de champignons:

  • 200 gram gezouten spek, in dobbelsteentjes gesneden
  • 250 gram champignons

Voor de aardappels:

  • vastkokende aardappels
  • water en zout

Voor de garnering:

  • fijngesneden, verse peterselie
  • peper en zout

Hoe boeuf bourguignon klaarmaken

  1. Braad de stukken karbonade aan in een lage, brede stoofpot met olie.
  2. Voeg er dan de gehakte wortel en ui bij en laat mee stoven.
  3. Strooi er 2 eetlepels bloem over en schud goed met de pan zodat de bloem het vlees en de groenten gelijkmatig bedekt.
  4. Los het bouillonblokje op in het water en giet over het vlees, giet er ook de wijn bij, voeg het bouquet garni toe en de geplette knoflookteentjes.
  5. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat zonder deksel een 2tal uur sudderen. Schep zo nu en dan de schuim weg die aan het oppervlakte opkomt.
  6. In een andere pan bak je ondertussen na bijvoorbeeld anderhalf uur sudderen van het stoofvlees) de zilveruitjes in boter op een laag vuurtje goudbruin.
  7. Zet ook aardappels op om te koken.
  8. Ondertussen bak je ook de stukjes spek in een Tefalpan zodat het spekvet vrijkomt (vuur niet te laag zetten, zodat het spek niet begint te koken in eigen nat, indien nodig wat olie toevoegen in het begin).
  9. Snijd de champignons in schijfjes.
  10. Als het spek gebakken is, haal je het uit de pan en bak in het spekvet de champignons. Zet apart.
  11. Als het rundsvlees gegaard is, haal je het uit de pot, laat de saus tot de gewenste dikte indikken en doe door een zeef.
  12. Doe dan de saus, het stoofvlees, de spekjes, champignons en zilveruitjes in de stoofpot en laat een 5tal minuten opwarmen. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
  13. Serveer de boeuf bourguignon met de fijngehakte, verse peterselie en gekookte aardappelen.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!